ΛΗΜΝΟΣ: ΦΩΛΙΕΣ ΧΥΛΟΠΙΤΑΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΚΛΙΚΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑ. Lemnos: Nests from homemade pasta with chicken. Cheese breads with Kalathaki a cheese from Lemnos. Traditional almonds and chocolate treats

Λήμνο ταξιδεύουμε σήμερα.


Ο δίσκος μας φιλοξενεί όμορφα και κομψά καλαθάκια χυλοπίτας με κοκκινιστό κοτόπουλο, καλαμποκίσια κλίκια γεμιστά με τυρί από το ΠΟΠ τυρί καλαθάκι Λήμνου και για γλυκό τα απολαυστικά σοκολατένια ιστορικά βενιζελικά. 






Ατρόμητα ελάφια. Εκεί που δεν το περιμένεις στέκονται μπροστά σου και σε κοιτάνε.


Τι αδιάκριτοι τουρίστες. Ταράζουν την ηρεμία μας

Αγία Παρασκευή, εκκλησιασμός στο Αιγαίο. Αυτό πρέπει να το ζήσεις!

Πολιόχνη, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Αποχετευτικά συστήματα στους δρόμους, επιβλητικές κατοικίες, πηγάδια. Εδώ κατοικούσαν τεχνίτες μετάλλου,πέτρας, έμποροι και φυσικά πολλοί αγρότες.

Πότε θα πάμε να φάμε τον πετεινό με τα φλωμάρια και τα αυτούδια με το πετιμέζι?

Επιτέλους

Μελίχλωρο. Μεταξύ χλωρού και ξηρού τυριού, μοσχομυρίζει γάλα.

 Πολύ ιδιαίτερο το ταξίδι μας στη Λήμνο: ήταν το πρώτο ταξίδι μας με μηχανή.


-Κοίταξε πόσα κοχυλάκια έχει εδώ στην Πολιόχνη.

Σκύβω παίρνω ένα και το έπαιζα στο χέρι μου θαυμάζοντας τις ανασκαφές.

Ενώ φεύγαμε ρωτάω τον ξεναγό:

-Πολλά κοχύλια είδα

-Ναι βέβαια ήταν βασικό δομικό στοιχείο για τις κατοικίες τους

Με λίγη ντροπή για την μικροκλοπή από τον ιερό χώρο αλλά και την άγνοιά μου, κοίταξα με άλλο συναίσθημα το μικρό ταπεινό κοχυλάκι.

Πέρασαν αρκετά χρόνια αλλά το έχω ακόμη.

Οι συνταγές:

Καλαθάκια με κοτόπουλο



Από την παραδοσιακή συνταγή: Κόκορας κοκκινιστός με φλωμάρια.  Είχα την τύχη να φάω τη συνταγή μαγειρεμένη με ντόπια υλικά στη Λήμνο και θα μου μείνει αξέχαστη η γεύση τους. Τα φλωμάρια είναι χυλοπίτες, παρόμοιες με αυτές που ζυμώνουμε και στη Μακεδονία, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πολύ λεπτές. Η γεύση τους δε διαφέρει από τις δικές μας και έτσι τα έκανα με αυτά που είχα στο σπίτι μου. Επειδή δεν μπόρεσα να βρω κόκκορα έβαλα κοτόπουλο και την όλη συνταγή την μεταμόρφωσα σε ένα κομψό καλαθάκι που φιλοξενεί μπουκιές κοκκινιστού κοτόπουλου.


Υλικά για 4 άτομα
½ κοτόπουλο
1 ντομάτα
2φύλλα δάφνης
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί από τη Λήμνο από την ποικιλία μοσχάτο Αλεξανδρείας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τα καλαθάκια:
2 φλιτζάνια σπιτικές χυλοπίτες
1 αβγό
1 κουταλιά ζυμωτό αλεύρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι, οι χυλοπίτες δε θέλουν αλάτι












Βράζω το κοτόπουλο και το ξεκοκαλίζω. Κρατώ το ζωμό για το μαγείρεμα της σάλτσας-γέμισης και της χυλοπίτας.
Καθαρίζω, πλένω, ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο και το αχνίζω στο ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία για 1-2 λεπτά. Ξεφλουδίζω τη ντομάτα, την ψιλοκόβω και την προσθέτω στο κρεμμύδι. Προσθέτω και το κοτόπουλο, τις δάφνες, το κρασί, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνω να σιγομαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κρατώ 2 κουταλιές για το βράσιμο της χυλοπίτας.
Ετοιμάζω τα καλαθάκια:
Μετρώ το ζωμό, προσθέτω και τις 2 κουταλιές από τη σάλτσα και βράζω εκεί μέσα τις χυλοπίτες. Λίγο πριν φουσκώσουν, κλείνω τη θερμοκρασία και τα σκεπάζω με το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνω να κρυώσουν και τα ανακατεύω με το αβγό. Γεμίζω τα φορμάκια με 1 κουταλιά από τα βρασμένα ζυμαρικά και με το δάχτυλό μου τα σπρώχνω προς τα τοιχώματα για να δημιουργήσω τη φωλιά. Με την άκρη της κουτάλας ανοίγω ένα κενό στον πάτο τους.
Ψήνω τις φωλίτσες για 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο . Τις γεμίζω με το κοτόπουλο. Ότι περισσέψει το σερβίρω στο πλάι.

Τα ιστορικά βενιζελικά


Σοκολατένια κεράσματα από αμύγδαλα και σοκολάτα. Καλύπτονται με βανίλια υποβρύχιο. το όνομά τους το οφείλουν στον Βενιζέλο ο οποίος επισκέφτηκε το νησί και ενθουσιάστηκε από τα μυρωδάτα γλυκά. Η διαφορά με την δική μου εκτέλεση είναι ότι δεν τα κάλυψα όλα με βανίλια αλλά έκανα μικρές γραμμές όπως το είδα και στο νησί. Είναι παραλλαγή από το βιβλίο: 
Υλικά για 30 γλυκά
2 φλιτζάνια αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα τους
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
200γραμ. σοκολάτα 55%
½ ποτηράκι μπράντι Μεταξά 7 αστέρων
4 κουταλιές σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
1 κουταλιά κακάο
για το γλάσο:
100γρ βανίλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχας
για το πασπάλισμα
2 κουταλιές κακάο σκόνη
λαδόχαρτο, χαρτάκια για σοκολατάκια

Αλέθω τα αμύγδαλα, έτσι όπως είναι ωμά, στον πολυκόφτη. Λιώνω τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύω την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη, τη σοκολάτα, το ποτό, το σιρόπι πλάθω μικρά στρογγυλά σοκολατάκια και τα ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο. Λιώνω τη βανίλια σε μπεν μαρί και με το κουτάλι μου παίρνω κουταλιές από τη λιωμένη βανίλια και αφήνω να πέσουν κορδονάκια πάνω στα γλυκά. Πασπαλίζω με κακάο.

Κλίκια με καλαθάκι Λήμνου


Όπως διάβασα στο βιβλίο "Συνταγές Λημνιακής κουζίνας" της Ουρανίας Βαγιάκου, το τοπικό αλεύρι δεν έλειπε από το σπίτι της άξιας Λημνιώτισσας και τα ζυμώματα ήταν πολλά και αξιόλογα. Τα κλίκια, μικρά ψωμάκια από καλαμποκίσιο αλεύρι γεμιστά με τυρί ψηνόντουσαν για τα παιδιά μαζί με το ψωμί της εβδομάδας. Η γεύση του θυμίζει μπομπότα, αλλά είναι ένα πολύ ωραίο τυροψωμάκι με ελαιόλαδο και καλαθάκι.Το καλαθάκι Λήμνου, τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πήρε το όνομά του από το καλαθάκι της παραγωγής του.


Υλικά για 8 κομμάτια
½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1/2 φλιτζάνι ζυμωτό αλεύρι (προσοχή αν ειναι μαλακό το αλεύρι, θα χρειαστεί λιγότερο νερό)
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδοο
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
περίπου 150γραμμάρια καλαθάκι Λήμνου










Η ζύμη
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Αν η ζύμη βγει σφιχτή, βρέχω τα χέρια μου και επιμένω για να γίνει αφράτη.
Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει. Ζυγίζω τη φουσκωμένη ζύμη και τη χωρίζω σε 8 ίσα κομμάτια.
Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε μία φαρδιά λωρίδα, την γεμίζω με 1 κουταλάκι τυρί, την τυλίγω από τις μακριές πλευρές να κλείσει και το διπλώνω σαν μισό φιόγκο. Ακουμπώ τα κλικια σε λαδόχαρτο μέσα στο ταψί τα αλείφω με ελαιόλαδο και τα αφήνω να φουσκώσουν.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25΄. Βγάζω τα κλίκια αμέσως από τον φούρνο για να μη σκληρύνουν.