ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ψάρι με σάλτσα τσιλαδιάς, Ελαιοψωμάκια, Κέρασμα με τα αρώματα της συκομαϊδας. Kalamata: Galeos fish (Galeorhinus galeus) with sweet tsiladia sauce. Bread with olives, Chocolate and fig treats



Πάμε Καλαμάτα: Τα τοπικά, διάσημα ανά την υφήλιο προϊόντα της Καλαμάτας: οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα σύκα αλλά και τα άφθονα ψάρια στάθηκαν οδηγός για αυτές τις συνταγές και γέμισαν τον γνωστό δίσκο.
το κυρίως πιάτο: Ψάρι με σάλτσα τσιλαδιάς, παλιά τοπική συνταγή
το συνοδευτικό ψωμάκι: Ελαιοψωμάκια, ψωμάκια με άφθονες γοητευτικές ελιές Καλαμών
το γλυκάκι: Κέρασμα με τα αρώματα της συκομαϊδας, νόστιμα σοκολατενια γλυκά με παράξενα αρώματα δάφνης και μαραθόσπορου




Θέλω πολύ να πάω στην Καλαμάτα και όχι για να γυρίσω με ένα από τα πολυτραγουδισμένα της μαντήλια. Είναι μία πόλη με τη δική της καθαρή κρυστάλλινη παραλία όπου ο κόσμος κάνει μπάνιο ξένοιαστος και πάει σε 10΄στο σπίτι του. Παράδεισος!
Πίσω από την πόλη προβάλλει επιβλητικά ο Ταϋγετος, η μεγαλύτερη οροσειρά της περιοχής και σημαντικό οικοσύστημα για την χλωρίδα και πανίδα που βρίσκουν εδώ καταφύγιο. Αφήνεις τη θάλασσα και βρίσκεσαι στη στιγμή σε δροσερά δενδροσκέπαστα μονοπάτια σε όμορφα φαράγγια και επιβλητικές βουνοκορφές.
Θα δανειστώ μερικές φωτογραφίες από το Ιντερνετ
http://www.magicmessinia.gr/kalamata.asp

όμορφη απο ψηλά

στα σκαλάκια του κάστρου

χειμώνα είναι τραβηγμένη μάλλον η φωτογραφία.με αυτή την όμορφη παραλία θα γίνεται το αδιαχώρητο το καλοκαίρι



Και περνάω στα μαγειρέματα. Τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, οι πανέμορφες ελιές, τα περιβόλια με τα νόστιμα λαχανικά, κάνουν την Πελοπόνησο έναν αξιόλογο γαστρονομικό προορισμό. Η Καλαμάτα έχει δύο πολύ γνωστά προϊόντα που είναι παγκόσμια γνωστα: οι ελιές και το ελαιόλαδο. Έτσι λοιπόν οι συνταγές μου βασίζονται σε αυτά.
Η συνταγή: ψάρι τσιλαδιά, για αυτούς που δεν έχουν κουραστεί από την υπερβολική είναι η αλήθεια υπερπληροφόρηση από τον Τύπο και την Τηλεόραση είναι κλασσική πολύ γνωστή και ιδιαίτερη διότι συνδυάζει τις σταφίδες με το ψάρι.
Για 2 άτομα
500γρ φιλέτο δροσίτη (είδος γαλέου πολύ νόστιμου που συνηθίζεται για αχνιστό ή ψητό)
1 ξερό κρεμμύδι
1 ντομάτα
χυμός ενός πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι σταφίδες
2 φυλλαράκια φασκόμηλου
αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι

Πλένω, και αχνίζω το ψάρι στο ελαιόλαδο, το χυμό του πορτοκαλιού και πασπαλίζω με αλάτι και αρκετό πιπέρι. Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και την ντομάτα. Βγάζω το ψάρι από το σκεύος  προσθέτω το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τις σταφίδες, τα φασκόμηλα, αλάτι και πιππέρι και σιγοβράζω για 15΄ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Σερβίρω το ψάρι με την σάλτσα του.







.Το ιδιαίτερο ψωμάκι με τις όμορφες μελαχροινές ελιές Καλαμών
.
Τα υλικά για 6 αφράτα και νόστιμα ελαιοψωμάκια 

1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών
11/2 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι
3/4 φλιτζανιού νερό
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι  ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές για το άλειμμα 
Κάνω λακούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω λεία και απαλή ζύμη και την αφήνω να φουσκώσει. Καθαρίζω τις ελιές από τα κουκούτσια τους.  Ζυγίζω την έτοιμη ζύμη και την χωρίζω σε 6 ίσα κομμάτια. Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε φαρδιά λωρίδα και σκορπίζω τις ελιές. Διπλώνω τις λωρίδες απο την φαρδιά πλευρά και τις τυλίγω σε σχήμα σαλιγκαριού. Λαδώνω καλά το κάθε κομμάτι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 20΄.


Και το γλυκό, ένα αρωματικό κέρασμα με σύκα και σοκολάτα και παράξενα αρώματα


.

Με τα αρώματα της συκομαϊδας: δαφνόφυλλα, μαραθόσπορο ή γλυκάνισο και ξύσμα εσπεριδοειδών και φυσικά τα αγαπημένα αποξηραμένα σύκα έκανα το σημερινό γλυκό.
Η συκομαϊδα, πρωτοποριακή μπάρα της αρχαιότητας έχει και θρεπτική αξία αλλά και μία ωραία ιστορία να διηγηθεί και αναμνήσεις στους μεγαλύτερους να χαρίσει.
Μήπως πρέπει να παραμερίσουμε αυτή την τρέλλα με τις συνταγές για λογής λογής μπάρες με αποξηραμένα φρούτα τα οποία αγνοούσαμε πριν 10 χρόνια , γκότζι μπερι, κρανμπερις τα οποία θα πω για άλλη μια φορά ότι δεν είναι κράνα και άλλα αναρίθμητα υλικά και να σκύψουμε με συμπάθεια στις δικές μας παλιές συνήθειες και στα δικά μας προϊόντα?
Θα χρειαστεί καιρός για να επιστρέψουμε στην απλότητα και να εκτιμήσουμε τα δικά μας σνακ όπως τις σταφίδες, τα καρύδια, τα σύκα, τα οποία όμως θα πρέπει να τα παρουσιάσουμε με έναν τρόπο ελκυστικό, απλό και προσιτό.
 
Για περίπου 10 μεγαλούτσικα κομμάτια, τα οποία θα μπορούσαν να είναι και 20 μικρά σοκολατάκια

1 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα
½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
1 τσαμπί σταφύλι
2 φρέσκα δαφνόφυλλα
½ κουταλάκι μαραθόσπορο
ξύσμα μανταρινού
250γρ σοκολάτα 55%

Πλένω καλά το σταφύλι, αφαιρώ τις ρόγες από τα κοτσάνια τους και τα βάζω να βράσουν. Πατώ τα σταφύλια με την πρέσα του πουρέ να βγάλουν τους χυμούς τους και προσθέτω τα σύκα. Βράζω τα σύκα για περίπου 5΄σε χαμηλή θερμοκρασία μαζί με τα δαφνόφυλλα και τον μαραθόσπορο. Στραγγίζω τα σύκα από το ζωμό τους και τα ψιλοκόβω.
Λιώνω τη σοκολάτα και την ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά. Παίρνω κουταλιές από το μίγμα και τις ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο. Τοποθετώ τα γλυκά μέσα σε χαρτάκια για κεκάκια.