Καλεσμένη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και του Μουσείου Μανιταριών. Guest of Meteora Natural History Museum and the Mushroom Museum



Η ευγενική πρόσκληση τριών ημερών γνωριμίας με το μουσείο, για μένα αλλά και για τον συνοδό μου, ήρθε μέσα στον χειμώνα, όμως οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανέβαλλαν την εκδήλωση.
Αλλά: ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Η 2η πρόσκληση συμπεριλάμβανε μία νέα δράση του μουσείου: κυνήγι τρούφας.


Ειναι τόσο ζωντανά τα εκθέματα που νομίζεις ότι θα πηδήξουν από την προθήκη για να ξεφύγουν απο το μεγαλύτερό τους εχθρό: τον άνθρωπο και τις κατασκευές του.


1ο βράδυ η γνωριμία με τους ανθρώπους του μουσείου
Σε γραφικό και με εξαιρετική θέα εστιατόριο της περιοχής μας προσφέρθηκαν αγριογούρουνο της κατσαρόλας με μανιτάρια, ψητά μανιτάρια, νόστιμο γαλοτύρι και πολλές άλλες νόστιμιές. Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Μουσείου αλλά και τους άλλους καλεσμένους, κυρίως foodblogers και δημοσιογράφους και ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.
Η φιλοξενία άρχισε με αρωματικά κρασιά και νόστιμα εδέσματα

Μοναδικό πιάτο, αγριογούρουνο με μανιτάρια
9
2η μέρα
Η γνωριμία με το μουσείο
Η λέξη μουσείο δεν αρκεί για να προσδιορίσει ένα χώρο πολιτισμού, γνώσης, εκπαίδευσης αλλά και διασκέδασης. Κάτω από το βλέμμα των Μετεώρων, Μνημείου της Unesco, βρίσκεται το μουσείο, μέσα σε ένα μοντέρνο  κτίσμα, όπου το καλό γούστο και τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας βαδίζουν αρμονικά. Το μουσείο μπήκε δυναμικά στη ζωή της Καλαμπάκας και μόλις 15 μήνες μετά από τη λειτουργία του έχει μία πλούσια δράση στην πολιτιστική ζωή της περιοχής.
.

Ο Διευθυντής του Μουσείου κος Πάλλας
 Ο φωτισμός είναι διακριτικός και ευχάριστος
Νομίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε ένα αλπικό περιβάλλον


Για αυτό το διόραμα, γκρέμισαν την είσοδο του μουσείου για τον γερανό που έπρεπε να βοηθήσει τους καλλιτέχνες. Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων συνεργάστηκε για να σχεδιάσει και χτίσει αυτή τη προθήκη της αναπαράστασης του φυσικού περιβάλλοντος των πουλιών.


Πολύ πιστή η αναπαράσταση του κυνηγιού. Σε αγγίζει ο πόνος και η απόγνωση στα μάτια της αλεπούς

Το καμάρι του μουσείου. Το πιο πολύτιμο βικτωριανό έκθεμα η σπάνια λεπτομύτα


Η προσεγμένη διακόσμηση του μουσείου ακόμη και εκτός των εκθετηρίων
Θαυμάσαμε:
μία αξιόλογη συλλογή  300  τουλάχιστον ζώων
250 αντίγραφα μανιταριών
6 ανεκτίμητης αξίας βικτωριανά εκθέματα
Όμορφα ζωγραφισμένα και απολύτως πιστά με το περιβάλλον διοράματα
Γνωρίσαμε
τρεις αξιόλογους ανθρώπους πίσω από την ίδρυση του μουσείου.
Ένα εξαιρετικά διακριτικό, ευγενικό και ικανό προσωπικό.

Το καφέ για ξεκούραση και απόλαυση

Η θέα από τη βεράντα του καφέ
Μία από τις αξιόλογες προθήκες των μανιταριών
Η αρκούδα στέκεται χωρίς να μας απειλεί για τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες αλλά και selfie
Τα μανιτάρια στο φυσικό τους περιβάλλον

Ο κος Γιώργος Κωνσταντινίδης στήριξε με επιτυχία την πιστή αναπαράσταση των μανιταριών. Το σεμινάριο του ήταν άκρως ενδιαφέρον

Η κα Κλεισιάρη, αφοσιωμένη και αυτή στα μανιτάρια

Χαριτωμένη πινακίδα

Και ξαφνικά με μία ματιά ταξιδεύεις στο δάσος

Νόστιμα  μανιταράκια σε ελαιόλαδο
Στο πωλητήριο του μουσείου, μεγάλη ποικιλία από μανιτάρια καθώς επίσης και άλλων προιόντων τους, σε πολύ καλές τιμές
Δεν ξέρεις τι να διαλέξεις

Τριφτά και νόστιμα μανιταροπιτάκια

Τυράκι αρωματισμένα με τρούφα

Ο διευθυντής μας έκανε την τιμή να μας ξεναγήσει προσωπικά στους χώρους του μουσείου όπου μας αποκάλυπτε μοναδικές πληροφορίες όχι μόνο για τα εκθέματα αλλά και για τη δημιουργία του μουσείου. Μας έδειξε ένα υπέροχο παράδειγμα  ιδιωτικής πρωτοβουλίας,  η οποία έγινε οικογενειακή υπόθεση.
Μετά την περιήγηση στο μουσείο μανιταριών, ο Γιώργος Κωνσαντινίδης η ψυχή του στησίματος του μουσείου, πρόεδρος των μανιταρόφιλων Ελλάδος έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων. Δίπλα του στέκεται αθόρυβα αλλά ουσιαστικά η πολυτάλαντη σύζυγός του κα Κλεισιάρη, η οποία και χάρισε στο μουσείο μία απίστευτη συλλογή κεραμικών μανιταριών μεγάλης αξίας
Το μεσημέρι στο μοντέρνο καφέ - πωλητήριο, υπήρχε κέρασμα με μανιταροπιτάκια, τυριά αρωματισμένα με τρούφα, πολύτιμα μανιτάρια στο λάδι τους και φυσικά κρασιά.
Έφερα σπίτι μου ευγενικό δώρο από το μουσείο, αμανίτες του καίσαρα, γανόδερμα σε σκόνη, υφασμάτινα μανιταράκια και αναμνηστικά.


Ο κυνηγός της τρούφας και ο διευθυντής του μουσείου
Το πολυτάλαντο ζεύγος Κωνσταντινίδη μαζί με την ευγενέστατη σύζυγο του κου Πάλλα απογείωσαν την βραδιά
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου κος Μαγκλάρας δίνει την πικάντικη νότα στο πιάτο αλλά και στο πλάνο


Το βράδυ είχαμε πάλι ένα εξαιρετικό νόστιμο δείπνο στην ταβέρνα του Μαγκλάρα, με ντόπια κρέατα, ομελέτα, ρύζι μανιταριών και άλλα εξαιρετικά ορεκτικά. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες μας επιφύλαξαν δύο ωραίες εκπληξεις. Το ζεύγος Κωνσταντινίδη έπαιξαν μουσική  με κιθάρα και κρουστά έντεχνα και δημοτικά.
Η άλλη έκπληξη ήρθε με ένα τεράστιο τηγάνι σε φορητή εστία αερίου όπου ζυμαρικά με νόστιμα μανιτάρια μαγειρεύτηκαν στην κινητή αυτή κουζίνα της φωτογραφίας από τον σεφ και ‘κυνηγό τρούφας’ Χρήστο Πλεσιώτη. Ο συμπαθής Χρήστος θα μας έδινε μία μοναδική εμπειρία την Κυριακή στο δάσος.

3η μέρα
Η γνωριμία με την τρούφα και τον Μπρίο
Την Κυριακή λοιπόν ξεκινήσαμε κονβόι από το μουσείο και κάπου μεταξύ των Χασκίων και των Αντιχασκίων ορέων σε ένα όμορφο δάσος με δρυς μας περίμενε Ο Χρήστος με το γλυκό ιταλόγλωσσο λαιμαργούλη τρουφόσκυλο τον Μπρίο .

 
Το κονβόι με προορισμό το κυνήγι της τρούφας
O χαριτωμένος Μπρίο
Και σε λίγο άρχισε το πανηγύρι.
Ο χαρούμενος σκύλος τρέχει δεξιά αριστερά μυρίζει σκάβει και ανακαλύπτει τρούφες . Ο Χρήστος τρέχει να του τα αρπάξει από την μουσούδα του.
Εμείς τρελαμένοι με τις φωτογραφικές μηχανές, τις κάμερες τα κινητά, τα βίντεο τον ακολουθούμε σε αυτή την απρόοπτη πορεία του. Οι τρούφες ανακαλύπτοντα μία προς μία, οι μεγάλες φυλάσσονται προσεκτικά στην τσάντα του Χρήστου, ενώ οι μικρούλες είναι επιβράβευση για τον Μπρίο.
Μάχη για το πλάνο από τους foodblogers και δημοσιογράφους που είμασταν καλεσμένοι του μουσείου στο πρώτο κυνήγι της τρούφας
ο Χρήστος επιβραβεύει κάθε προσπάθεια του Μπρίο, αλλιώς θα εξαφάνιζε τις τρούφες στο δευτερόλεπτο

Κ
Η μοναδική και πολυφωτογραφημένη τρούφα
Ο νόστιμος ζωμός των μανιταριών μπαινει στο μαγείρεμα με τη βοήθεια του χεροδύναμου σουσεφ
Απίστευτο το κύμα των ζυμαρικών αλλά και η υπομονή και αντοχή του Χρήστου ο οποίος επανέλαβε το πέταγμα των ζυμαρικών στον αέρα πάρα πολλές φορές για χάρη της πόζας
Και ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί ο Μπρίο και εμείς φυσικά.
Το τεράστιο τηγάνι με τη βάση του, φάνταζε από μακριά σαν εικαστική παρέμβαση στο δάσος.
Οι τρούφες και άλλα πολύτιμα μανιτάρια μπήκαν στις κατσαρόλες για τον νόστιμο ζωμό όπου θα βράζανε τα ζυμαρικά.
Σειρά να μπουν και τα ζυμαρικά
Σειρά  να ανοίξουν και τα κρασιά και που αλλού θα ήταν ο οινόφιλος σύζυγός μου?

Κατάφερα να ισορροπήσω και πιάτο και κρασί και φωτογραφική μηχανή

Απόλαυσα το πιάτο μέσα στην απόλυτη ησυχία του δάσους όπου τα αρώματα του φαγητού ανακατεύτηκαν γλυκά με το θυμάρι που ήταν σαν χαλί στα πόδια μας.
Αν ζηλέψατε και θέλετε να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο μουσείο ή να στείλετε μήνυμα.
Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.meteoramuseum.gr, η οποία  έχει πολλές πληροφορίες για τα εκθέματα και νέα από τις δράσεις του.Το μουσείο εκδίδει επίσης ανά τρείς μήνες μία ενδιαφέρουσα έκδοση η οποία πωλείται στο βιβλιοπωλείο του μουσείου.

Αποχαιρετίσαμε τους φίλους του μουσείου γεμάτοι όμορφες εικόνες, γνώσεις και γεύσεις και τους ευχαριστώ και πάλι με αυτή την όμορφη ανεμώνη που φωτογράφισα στο δάσος της τρούφας.