Φουρνιστά κεφτεδάκια με ρύζι σε ρόφημα δίκταμου. Baked meatballs with rice and Ditany of Crete tea

Αστική ελληνική μαγειρική φούρνου για οικογένεια ή για μια μεγάλη χαρούμενη παρέα. Ο ζωμός που ψήθηκε το φαγητό έχει βάση το ρόφημα του δίκταμου με νότες μέντας και θυμαριού. Το μαγείρεμα τελειώνει στο φούρνο με την ροδαλή τυρένια κρούστα.

Δημιουργική μαγειρική απλή και εύγευστη.

Ένας ακόμη λόγος που ελαφροκαμαρώνω (δεν υπάρχει αυτό το ρήμα αλλά εμένα μου αρέσει) για αυτό το πιάτο είναι ότι τα όμορφα λουλουδάκια του αρωματικού δίκταμου τα έκοψα από τον αρωματόκηπο μου που φούντωσε και πάλι με τις πρώτες βροχούλες του φθινοπώρου.










Για 4-5 άτομα και 14 μπαμπάτσικα κεφτεδάκια

500γρ μοσχαρίσιος κιμάς

1 χοντρή φέτα μπαγιάτικου ψωμιού

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

½ ματσάκι μαϊντανού

3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το ζωμό με το ρόφημα του δίκταμου

1 λίτρο νερό

κλαδάκια δίκταμου

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

 

1½ φλιτζάνι ρύζι basmati

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

για την κρούστα

2 αβγά

200γρ φέτα

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές ζωμού για να λιώσω τη φέτα

 

Τρίβω το κρεμμύδι, πλένω και κόβω το μαϊντανό και ανακατεύω όλα τα υλικά για τα φουρνιστά κεφτεδάκια. Ζυμώνω καλά καλά και πλάθω μεγαλούτσικα στρόγγυλα μπαλάκια. Βάζω να βράσει το νερό σε χαμηλή θερμοκρασία μαζί με τα κλαδάκια του δίκταμου και λίγο αλάτι.

Προσθέτω ένα ένα τα κεφτεδάκια στο ζωμό μόλις αρχίσει να βράζει. Ξαφρίζω προσεκτικά το ζωμό. Αφαιρώ από το ζωμό τα κεφτεδάκια και τον στραγγίζω για να μείνει καθαρός.

Το ξάφρισμα μπορείτε να το παραλείψετε αν θέλετε, αλλά εγώ το κάνω αυτό και με τα γιουβαρλάκια.

Στρώνω το ρύζι μέσα σε ένα ταψί, 5½ φλιτζάνια από το ζωμό, αλάτι και ελαιόλαδο. Βάζω το ρύζι να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Παρακολουθώ το ψήσιμο και όταν δω ότι φουσκώσει το ρύζι, βγάζω το ταψί από το φούρνο, το ανακατεύω και προσθέτω ανάμεσα και τα κεφτεδάκια. Προσθέτω ακόμα λίγο ζωμό και το βάζω να ψηθεί για άλλα 10΄.

Λιώνω το τυρί με το πιρούνι μαζί με το ζωμό και το ελαιόλαδο και το ανακατεύω με τα αβγά.

Περιχύνω το ταψί με το μίγμα των αβγών μόλις δω ότι τα κεφτεδάκια αρχίζουν να ροδίζουν ελαφρά. Αφήνω πάλι να ψηθεί μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Αν δω ότι το ρυζάκι δεν απορρόφησε τα υγρά του το σκεπάζω και το ψήνω για λίγο ακόμη.

Το φαγητό τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα.