ΣΗΤΕΙΑ: Ξινόχονδρος στο φούρνο με σαλτσούλα λαχανικών,Σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα, Σαν σταφιδωτά. Sitia, baked xinohondros with vegetable sauce, sarikopites pies with xinomizithra cheese, raisin sweets.


Σήμερα ακολουθούμε τα ίχνη του Φλος και πάμε πολύ νότια
ωραία ήταν στην Περίσσα αλλά και εδώ στο Λασίθι δεν είναι άσχημα


Έχω ένα παραπάνω λόγο για να ταξιδέψουμε στην Ανατολική Κρήτη στο νομό Λασιθίου. Είναι το νέο σπίτι του Φλος.
Πήγα αρκετές φορές στην Κρήτη και πραγματικά η φιλοξενία τους, τα μοναδικά φαγητά, τα χόρτα, η τσικουδιά είναι ανεπανάληπτα. 
Αμυδρά θυμάμαι τη Σητεία, αλλά είπαμε έχω αδυναμία στις παραθαλάσσιες πόλεις που έχουν πολύ κοντά τους καθαρές ακτές για μπάνιο και βόλτα. Η ωραία παραλία, το κάστρο της, τα όμορφα σπίτια που σκαρφαλώνουν μέχρι το κάστρο γεμίζουν τα μάτια και γαληνεύουν την ψυχή σου.
θα δανειστώ μερικές φωτογραφίες από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ:

http://www.sitia.gr
ΣΗΤΕΙΑ | e-lasithi.eu






Κατά σύμπτωση τον προηγούμενο μήνα στην Παγκρήτια ΄Εκθεση που οργανώθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης γνώρισα παραγωγό από τη Σητεία και αγόρασα τον συγκεκριμένο ξινόχοντρο του μαγειρέματος και δοκίμασα σταφιδωτά.


Τα μαγειρέματα που φιλοξενεί λοιπόν ο δίσκος μου είναι:
Ξινόχονδρος στο φούρνο με σαλτσούλα λαχανικών
Σαρικόπιτες γεμιστές με ξινομιζήθρα
Σταφιδωτά αστερά

Το φαγητό
Ξινόχονδρος στο φούρνο με σαλτσούλα λαχανικών

Τραχανά κάνουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά από περιοχή σε περιοχή οι γεύσεις και οι υφές αλλάζουν. Ο ξινόχοντρος με την έντονη γεύση του ξινόγαλου μπήκε στο φούρνο και ψήθηκε και σερβίρεται με μία κόκκινη σάλτσα λαχανικών για αντίθεση και χρώματος και γεύσης.
Τα υλικά για 4 άτομα
2 φλιτζάνια ξινόχονδρου
250γρ κρητική γραβιέρα
2 φλιτζάνια γάλα
3 αβγά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι, αλάτι δε χρειάζεται ο ξινόχονδρος έχει το αλάτι του και μπαίνει και το τυρί
για το ζωμό:
1 ξερό κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κλαδάκι σέλινου
1 καρότο
1 κολοκυθάκι
2-3 κλαδάκια δίκταμου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι





Ετοιμάζω το ζωμό:
Καθαρίζω, πλένω χοντροκόβω τα λαχανικά και τα βάζω να βράσουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και 6 φλιτζάνια νερό. Στραγγίζω τα λαχανικά, μετράω 4 φλιτζάνια από τον έτοιμο ζωμό και το προσθέτω μαζί με το γάλα τον ξινόχονδρο και το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα. Αποφεύγω το αλάτι γιατί ο ξινόχοντρος είναι αλμυρός και το σιγοβράζω για 15΄ μέχρι να φουσκώσει καλά. Τρίβω τη γραβιέρα και ανακατεύω το βρασμένο ξινόχοντρο με τα αβγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι και το στρώνω στο ταψάκι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄.
Ετοιμάζω τη σάλτσα: από τα στραγγισμένα λαχανικά, κρατώ την ντομάτα, το καρότο, την κόκκινη πιπεριά και το κολοκύθι και τα αλέθω στον πολυκόφτη. Προσθέτω και μία κουταλιά ελαιόλαδο και τα βράζω για 10΄ να μελώσουν καλά.

Κόβω το φαγητό με φόρμα και σερβίρω τον τραχανά με τη σαλτσούλα του.

Τα ψωμάκια
Σαρικόπιτες  με ξινομυζήθρα


Οι πολύ αφράτες, ελαφριές και νόστιμες σαρικόπιτες θυμίζουν τα μαντήλια των Κρητικών μιας και παίρνουν κάποιες στροφές γύρω από ένα κεντρικό σημείο. Είναι σαν φωλίτσες με ένα κενό στο κέντρο. Η παραδοσιακή συνταγή ολοκληρώνεται με το τηγάνισμα της ζύμης και σερβίρεται με μέλι. Εγώ αντίθετα τις έψησα, τις σέρβιρα στη συνέχεια με φρέσκια ξινομυζήθρα και τις προτείνω για το συνοδευτικό του κυρίως πιάτου που είναι ο ξινόχονδρος. Η αυθεντική συνταγή, γιατί εγώ την άλλαξα ελαφρώς είναι από το βιβλίο της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη: Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα – το θαυμα της κρητικής διατροφής

για 8 σαρικόπιτες
για τη ζύμη:
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι ξερή μαγιά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη, ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
για τη γέμιση και το σερβίρισμα
250γρ ξινομυζήθρα
για το άλειμμα των φύλλων
3 κουταλιές ελαιόλαδο








Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Ζυμώνω και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει. Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε 8 ίσα κομμάτια. Σχηματίζω το κενό στο κέντρο ως εξής (αλήθεια μπορεί να σχηματιστεί ένα κενό? Συγγραφική αδεία ναι): κόβω μικρά κομματάκια λαδόχαρτου, τα τσαλακώνω και τα αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Ανοίγω το κάθε κομμάτι ζύμης σε πλατιά λωρίδα, αλείφω με το ελαιόλαδο, απλώνω στο κέντρο της και κατά μήκος  1-2 κουταλάκια τυριού, τυλίγω τις μακριές πλευρές και ξανατυλίγω εσωκλείοντας ένα χαρτάκι για να σχηματίσω το ‘σαρίκι’. Λαδώνω, τα απλώνω σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόχαρτο και τα αφήνω να φουσκώσουν. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25΄. Γεμίζω τα κενά με φρέσκια ξινομηζήθρα.

Το γλυκό
Σαν σταφιδωτά


Τα σταφιδωτά που δοκίμασα στην Παγκρήτια έκθεση και αμυδρά θυμάμαι από την Κρήτη είναι ελαφρά σιροπιασμένα και μου θύμισαν πολύ τα μελομακάρονα. Τα δικά μου σταφιδωτά αστεράκια έχουν τη γέμιση που βάζουν στα σταφιδωτά και λίγη άχνη για το τελικό αποτέλεσμα. Η γεύση και η υφή είναι μεταξύ λαδοκουραμπιέ και μελομακάρονου. Η συνταγή είναι από έντυπο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, αλλά με πολλές πολλές αλλαγές προς το απλούστερο.
Για περίπου 40 αστεράκια
για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι + 1 κουταλάκι μπέκιν
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμός ενός πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
σποράκια από έναν λοβό φυσικής βανίλιας
για τη γέμιση
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
1/2 φλιτζάνι καρύδια
μισό κουταλάκι κανέλα

άχνη για το πασπάλισμα 








Αλέθω τα αμύγδαλα και τα καρύδια στον πολυκόφτη. Στη συνέχεια αλέθω και τις σταφίδες και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Ο δικός μου πολυκόφτης δεν άλεθε τις σταφίδες και αναγκάστηκα να τις ψιλοκόψω. Το ιδανικό είναι να αλεστούν για να κολλήσουν με τους ξηρούς καρπούς και να ενσωματωθούν στη ζύμη.
η ζύμη
Βάζω σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό τη ζάχαρη και τα αρωματικά και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέκιν και ζυμώνω απαλά. Χωρίζω στα δύο τη ζύμη και τα ανοίγω σε δύο φύλλα πάχους ενός εκατοστού. Το σχήμα του φύλλο δεν χρειάζεται να είναι στρόγγυλο ή στενόμακρο, αλλά πρέπει να είναι ίδιο διότι το ένα φύλλο ‘θα κάτσει’ πάνω από το άλλο.
Απλώνω το πρώτο φύλλο, το καλύπτω με τη γέμιση και το σκεπάζω με το δεύτερο. Με φορμάκι κόβω αστεράκια τα ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο και τα βάζω να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο
τι κάνω με τη ζύμη που περίσσεψε:
2η εκδοχή:
Ζυμώνω τη ζύμη που περίσσεψε (ανάμεσα από προηγούμενα φορμαρισμένα γλυκά) μαζί με την υπόλοιπη, την ανοίγω σε παρόμοιο φύλλο(ενός εκατοστού) και την κόβω και πάλι με το φορμάκι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο.