Στα παζάρια της Κρήτης. Ιεράπετρα, μανταρίνια μαρμελάδα. In the open foodmarket of Crete. Ierapetra. Mandarin jam



Μανταρίνια κατευθείαν από το δέντρο
Έχοντας πρόσφατα στη μνήμη μου τα παζάρια της Γερμανίας ήταν αδύνατο να αποφύγω τη σύγκριση. Τα παζάρια στην Ελλάδα είναι η όαση στην έρημο. Φρέσκα, μοσχοβολιστά, τρυφερά, άφθονα και προπαντός φτηνά, τα λαχανικά και τα φρούτα κυριαρχούν στους πάγκους.
Αγόρασα ασκολύμπρους, αγκινάρες, μπανάνες, μανταρίνια, μάραθο και φυσικά πολλές ντομάτες. Τα σταμανγκάθια δεν ήταν και ιδιαίτερα μικρά και τελικά δεν αγόρασα αλλά έβγαλα φωτογραφία τους συμπαθητικούς πωλητές.



Αρωματικά σε γλαστράκια: μελισσόχορτα, ρίγανες, φλισκούνια, δίκταμα και πολλά πολλά άλλα

Φρεσκοψημμένοι ντάκοι στον κοντινό φούρνο

Κουκιά αλλά και φρέσκος αρακάς

Αυτό δεν το είδα ξανά.Για την χορτόπιτα: δεματάκι με πράσο, άνηθο κρεμμυδάκια και σέσκουλα

Άγριες αγκινάρες. Τα μαρούλια ήταν λίγο τσιμπημένα πρέπει να πω.

Άσε τις άγριες αγκινάρες μου είπε η καλή κυρία, πάρε αυτές να χορτάσετε. Δεν της χαλάσαμε το χατήρι πήρα ημιάγριες που ήταν και πολύ φτηνές.

Μπανάνες έχετε αγοράσει έτσι? Κόβει από το κλαδί και σου το φέρνει



Μάραθος μοσχοβολιστός

Ντομάτες σε ότι σχήμα θέλεις. Οι πιο λεπτόφλουδες ήταν οι κόκκινες

Καλέ άσε τα σταμναγκάθια και τσι ασκολύμπρους , βγάλε μας και μας μία φωτογραφία.

Ναι αλλά δεν τρώτε και κάτι παραδοσιακό

Πως τρώμε χορτόπιτα

Οι ασκόλυμπροι έτοιμοι καθαρισμένοι κατευθείαν για την κατσαρόλα. 10€ το κιλό, τα σχόλια δικά σας


Μανταρίνια μαρμελάδα με τις φλούδες τους και με καστανή ζάχαρη

Όμορφα μοσχοβολιστά μανταρίνια από την Ιεραπετρίτισα αγρότισα.
Με τις σακούλες από το παζάρι στον πάγκο, ξεκίνησα τη δουλειά για την μαρμελάδα. Λυπήθηκα τις φλούδες και τις ξεπίκρισα ως εξής: 

Υλικά

μανταρίνια με τη φλούδα τους

καστανή ζάχαρη

χυμός μισού λεμονιού

Η αναλογία μου είναι 1 προς 1

Τι κάνω

Κόβω τα μανταρίνια στη μέση. Βγάζω προσεκτικά τα κουκούτσια προσπαθώντας να μη χάσω πολλούς χυμούς από τα φρούτα.

Ξεχωρίζω τις φλούδες από τις σάρκες.

Βάζω τις φλούδες να βράσουν 3 φορές και κάθε φορά αλλάζω το νερό.

Ξεπλένω τις φλούδες μετά το βράσιμό τους και τις κόβω μικρά κομματάκια

Αλέθω τη σάρκα των μανταρινιών και ελέγχω ξανά για κουκούτσια αλλά και χοντρές μεμβράνες.

Ανακατεύω σε ένα μπολ τις φλούδες, τους χυμούς και τα αλεσμένα εσωτερικά και τα μετράω με το φλιτζάνι μεζούρα.

Βάζω τόση φλιτζάνια ζάχαρη όσα είναι και τα μανταρίνια.

Βάζω σε μία πλατιά κατσαρόλα όλα τα υλικά να σιγοβράσουν . Ξαφρίζω προσεκτικά και τα βράζω για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσει καλά η μαρμελάδα και να χωρίζει το σιρόπι της στο κουτάλι.



Από 1 κιλό μανταρίνια έβγαλα 3 μικρά βάζα περιεκτικότητας περίπου 400ml