Γαλέος λεμονάτος με χούμους από χάντρες. Galeos fish (Galeorhinus galeus) with hummus beans



Άλλη μία αρωματική συμφωνία: κρόκος-τζίντζερ-χυμός λεμονιού και σατουρέγια: όχι μόνο για το συγκεκριμένο ψάρι αλλά και για φιλέτο κοτόπουλου, μοσχάρι λεμονάτο κατσαρόλας, ή πατάτες βραστές σαλάτα.

Μαγειρέματα στη Σαντορίνη
Ο παράδεισος είναι γεμάτος κρουαζιερόπλοια που σπάνε το γαλανό τοπίο με τις λευκές επιβλητικές σιλουέτες τους. Οι λάντζες και τα τελεφερίκ βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Οι λάντζες είναι τα καραβάκια που μεταφέρουν τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στο λιμανάκι.

Όσο μου αρέσει η καλντέρα τόσο απολαμβάνω και την επίσκεψη στους ντόπιους ψαράδες:
Το μάτι μου έπεσε στο εντυπωσιακό σαλάχι. Ρωτάω τον Σαντορινό ψαρά στο Εμπορείο: αυτό είναι από ελληνικές θάλασσες?
Ε βέβαια από δω έξω από τη Βλυχάδα το πιάσαμε.
Αλλά άσε το σαλάχι, πάρε τον γαλέο που έχει πολύ ψαχνό.

Και έτσι πήρα αυτό τον φρεσκότατο γαλέο που δεν μπορώ να πω ότι είναι από τα αγαπημένα μου γιατί η σάρκα του δεν είναι και τόσο σφιχτή όσο τα πρωτοκλασάτα ψάρια σε φέτες όπως το μαγιάτικο ή ή σφυρίδα. Τούτο δω όμως μοσχοβολούσε θάλασσα και του έκανα ένα αξιοπρεπέστατο λεμονάτο πουρέ ή χούμους (όπως θέλετε πέστε το χωρίς ταχίνι όμως) από φρέσκες χάντρες που τις αρωμάτισα με κρόκο.

Επίσης το εντυπωσιακό στη συνταγή ήταν ότι χρησιμοποίησα στίγματα κρόκου τα οποία είχαν συλλεχθεί από τη Σαντορίνη. Βέβαια μαζί με τα ωφέλιμα κόκκινα στίγματα ήταν και οι κίτρινοι στήμονες που δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες, αλλά δεν έχει και τόση σημασία.



Για 4 άτομα
1κιλό φέτες γαλέου

2 φλιτζάνια καθαρισμένες χάντρες
1 ξερό κρεμμύδι
χυμό και ξύσμα λεμονιού
χυμό και ξύσμα lime
4-5 στίγματα κρόκου
σατουρέγια (αν δεν έχετε βάλτε μελισσόχορτο που κινείται στην ίδια λεμονάτη νότα γεύσης)
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

λαδόχαρτο


Πλένω τις φέτες του ψαριού. Τις αλατίζω πολύ καλά. Τις περιχύνω με το μισό χυμό των δύο λεμονιών και το μισό ξύσμα τους  και βάζω και λίγες φετούλες από πάνω.
Ραντίζω με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις ακουμπώ στο λαδόχαρτο.
Ψήνω για 25΄στους 200ο . Στραγγίζω από τα ζουμάκια και τα βάζω να ψηθούν για άλλα 10΄.  Μη το φοβάστε, δεν στεγνώνει αυτό το ψάρι ίσα ίσα που νοστιμίζει περισσότερο.
Ενώ ψήνεται το ψάρι καθάρισα τις χάντρες από τις φλούδες τους. Καθάρισα το κρεμμύδι, το έτριψα στον τρίφτη, έτριψα και το τζίντζερ και τα  έβαλα στο κατσαρολάκι για να μαγειρευτούν μαζί με τις χάντρες. Στη συνέχεια πρόσθεσα 1 ποτήρι νερό, τον κρόκο, τους υπόλοιπους χυμούς και ξίσματα των λεμονιών, λίγη σατουρέγια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
φαινεται και ο κρόκος εδώ




Μας εντυπωσίασε η έντονη  μυρωδιά του κρόκου ενώ μαγείρευα τις χάντρες. Όταν όμως τις φάγαμε η γεύση ήταν ισορροπημένη και ελαφρά αρωματισμένη.

Έβρασα τις χάντες για περίπου 30΄. Αν έχετε χύτρα θέλουν μόνο 10΄. Στη συνέχεια πολτοποίησα τις μισές στον πολυκόφτη και σερβίρισα το ψάρι και με αλεσμένες αλλά και με ολόκληρες χάντρες που τις κράτησα μέσα στο αρωματικό ζουμάκι τους.