Μυξινάρια με τη βούλα! Το κοπαδιάρικο ψάρι της ελληνικής θάλασσας. Myxinaria (Golden Grey mullet) of the Greek seas





το ψάρι με τη χρυσή βούλα
Το μυξινάρι είναι από τα μεγάλα φτηνά ψάρια που δεν τα βρίσκεις πάντα. Μάλιστα είναι και πολύ φτηνό (μόλις 7-9€/το κιλό,διότι όπως μας πληροφόρησε ο εκλεκτός Καλλικρατειανός ψαράς μας, έχει τη ρετσινιά του κέφαλου που κάποιες φορές μυρίζει πετρέλαιο. Η αλήθεια είναι ότι του αρέσουν τα ζεστά νερά και όχι τα λιμάνια.


Τα μυξινάρια έχουν άσπρο σφικτό νόστιμο κρέας και είναι ιδανικά για σχάρα. Το σώμα τους γλιστράει στα χέρια σου και τα λέπια τους είναι στρόγγυλα μικρά και καθαρίζονται εύκολα. Η χρυσή βούλα στο κεφάλι τους  και η ασημένια κοιλιά είναι τα χαρακτηριστικά του.
Τα φρεσκότατα μυξινάρια τα ψήσαμε στα κάρβουνα μαζί με μικρές ντομάτες και τα συνόδευσα με μία πράσινη αλοιφή κολοκυθιού.
Για 3 άτομα
1 κιλό μυξινάρια
αλάτι
χυμό λεμονιού
για την αλοιφή κολοκυθιού
1 κολοκύθι
½ ματσάκι μαϊντανού
λίγα φύλλα σέλινου
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίσαμε τα ψάρια, τα πλύναμε, τα λεμονίσαμε και τα αλατίσαμε.

Ο ψήστης του σπιτιού τα έψησε στα κάρβουνα  μαζί με τα ντοματίνια από το μικρό μας μπαξεδάκι και έκανα την συνοδευτική αλοιφή.
Έβρασα όλα μαζί τα υλικά της αλοιφής για 15΄. Τα στράγγισα και τα άλεσα στον πολυκόφτη. Πρόσθεσα λίγο ακόμη λεμόνι και τα σέρβιρα με τα ψάρια και τις ψητές ντοματούλες