Τοπάνια στο φούρνο με παμίδι, πατάτες, κρεμμύδια και φρέσκια ρίγανη. Baked Topani fish with grapes, potatoes, onions and fresh oregano.



Η ψαρολατρεία του Σαββατοκύριακου: 



Τοπάνι. Το καθαρό πελαγίσιο ψάρι με τα ολοστρόγγυλα μάτια.
Τους αρέσει να τρέχουν στο πέλαγος και τα βρίσκεις τέλος καλοκαιριού. Μπορεί να φτάσουν και τα 3-5 κιλά το καθένα.
Έψησα στο φούρνο τα ψάρια μαζί με παμίδι, σταφύλι από το αμπέλι μας.
Το παμίδι είναι γηγενής  ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Έχει μικρές γλυκές ροζαλί ρόγες με λευκό χυμό και συμμετέχει στην οινοποίηση ερυθρών κρασιών.
Έχει κουκουτσάκια και όποιος έχει υπομονή μπορεί να τα καθαρίσει.
Οι χυμοί του σταφυλιού έδωσαν φρουτένια και φίνα γεύση στο ψάρι αλλά και στις πατάτες.
 Για 3 άτομα
2 μέτρια τοπάνια περίπου 1 κιλό
χοντρό αλάτι για το αλάτισμα των ψαριών
1 τσαμπί σταφύλι παμίδι, ή ότι άλλο σταφύλι υπάρχει χωρίς κουκούτσι
3 μικρά ξερά κρεμμύδια
2 κουταλάκια κόκκινο γλυκό πιπέρι
4 μέτριες πατάτες
κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζω, πλένω και αλατίζω καλά τα ψάρια.
Καθαρίζω, πλένω και κόβω κυδωνάτες τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Βάζω μέσα στο ταψί, τα ψάρια και τα λαχανικά, πασπαλίζω με κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι και αλάτι. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και σκορπίζω παντού τις ρόγες του σταφυλιού. Βάζω και λίγες ρόγες μέσα στην κοιλιά των ψαριών.
Σκορπάω μερικά κλαδάκια φρέσκια ρίγανης και ψήνω για 40΄ στους 200ο.