Σαλάτες από τα παζάρια της Γερμανίας. Μαγειρέματα στη Γερμανία, καρότα και πράσα,λάχανο, ρομανέσκο.Salads from the open foodmarkets of Germany. Cooking in Germany. Carrots and leeks, cabbage, romanesko






Είχα την ευκαιρία να πάω σε δύο παζάρια στη Γερμανία. Στη Βρέμη και στο Delmenhorst.  Τα μαγαζάκια με φρούτα και λαχανικά, κυρίως πατάτες και μήλα μέσα σε πεντακάθαρα τελάρα με όμορφα τακτοποιημένα τα είδη τους είχαν στηθεί από το πρωί μέσα στην παγωμένη πλατεία με τους μείον 7ο  βαθμούς.
πολλά μήλα

χαριτωμένα σκίαστρα και καλύμματα

τουρσιά, ελιές και τσίλι είχε αυτο το θαλασσί μαγαζάκι

μπαχαρικά και βότανα, τυποποιημένα σε μεγάλη ποικιλία

αυτη η μεγάλη πορτοκαλί μπάλα πρόσφερε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Εκτός από τα οπωρολαχανικά υπήρχαν και αυτοκίνητα ψυγεία σαν καντίνες με αλλαντικά, τυριά, καπνιστά ψάρια, σαλάτες αλοιφές και φούρνοι για να πάρεις το ψωμί σου και να φάς κάτι πρόχειρο. Οι πωλητές παρόλο το κρύο ήταν χαμογελαστοί και ευγενικοί. Βέβαια στις 2 η ώρα το μεσημέρι, είχαν εξαφανιστεί όλοι.

Με τα ψώνια λοιπόν στο σπίτι ετοίμασα τις σαλάτες όπως θα άρεσε στους Γερμανούς: 

Καρότα και πράσα με φλαμούρι,σουσάμι και παρμεζάνα






Βρασμένα στο ρόφημα του φλαμουριού και ψημένα στο φούρνο για σαλάτα ή και συνοδευτικό

Για 2 άτομα:

το λευκό μέρος ενός πράσου

2-3 καρότα

1 φακελάκι ρόφημα από φλαμούρι

1 κουταλιά σουσάμι

2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

2 κουταλιές ελαιόλαδο


Καθαρίζω, πλένω,  κόβω σε λωρίδες το πράσο και τα καρότα και τα βράζω για 15΄ μαζί με ένα φακελάκι ρόφημα φλαμουριού. Αφού μαλακώσουν τα στραγγίζω προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα πράσα, τα απλώνω σε ένα λαδόχαρτο, τα πασπαλίζω με το σουσάμι, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνω για 20΄ στους 170ο .



Ρομανέσκο βραστό με σκόρδο και παρμεζάνα

Δε θα έλεγα ότι έχει κάποια εξαιρετικά διαφορετική γεύση από το κοινό μας μπρόκολο. Η εμφάνιση είναι αυτή που με τράβηξε να το αγοράσω. Ένα μικρό στρόγγυλο δάσος βγαλμένο από καρτούν ταινία,  με μικρούτσικα δεντράκια σε αποχρώσεις  του πράσινου  lime. Η ευγενέστατη κοπέλα που μου επέτρεψε να φωτογραφήσω τον πάγκο της μου σύστησε να το κάνω όπως οι ιταλοί, με σκόρδο και παρμεζάνα


Τα υλικά λοιπόν για μία σαλάτα για 4 άτομα:

1 μικρό ρομανέσκο

χυμός ενός λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές παρμεζάνα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι και μαύρο πιπέρι



Κόβω τα μικρά δεντράκια από τα κοτσάνια τους και τα βράζω μέσα σε νερό και χυμό λεμονιού. Σε ένα άλλο σκεύος αχνίζω στο ελαιόλαδο το σκόρδο και προσθέτω τα ρομανεσκοδεντράκια αλάτι και πιιπέρι.  Κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω να κρυώσουν. Σερβίρω με την παρμεζάνα.



Λάχανο σαλάτα με σελινόριζα και φρέσκια κρέμα

Τα λάχανα στη Γερμανία είναι πολύ σκληρά. Τουλάχιστον αυτά που αγόρασα εγώ μας ταλαιπώρησαν πολύ στο κόψιμο. Για τη φρέσκια σαλάτα με κρέμα έβαλα τα εξής

Για 4 άτομα

3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο

1 φλιτζάνι τριμμένη στο ρεντέ σελινόριζα

1 κομμάτι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

Για την κρέμα

200ml φρέσκια κρέμα

χυμός ενός  λεμονιού

4 κουταλιές ελαιόλαδο

½ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ανακατεύω τα υλικά της σαλάτας, στη συνέχεια τα υλικά της κρέμας και μετά όλα μαζί. Καλό είναι να σταθεί η σαλάτα για να νοστιμίσει το λάχανο.