Φουρνιστά κεφτεδάκια με ρύζι σε ρόφημα δίκταμου. Baked meatballs with rice and Ditany of Crete tea




Ζωμός με βάση το ρόφημα: εύκολο, πρωτότυπο, νόστιμο
Οικογενειακή αστική ελληνική μαγειρική φούρνου, πειραγμένη με το ρόφημα και με τη νόστιμη κρούστα. Από τον αρωματόκηπο μου που φούντωσε και πάλι με τις πρώτες βροχούλες έκοψα τα τελευταία πολύ όμορφα λουλουδάκια του αρωματικού δίκταμου.


Για 4-5 άτομα και 14 μπαμπάτσικα κεφτεδάκια
500γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το ζωμό με το ρόφημα του δίκταμου
1 λίτρο νερό
κλαδάκια δίκταμου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι

1½ φλιτζάνι ρύζι basmati
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο

για την κρούστα
2 αβγά
200γρ φέτα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές ζωμού για να λιώσω τη φέτα

Τρίβω το κρεμμύδι, πλένω και κόβω το μαϊντανό και ανακατεύω όλα τα υλικά για τα φουρνιστά κεφτεδάκια. Ζυμώνω καλά καλά και πλάθω μεγαλούτσικα στρόγγυλα μπαλάκια. Τα αφήνω και βάζω να βράσει νερό μαζί με τα κλαδάκια του δίκταμου και αλάτι.




Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω ένα ένα τα κεφτεδάκια. Μετά από 5΄ αρχίζουν να βγάζουν αφρούς. Ξαφρίζω προσεκτικά για άλλα 5 λεπτά. Στη συνέχεια τα αφαιρώ από το ζωμό και τον στραγγίζω για να μείνει καθαρός.
Το ξάφρισμα μπορείτε να το παραλείψετε αν θέλετε, αλλά εγώ το κάνω αυτό και με τα γιουβαρλάκια.



Μέσα σε ένα ταψί στρώνω το ρύζι, 5½ φλιτζάνια από το ζωμό,το αλάτι και το ελαιόλαδο. Βάζω το ρύζι να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Το παρακολουθώ και όταν δώ ότι φουσκώσει, βγάζω το ταψί από το φούρνο, το ανακατεύω και προσθέτω ανάμεσα και τα κεφτεδάκια. Προσθέτω ακόμα λίγο ζωμό και το βάζω να ψηθεί για άλλα 10΄.
Σε αυτή τη φάση, λιώνω το τυρί με το πιρούνι μαζί με το ζωμό και το ελαιόλαδο και το ανακατεύω με τα αβγά.
Μόλις δω ότι τα κεφτεδάκια αρχίζουν να ροδίζουν ελαφρά, περιχύνω το ταψί με το μίγμα των αβγών.
Αφήνω πάλι να ψηθεί μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Αν δω ότι το ρυζάκι δεν απορρόφησε τα υγρά του το σκεπάζω και το ψήνω για λίγο ακόμη.
Το φαγητό τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα.