Μπλίνις με κρέμα τυριού και καπνιστό σολωμό για τον λευκό ξηρό ελληνικό αφρώδη οίνο, με χυμό ροδιού, της Πρωτοχρονιάς. For the New Year’s Eve: Blinis with cream cheese and smoked salmon and coctail with Greek dry white sparkling wine and pomegranate juice.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους και
Μετά από το ωραίο μεσημεριανό στο Habanera με
πιάτα της Καραϊβικής,
το βράδυ σε αναμονή της πρωτοχρονιάς στο σπίτι, έφτιαξα ένα
πολύ πολύ κλασσικό ορεκτικό.
μοσχάρι με μπύρα στο HABANERA |
τέλεια σαλάτα με τορτίγια στο HABANERA |
Μπλίνις, οι αφράτες ρώσικες τηγανίτες με λεμονάτη κρέμα τυριού-άνηθου και καπνιστό
σολωμό.
Η διαφορά στο δικό μου μαγείρεμα ήταν ότι τα
μπλίνις τα έψησα πάνω σε λαδόχαρτο και δεν τα τηγάνισα. Τα αφράτα, αιθέρια-λιώνανε
στο στόμα μπλίνις συνόδευσαν το κρασί μας το οποίο ήταν ο λευκός ξηρός αφρώδης
οίνος ΑΜΑΛΙΑ από την ποικιλία του μοσχοφίλερου με χυμό ροδιού, επηρεασμένοι από
την χριστουγεννιάτικη πρόταση του Jamie Oliver.
Για περίπου 12 μικρά μπλίνις
για τη ζύμη
1 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι
1 αβγό
½ φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά λιωμένο φρέσκο βούτυρο
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
για την κρέμα
τυριού
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
χυμός μισού λεμονιού
αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φετούλες καπνιστού σολωμού + χυμό ενός λεμονιού +
μαύρο πιπέρι.
για 4 ποτήρια αφρώδη οίνου
λευκός ξηρός αφρώδης οίνος
χυμός ενός ροδιού
Πως έκανα τα ορεκτικά μπλίνις:
Ανακάτεψα όλα τα υλικά σιγά σιγά... Η ζύμη είναι ένας
λείος χυλός ο οποίος κολλάει στο κουτάλι. Σκέπασα το μπολ με μία μεμβράνη και
άφησα τη ζύμη 2 ώρες να φουσκώσει καλά καλά. Προθέρμανα το φούρνο στις αντιστάσεις
στους 190ο και έστρωσα το ταψί
με λαδόχαρτο. Πήρα κουταλιές από το μείγμα- χυλό και άπλωσα μικρά λεπτά
στρόγγυλα (περίπου) μπλίνις, τα οποία
έψησα για 20΄.
Έστυψα χυμό
λεμονιού πάνω στις φετούλες του σολωμού και έτριψα αρκετό μαύρο πιπέρι.