Μυρωδιές, γεύσεις και γαστρονομική κουλτούρα από το 1ο συνέδριο γαστρονομίας των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη. Scents, flavors and culinary culture of the 1rst Gastronomy Conference by IEK DELTA in Thessaloniki

H αλήθεια είναι ότι αυτό δε το είχα ξαναζήσει. Να παρακολουθώ ενδιαφέρουσες ομιλίες για την κουζίνα της Κρήτης, της Αρμενίας  και να μυρίζω συγχρόνως το σιγανοτσιγαρισμένο κρεμμύδι, το μοσχαράκι, το αρνάκι, το φρέσκο βούτυρο, το μοσχοκάρυδο,  ήταν πρωτόγνωρη αίσθηση και ένα γλυκό μαρτύριο.
Αυτές και πολλές άλλες νοστιμιές, αρωμάτισαν τη μεγάλη επιβλητική αίθουσα που φιλοξενούσε το 1ο συνέδριο γαστρονομίας που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη μου την αγαπημένη μου πόλη, τη  Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Ο κος Δρίσκας , αξιόλογη, συμπαθής, έμπειρη παρουσία στο θέμα συντόνιζε και μας έβαζε στο κλίμα με την περιγραφική του δεινότητα και έκανε ακόμη πιο ανυπόμονη την προσμονή της γευστικής δοκιμής.
Στο ένα τμήμα της αίθουσας γινόντουσαν οι ομιλίες και στο πίσω κομμάτι της αίθουσας είχαν στηθεί τέσσερις νησίδες κουζίνας με ηλεκτρικά μάτια και σκεύη.
Την αίθουσα είχαν γεμίσει οι χαρούμενες παρουσίες των μαθητών των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ με τις άσπρες στολές τους και έδιναν μία χαρούμενη, εορταστική και ζωντανή ατμόσφαιρα.
Θα αναφέρω τα πιο ενδιαφέροντα σημεία από τις ομιλίες
Η  Σεφαραδίτικη κουζίνα για την οποία μας μίλησε η κα Καίτη Ταρφάν, η κουζίνα των Ισπανοεβραίων που κατοικούσαν στην Θεσσαλονίκη πριν ακόμη και από το Μεσαίωνα έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν συνδυάζονται γαλακτοκομικά με κρέατα, δεν υπάρχουν στα πιάτα της  κυνήγια, χοιρινό κρέας και επίσης δεν μαγειρεύονται ζώα της θάλασσας που δεν έχουν λέπια κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Εντυπωσιακό ? ναι. Το πιάτο που μας παρουσιάστηκε ήταν μικρά άσπρα φασόλια μαγειρεμένα με μοσχαράκι. Τα σιγανοβρασμένα, με κρεμμύδια, αβγά με το εξωτικό όνομα huevos haminados  ανήκουν στα 13 χαρακτηριστικά πιάτα της Θεσσαλονίκης που αναφέρονται στον  Γαστρονομικό Οδηγό  της Θεσσαλονίκης με τίτλο: Food stories- Πιάτα με ιστορία»
Η Αρμένικη κουζίνα, την οποία μας σύστησε η κα Ροζάνα Σεμερτζιάν, είναι εξωτική χωρίς να είναι υπερβολική με έμφαση στη χρήση αρωματικών φυτών και τη χρήση κρασιού, brandy, φρέσκου βούτυρου και άφθονων γαλακτοκομικών. Η γευστική δοκιμή είχε κομψά λιλιπούτεια μαντί.  Άλλο ένα πιάτο από τα 13 χαρακτηριστικά πιάτα του Γαστρονομικού Οδηγού.
Στη διάρκεια της ομιλίας για την Ιταλική κουζίνα έγινε απολύτως κατανοητό ότι η γείτονα χώρα γνωρίζει πώς να δικτυωθεί σωστά σε παγκόσμιο επίπεδο και να εκμεταλλευτεί τα επώνυμα προϊόντα της. Το μήνυμα που μας έδωσε ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς στην πιστοποίηση των ελληνικών εστιατορίων ανά την υφήλιο.
Ο κος Δρίσκας έδειξε βαθιά προβληματισμένος με τις αναφορές του συμπαθέστατου σεφ κου Πασκουάλε Λέμπο, ο οποίος σύστησε τον εαυτό του ως «ερωτικό μετανάστη».
Ο κος Πασκουάλε επίσης μας απομυθοποίησε την καρμπονάρα ως μη παραδοσιακή μακαρονάδα, αλλά σαν ένα τυχαίο αντάμωμα αβγών μπέικον και ζυμαρικών στην ιταλική κατσαρόλα.
Στο βάθος εν τω μεταξύ ενώ αναφερόταν σε αυτά τα σημαντικά θέματα ερχόταν η μυρωδιά του ριζότου με μελάνη σουπιάς και φυσικά της καρμπονάρας.
Εκείνος όμως που μας λίγωσε με  τις περιγραφές του ήταν ο πάτερ Χαρίτων ο οποίος μας ταξίδεψε στις πεζούλες με τους λαχανόκηπους, στους οπωρώνες και στις φιλόξενες τράπεζες του Αγίου Όρους, συστήνοντάς μας την Αθωνική κουζίνα. Μας εξήγησε τι συμβολίζει το κέρασμα που δίνουν τα μοναστήρια στους επισκέπτες: Νερό για την υδάτωση των κουρασμένων κορμιών, λουκούμι για να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια, καφές για την τόνωση και ρακί για να χαλαρώσει ο επισκέπτης και να αισθανθεί οικεία και άνετα.
Τα πιάτα που μυρίζανε από το γοητευτικό βάθος της αίθουσας ήταν μαγειρευτό χταπόδι με ρεβίθια, μελιτζάνες και μοσχοκάρυδο  και τηγανιτοί χορτοκεφτέδες.
Η μικρότερη ομιλία ήταν του συμπαθούς σεφ  Αyan Ekinci, ο οποίος θα είχε πολλά να μας πει για την Οθωμανική κουζίνα, αν είχε μεγαλύτερη ευχέρεια στην ελληνική γλώσσα. Λίγα λόγια μας είπε για τα παλάτια και το πολύ μεγάλο αριθμό μαγείρων που ετοίμαζαν τα φαγητά.Τα πιάτα που ετοίμασε για την γευστική δοκιμή ήταν, ένα κεμπάμπ: μία λεπτή πίτα που είχε μέσα της αρνάκι, κασέρι, φιστίκι, καφτερούτσικη σάλτσα χαρίσα και μπαχαρικά. Το γλυκό ήταν ένα κανταιφάκι μικρό σαν ντολμαδάκι γεμιστό με φιστίκι βουτηγμένο σε αβγό και γάλα και τηγανισμένο σε φρέσκο βούτυρο. ΚΟΛΑΣΗ
Για τις πασίγνωστες συνήθειες της Ποντιακής Κουζίνας αναφέρθηκε ο αξιόλογος καθηγητής Θωμάς Σαββίδης συγγραφέας του βιβλίου Ποντιακή διατροφή, τις πίτες τους, τα άπειρα χορτοφαγικά τους πιάτα, τη χρήση των γαλακτοκομικών.  Άσχετο με την ημερίδα: απορώ πως οι Πόντιοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από σύμπνοια και πάθος και για το φαγητό τους αλλά και για τους χορούς τους, δεν έχουν κάνει ως τώρα μία μοντέρνα ποντιακή ταβέρνα.
Για την άφθονη σε μπαχαρικά και  φημισμένη για τα πλούσια τραπεζώματα της Μικρασιάτικης κουζίνας μίλησε η  κα Κατερίνα Τριαντόγλου εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης "η Αγία Παρασκευή". Στην γευστική δοκιμή υπήρχε κριθαράκι με σουπιές και γλυκό με μπόλικο αμύγδαλο.
Η κα Ελένη Ζαχάκη  από τον Λαογραφικό Σύλλογο Κρητών Θεσσαλονίκης «Τ’ αγρίμια» ανέπτυξε τα της κρητικής δίαιτας, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. Η νησίδα της Κρητικής Κουζίνας κέρασε ρακί, ξεροτήγανα χοχλιούς και πιτάκια.

Μπράβο λοιπόν στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ για την αξιόλογη προσπάθεια. Αν προσεχθούν και κάποιες οργανωτικές λεπτομέρειες, θα περιμένουμε το 2ο Συνέδριο Γαστρονομίας με πολύ ενδιαφέρον.


οι καρτούλες περίμεναν τους registered
O συμπαθής και ντροπαλός Τούρκος σεφ παρέμεινε καθιστός

όταν λέμε γεμάτη το εννοούμε
πολυταξιδεμένος και πάντα με κάτι ενδιαφέρον να πει ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας


συναισθηματική και πολύ γλαφυρή η κυρία που μας εισήγαγε στην Σεφαραδίτικη κουζίνα


ουτε και αυτό το έχω ξαναδεί. από υπερβολικό ζήλο ο φωτογράφος έμπαινε μέσα στην προβολή

καφεδάκι και λουκουμάκι από χορηγό της εκδήλωσης

huevos haminados και ολίγα φασόλια με κρέας

ο περιγραφικότατος πάτερ Χαρίτων

η Μικραστιατική κουζίνα έτοιμη να σερβίρει για τη γευστική δοκιμή

οι Κρητικοί