Πίτα με αφράτο φύλλο και γέμιση σπανάκι κολοκύθι άνιθο τραχανά. Spinach-courgette-dill-trahana pie with homemade fluffy fyllo

Σάββατο πρωϊ, παρόλο που η μέρα ξεκινάει πρωι πρωι είναι τόσο ευχαριστα
Ζυμώνω την πίτα, την ψήνω, βάζω εν τω μεταξύ το πρώτο πλυντήριο της ημέρας, φωτογραφίζω την πίτα για να προλάβω το γλυκό πρωϊνό φθινοπωρινό σχεδόν ήλιο, στη συνέχεια δουλειές σπιτιού, μαγείρεμα μεσημεριανού (ψάρια φυσικά) μέχρι το ΚΕΠ με το ποδήλατο. Back up τα αρχεία γιατι ο υπολογιστής εκπνέει τα λοίσθια. Και αυτά μόνο το πρωϊ.
Τρία μόνο φύλλα έχει λοιπόν η μοσχοβολιστή χορτόπιτα, αφράτα λόγω της μαγιάς και γευστικά γιατί έχουν και αλεύρι ολικής άλεσης.
Για ένα ταψί 32 εκατοστών
για τη ζύμη
3 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
για τη γέμιση
350γρ φύλλα σπανακιού
1 κολοκύθι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 αβγό
3 κουταλιές γλυκό τραχανά
½ ματσάκι άνιθου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το άλειμμα των φύλλων
100γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος
4 κουταλιές ελαιόλαδο

 Κοσκινίζω τα άλευρα, κάνω λακκούβα και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσω μία ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και την αφήνω μέχρι να κάνω τη γέμιση.
Πλένω τα λαχανικά.
Τρίβω το κρεμμύδι και το κολοκύθι στο ρεντέ.
Τα σιγομαγειρεύω στο ελαιόλαδο για 15΄, ανακατεύοντας τακτικά. 
Προσθέτω τα σπανάκια και τον άνιθο, αλάτι, πιπέρι και τα μαγειρεύω σε υψηλή θερμοκρασία για να σωθούν τα ζουμάκια των λαχανικών. 
Τα αφήνω να χλιαρύνουν και προσθέτω τον τραχανά και το αβγό.
Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το ελαιόλαδο
Η ζύμη μου έχει φουσκώσει λιγάκι, την ζυμώνω ξανά και τη χωρίζω σε τρία κομμάτια.
Ανοίγω ένα φύλλο όσο είναι το ταψί μου. Το αλείφω καλά με το βούτυρο και το βάζω ανάποδα στο ταψί, δηλαδή η αλειμμένη πλευρά από κάτω. Αλείφω ξανά και σκορπάω πάνω της τη μισή γέμιση.
Ανοίγω το 2ο φύλλο, το αλείφω, το βάζω ανάποδα πάνω από τη γέμιση και αλείφω ξανά. Σκορπάω την υπόλοιπη γέμιση.
Ανοίγω το 3ο φύλλο, το αλείφω, το βάζω ανάποδα πάνω από την γέμιση, αλείφω ξανά και κόβω σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 220ο για 30΄.