Αφράτο και μοσχοβολιστό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο και μαστίχα. Fluffy and aromatic lemon cake with olive oil and mastiha



Το κατεξοχήν άρωμα των Χριστουγέννων είναι το πορτοκάλι και η κανέλα
Το κατεξοχήν άρωμα του Πάσχα είναι το λεμόνι, η μαστίχα και η βανίλια.
Το ανάλαφρο κέικ, που δε δείχνει ότι έχει γίνει με ελαιόλαδο, με μοσχοβολιές λεμονιού και μαστίχας είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τον πασχαλιάτικο απογευματινό καφέ. Σας προλαβαίνω: το τσουρέκι ταιριάζει για τον πρωινό καφέ. Ενώ ο καφές, η μαστίχα και το λεμόνι βοηθούν στη χώνεψη του πασχαλινού γεύματος!!

Τα υλικά είναι 5-6, λίγα και εκλεκτά: καλό ελαιόλαδο, ακέρωτα λεμόνια, καλη φρέσκια μαστίχα. Από τα πιο αφράτα μου κέικ, το ξαναθυμήθηκα μετά από χρόνια και το ευχάριστο είναι ότι έχει την ίδια πάντα σταθερή επιτυχία.




Για μία φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο 24εκ.
¾ φλιτζανιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
5 μέτρια αβγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά μπέκιν
1 λεμόνι
2 κρυσταλλάκια μαστίχας
1 τσιμπιά αλάτι
λαδόχαρτο







όσο ομορφιά του λείπει τόση γεύση έχει!


Προθερμαίνω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο. Ετοιμάζω τη φόρμα ντύνοντάς τη με λαδόχαρτο.
Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια.
Ξύνω το λεμόνι μέσα στο μπολ με τους κρόκους. Στύβω το μισό λεμόνι και μετράω 2 κουταλιές. Παίρνω από τη ζάχαρη μία κουταλιά και την κρατώ χωριστά. Στο μικρό μου γουδάκι, χτυπάω τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη, την κοσκινίζω με μία μικρή σίτα και την προσθέτω επίσης στο μπολ.
Χτυπώ με το μίξερ το μίγμα των κρόκων όπου έχω προσθέσει και τη ζάχαρη για πέντε λεπτά. Προσθέτω το ελαιόλαδο σε μικρές δόσεις και στο τέλος το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας  με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Ενσωματώνω και το αλεύρι με το μπέκιν σε πιο χαμηλή ταχύτητα. Πλένω τα εξαρτήματα του μίξερ και χτυπάω τα ασπράδια με το αλάτι και την μία κουταλιά ζάχαρη που είχα κρατήσει, μέχρι να σχηματιστεί μία σταθερή γιαλιστερή μαρέγκα. Ανακατεύω τη μισή μαρέγκα με τον χυλό που έχω αφήσει χρησιμοποιώντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Χρησιμποιώντας τη μαρίζ ενσωματώνω και την υπόλοιπη μαρέγκα. Στρώνω το μίγμα μέσα στη φόρμα και ψήνω για 40΄. Περιμένω να κρυώσει και το βγάζω προσεκτικά από τη φόρμα.