ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ. TSOUREKIA, EASTER SWEET BREADS.


Επαναλαμβάνω την κλασσική μου συνταγή η οποία δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο, κάποιο τρομερό μυστικό ή μία έξυπνη δεξιοτεχνία. Θέλω απλά να προτρέψω αυτούς που φοβούνται ή νομίζουν ότι θα κουραστούν να τα ζυμώσουν και να αρωματίσουν με υπέροχα φυσικό τρόπο το σπίτι τους.
Εσείς θα τα κάνετε καλύτερα από μένα γιατί θα είναι δικά σας και αυτό είναι που έχει την μεγαλύτερη αξία

Καλό Πάσχα με τους αγαπημένους σας!






Τρία είναι τα θέματα που πρέπει να προσέξει κανείς όταν κάνει τσουρέκια
1.       Κατάλληλο αλεύρι για τσουρέκια, είναι περίπου 1€ το κιλό ακριβότερο από τα ΓΟΧ άλευρα
2.       Η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μη κολλάει και πολύ στα χέρια, γιατί έτσι θα απλώσουν.
3.       Ζέστη στο χώρο και υγρασία. Συνήθως βράζω παράλληλα τα κόκκινα αβγά και αφήνω το νερό να σιγοβράζει για τους ευπρόσδεκτους ατμούς.

1η περίπτωση, για 4 τσουρέκια των 500γρ περίπου το καθένα,
900γρ αλεύρι για τσουρέκια
100γρ νωπή μαγιά +1/2 κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη
300γρ ζάχαρη
4 αβγά
300ml πλήρες φρέσκο γάλα
200γρ βούτυρο αγελάδος
1 κουταλάκι σποράκια από πράσινο καρδάμωμο, κοινώς κακουλέ
2 κουταλάκια μαχλέπι
1 κρύσταλλο μαστίχα
μία πρέζα αλάτι
για το άλειμμα
1 αβγό
2 κουταλιές γάλα
Για το ψήσιμο
½ φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου
Ετοιμάζω και ζυγίζω όλα τα υλικά
Καθαρίζω το καρδάμωμο και το αλέθω μαζί με τη μαστίχα και το μαχλέπι στον μύλο μπαχαρικών μου. Όταν δεν έχω την ευχέρεια του μύλου τα χτυπάω καλά στο γουδί. Είναι σημαντικό τα μπαχαρικά να είναι ολόκληρα και όχι σκόνη για να δώσουν το τέλειο άρωμα. Αλλά μπορείτε να αγοράσετε και σκόνη.
Ζεσταίνω το γάλα και διαλύω τη μαγιά
Προσθέτω τα 100γρ από το αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω
σκεπάζω τη λεκάνη με μία υγρή πετσέτα.
Ζεσταίνω το βούτυρο ελέγχω και τη μαγιά αν τριπλασιάστηκε.
Βάζω στη λεκάνη τα αβγά, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω με την κουτάλα. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και εναλλάξ το ζεστό βούτυρο
Ζυμώνω ίσα να ενωθούν τα υλικά, αλλάζω λεκάνη, χρειάζομαι μία μεγαλύτερη, τη σκεπάζω ξανά με μία πετσέτα και την αφήνω για 1 με 11/2 ώρα.
Η ζύμη φούσκωσε και τριπλασιάστηκε
Λαδώνω τα χέρια μου αν κολλάει η ζύμη
Ζυγίζω και κόβω από τη ζύμη τα κομμάτια που θέλω να έχω για τσουρέκια
Η πρώτη περίπτωση είναι 4 μεγάλα τσουρέκια τα οποία έψησα στο ίδιο ταψί
Δεν έχει σημασία το πλάσιμο. Κάντε τα όπως νάναι. Εγώ έκανα το σταυρό με δύο κορδόνια το καθένα. Βάλτε ένα βίντεο στο youtube και παρακολουθείστε το προσεκτικά. Πλάθω λοιπόν τα τσουρέκια και τα ακουμπώ στο μεγάλο ταψί του φούρνου μου.
Έγιναν 4 μεγαλούτσικα τσουρέκια τα οποία αφήνω να φουσκώσουν
Τα τσουρέκια φούσκωσαν και η μέρα ξημέρωσε
Χτυπάω τον κρόκο με το γάλα
Αλείφω προσεκτικά τα τσουρέκια και πασπαλίζω με το αμυγδαλάκι
Εν τω μεταξύ αυτά φούσκωσαν και άλλο. Έχω προθερμάνει το φούρνο στους 160ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήνω τα τσουρέκια για 20-25΄ και τα βγάζω αμέσως από το φούρνο.
Γέμισε το ταψί και τα τσουρέκια δε θα έχουν γωνίες έτσι.

2η περίπτωση για 6 μικρότερα τσουρέκια των 350γρ περίπου
Ζυγίζω και πάλι όλα μου τα υλικά και ακολουθώ την κλασσική διαδικασία όπως και στην παραπάνω περίπτωση.
Χωρίζω τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πλάθω 3 μακρόστενα τσουρέκια από 350γρ περίπου και τρεις μικρές κουλούρες από 310γρ περίπου. Εσείς ζυγίστε τα όπως νομίζετε. Ετοίμασα ένα μεγάλο ταψί για να βάλω τα μακρόστενα και τρία στρόγγυλα για τις κουλούρες αφού τα λάδωσα ελαφρά.
Το δύσκολο με αυτή την περίπτωση είναι ότι τα ψήνω χωριστά και απαιτείται περισσότερος χρόνος.
Η εκτέλεση και για τις δύο περιπτώσεις: 


Ζεσταίνω το γάλα και διαλύω τη μαγιά

ζυγίζω 100γρ από το αλεύρι

προσθέτω το αλεύρι στη μαγιά

το ανακατεύω με τη μαγιά

σκεπάζω με μία υγρή πετσέτα

ζυγίζω τη ζάχαρη

αλέθω τα μπαχαρικά. Βέβαια η διαδικασία γίνεται στις 4 το πρωί και τα είχα ήδη έτοιμα για να μη ξυπνήσω τη γειτονιά

ξύνω και ένα μεγάλο πορτοκάλι

προσθέτω τα αβγά, φέτος έβαλα 4 και έγινε πιο καλή η ζύμη

Ανακατεύω με μία κουτάλα
ζυγίζω και ζεσταίνω το βούτυρο

η μαγιά φούσκωσε και ήρθε η ώρα να ζεστάνω το βούτυρο.

Βάζω στη λεκάνη με τα αβγά και τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω με την κουτάλα. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και εναλλάξ το ζεστό βούτυρο
Ζυμώνω ίσα να ενωθούν τα υλικά και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει

Η ζύμη φουσκωσε και τριπλασιάστηκε

Λαδώνω τα χέρια μου

Ζυγίζω και κόβω από τη ζύμη 8 κομμάτια τα οποία θα πλάσω σε κορδόνιασ για την 1η περίπτωση με τα τέσσερα στενόμακρα τσουρέκια 

Δεν έχει σημασία το πλάσιμο. Κάντε τα όπως νάναι. Εγώ έκανα το σταυρό με δύο κορδόνια. Βάλτε ένα βίντεο στο youtube και παρακολουθείστε το προσεκτικά. Πλάθω λοιπόν τα τσουρέκια και τα ακουμπώ στο μεγάλο ταψί του φούρνου μου.

Έγιναν 4 μεγαλούτσικα τσουρέκια τα οποία αφήνω να φουσκώσουν

Τα τσουρέκια φούσκωσαν και η μέρα ξημέρωσε

Χτυπάω τον κρόκο με το γάλα

Αλείφω προσεκτικά τα τσουρέκια

πασπαλίζω με το αμυγδαλάκι

Εν τω μεταξύ αυτά φούσκωσαν και άλλο. Έχω προθερμάνει το φούρνο στους 150ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήνω τα τσουρέκια για 35΄ και τα βγάζω αμέσως από το φούρνο.

Γέμισε το ταψί και τα τσουρέκια δε θα έχουν γωνίες έτσι.
Και η 2η περίπτωση: 




Τα αβγά τα πρόσθεσα μετά.