Αγκινάρες. Στα παζάρια της Κρήτης συνέχεια. Ημιάγριες αγκινάρες με λαχανικά και κινόα. Artichokes. In the food markets of Crete. Semi-wild artichokes with vegetables and quinoa






Χαζεύοντας τις άγριες αγκινάρες στο παζάρι της Ιεράπετρας και προσπαθώντας να καταλάβω πως αυτά τα μακρόστενα κοτσάνια είναι τόσο φημισμένα και τόσο αγαπητά στους Κρητικούς, μία καλή κυρία δίπλα μου που διάλεγε αγκινάρες «ημιάγριες», μου λεει
Αστες αυτές, πάρε τούτες εδώ να χορτάσετε.
Για να μη την κακοκαρδίσω λοιπόν αγόρασα λίγες ημιάγριες παρόλο που δεν μου αρέσουν τα «ημι»,όπως  πχ: ημίγλυκο
Διαπίστωσα ευχάριστα καθαρίζοντας τις αγκινάρες ότι είχαν αρκετά μεγάλη καρδούλα ανάλογα με το αρχικό σχήμα τους. Τρεις στην μερίδα ήταν αρκετές και ικανοποιητικές, άσε που ήταν και πολύ φτηνές, 1,70€ το κιλό. Στο παζάρι της Θεσσαλονίκης, το επόμενο Σάββατο οι αγκινάρες είχαν 0,60€ η μία. Εντάξει αγαπητοί Κρητικοί, είστε και τυχεροί, ο τόπος σας έχει όλα τα αγαθά του Ισαάκ  (και τα χρόνια του Αβραάμ …)





οι άγριες


Η αγκινάρα λοιπόν, από τα πρώτα ανοιξιάτικα λαχανικά ξεκινάει με την λεπτή και ανάλαφρη γεύση της το διαιτολόγιο της άνοιξης μετά τις βαριές τροφές του χειμώνα. Ακολουθούν όλα τα σπουδαία: αρακάς, κουκιά, φασολάκια, . Η κυριότερη διατροφική της αξία είναι ότι περιέχει προβιωτικά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, προστατεύοντάς το από διάφορες μορφές καρκίνου.
Και επανέρχομαι στην κουζίνα:
Το καθάρισμα της αγκινάρας απαιτεί γάντια και ένα καλό μαχαίρι
Λοιπόν: Κόβω κοτσάνι
Καθαρίζω τα σκληρά εξωτερικά φύλλα
Καθαρίζω και τα εσωτερικά μαλακά φύλλα.
Καθαρίζω το ελάχιστο χνούδι που είχαν οι δικές μου

Βάζω σε ένα μπολ με χυμό λεμονιού και λίγο αλεύρι τις καθαρισμένες αγκινάρες. Μη με ρωτήσετε γιατί αλεύρι. Έτσι έμαθα από τη μαμά μου. Τις αγκινάρες θα τις μαγειρέψω ολόκληρες γιατί είναι μικρούλες.
Για 3 άτομα
9 αγκινάρες
3 καρότα
1 πατάτα
10 κίτρινα, μαύρα, κόκκινα ντοματίνια
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μάραθο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί από την ποικιλία βηλάνα, μια και είμαστε στην Κρήτη
1/3 φλιτζανιού κινόα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κύμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Καθαρίζω, πλένω και κόβω το κρεμμύδι, την πατάτα και τα καρότα.


Γιαχνίζω όλα αυτά τα λαχανικά και προσθέτω τον μάραθο ψιλοκομμένο, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τελευταίες τις αγκινάρες.
Προσθέτω το κρασί, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό και σιγομαγειρεύω για 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτω στη συνέχεια το κινόα, 1 φλιτζάνι νερό και βράζω το φαγητό για άλλα 15΄ μέχρι να σκάσουν καλά οι χαντρούλες του.

Και φυσικά ήπιαμε μία δροσερή Βηλάνα της περιοχής.