Κεφτεδάκια με βρώμη, ελαφρύ πουρέ πατάτας και σάλτσα κρασιού. Meatballs with oats, light potato puree and wine sauce




Αρχίσαμε τα φθινοπωρινά! Το αγαπημένο πιάτο μικρών μεγάλων.
Κεφτεδάκια αλλά ψητά! Με πουρέ πατάτας.
Η σάλτσα είναι η νότα πολυτέλειας στο πιάτο με τη μαλαγουζιά που δίνει την φρουτένια χάρη της και στο ποτήρι αλλά και στο ελαφρύ πιάτο. Ο Φλος το γλυκό μαλτεζάκι υποφέρει από τις μυρωδιές και εμείς μαζί του γιατί πρέπει να τρώει αποκλειστικά και μόνο τα κροκετάκια του.



για το κιμά
500γρ άπαχος μοσχαρίσιο κιμά
ένα ζεματισμένο ξερό κρεμμύδι, το κρεμμύδι από το ζωμό
1 αβγό
4 κουταλιές νιφάδες βρώμης
½ ματσάκι μαϊντανού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κίμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τον ελαφρύ πουρέ πατάτας
3 μέτριες πατάτες
τον έτοιμο ζωμό, στραγγισμένο χωρίς τα λαχανικά
½ κουταλάκι φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα με λίγα λιπαρά
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ζωμό
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 κολοκύθι
ένα κλαδάκι ματζουράνας
1 κουταλάκι μαραθόσπορους
1 κόκκο μπαχάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη σάλτσα κρασιού
3 από τα μισοψημένα κεφτεδάκια
1 ποτήρι λευκό κρασί από την ποικιλία της μαλαγουζιάς
2 κουταλιές σταφίδες
1 φλιτζάνι ζωμού
1 κουταλιά κίτρινο ζυμωτό αλεύρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Αρχίζω με το ζωμό.
Πλένω, καθαρίζω τα λαχανικά και τα βάζω μέσα σε ¾ του λίτρου νερό να σιγοβράσουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για 30΄.
Ενώ βράζει ο ζωμός ετοιμάζω τα κεφτεδάκια. Βάζω τις νιφάδες στον πολυκόφτη και τις αλέθω μέχρι να γίνουν σκόνη. Πλένω και ψιλοκόβω τον μαϊντανό. Βγάζω το κρεμμύδι από το ζωμό, το αλέθω στον πολυκόφτη και το προσθέτω στα υλικά για τα κεφτεδάκια. Ζυμώνω καλά καλά και τα πλάθω πολύ μικρά.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και τα ψήνω στο φούρνο για 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο.
Μόλις ετοιμαστεί ο ζωμός, τον στραγγίζω και βάζω μέσα τις πατάτες για να βράσουν. Μετά από 20΄ και αφού μαλακώσουν καλά και πέφτουν από το πιρούνι οι πατάτες, τις στραγγίζω, κρατώ το ζωμό, προσθέτω το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, μαύρο πιπέρι και τα μαλακώνω με τους αναδευτήρες του μίξερ.
Για τη σάλτσα κρασιού


Μουλινίγιας: το αγαπημένο μου εργαλείο για την ομογενοποίηση του άλευρου με το ζωμό


Βάζω 3 κεφτεδάκια και τις σταφίδες να μαγειρευτούν στο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια σβήνω με το κρασί, ανακατεύω το ζωμό με το αλεύρι και το προσθέτω και αυτό. Σιγομαγειρεύω μέχρι να πήξει ανακατεύοντας που και που. Κόβω και τα κεφτεδάκια στη μέση για να βγάλουν τη νοστιμιά τους. Βάζω αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζω και προσθέτω αν χρειαστεί κάτι παραπάνω.
Σερβίρω τα κεφτεδάκια με το πουρέ και την αέρινη σάλτσα.