Μαρμελάδα ροδάκινο με σοκολάτα και το 1ο φεστιβάλ ροδάκινου. Peach jam with chocolate and the 1st Peach Festival in Veria




Ο κος Τσανακλίδης είναι από τους πιο συμπαθείς και ταλαντούχους σεφ που παρακολουθώ. Άμεσος, φιλικός, γνώστης, με ένα ευγενικό χιούμορ, επικοινωνιακός. Είναι Θεσσαλονικιός, αυτό τα λέει όλα. Ενώ καθάριζε τα ροδάκινα για τη συνταγή μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια: Η μάνα μου με έβαζε να πηγαίνω στο Μοδιάνο και φορτωνόμουνα τα ροδάκινα με το κιβώτιο. Ήμασταν μεγάλη οικογένεια και τα ροδάκινα τα τρώγαμε πολύ.
Λίγο πιο ψηλά το πιάτο σεφ. Ότι θέλει η κυρία
Αυτά λοιπόν τα άκουσα στην Ελιά στην εκδήλωση του φεστιβάλ του ροδάκινου που ξαναοργανώθηκε μετά από πολλές δεκαετίες στη Βέροια. Το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου λοιπόν διοργάνωσαν στη Βέροια στις 27 έως 29 Μαΐου 2016 ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Συνεταιρισμών Ν.Ημαθίας. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο στο Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά στην υπέροχη και αξιόλογη (Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας), ξεναγήσεις στην πόλη, εκθέσεις φωτογραφίας και φυσικά την ανοιχτή κουζίνα στην Ελιά με τις ροδακινοδημιουργίες του αγαπημένου σεφ Άρη Τσανακλίδη.



O σεφ ετοιμάζεται

τα προϊόντα της ροδακινιάς

Μαθητές του ΙΕΚ μαγειρικής Βέροιας με τη δημιουργία τους: τσάτνευ από ροδάκινο



σοκολατένιο και αέρινο το κέρασμα του ζαχαροπλαστείου Σερεμέτα


ο σεφ και η σου σεφ





Και ακόμη μία συνταγή του σεφ: 
 
Την ίδια Κυριακή το βράδυ έκανα την νόστιμη και ιδιαίτερη μαρμελάδα ροδάκινου με νότες σοκολάτας, πορτοκαλιού και βανίλιας.

Το αγαπημένο ροδάκινο με την αγαπημένη σοκολάτα. Αχτύπητος συνδυασμός.
Τα ροδάκινα ήταν φρεσκομαζεμένα από χωράφι του Τριλόφου. Πρώιμα αλλά ώριμα. Είχαν μαλακώσει από τον επίμονο ζεστό αέρα της προηγούμενης βδομάδας. Τα πρώιμα ροδάκινα δεν έχουν γεμάτη σάρκα όπως αυτά του Ιουλίου και βγάζουν πολλούς χυμούς κατά τη διάρκεια του βρασίματος και δίνουν πιο ρευστή μαρμελάδα για αυτό και δεν γίνεται να μειώσεις τη ζάχαρη. Η σοκολάτα παρόλο που είναι λίγη δίνει πάρα πολύ γεύση και κάνει την μαρμελάδα σοκολατένια. Τα επιπλέον αρώματα είναι ξύσμα πορτοκάλι και φυσική βανίλια.

Τα υλικά για 2 κιλά περίπου μαρμελάδα
1,5 κιλό ροδάκινα χωρίς φλούδες και κουκούτσια
1,4 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
2-3  κουταλιές σοκολάτα σε σταγόνες
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 μικρή φλούδα πορτοκαλιού
½ λοβό φυσικής βανίλιας
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Βάζα και καινούρια καθαρά καπάκια
Πλένω καλά τα ροδάκινα και τα καθαρίζω από τις φλούδες και τα κουκούτσια τους. Ζυγίζω τα ροδάκινα και τα βάζω σε πλατιά κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σοκολάτα. Βράζω τη μαρμελάδα για 35΄σε μέτρια θερμοκρασία. Αφαιρώ με ένα κουτάλι τον αφρό που αρχίζει να εμφανίζεται από το πρώτο πεντάλεπτο και σταματάει στα τελευταία λεπτά του βρασίματος. Καταλαβαίνω ότι η μαρμελάδα έχει γίνει από δύο σημεία: δεν βγαίνει αφρός και οι φουσκάλες βρασίματος είναι μεγάλες και σκάνε αργά.
Κλείνω τη θερμοκρασία και αφήνω τη μαρμελάδα να ηρεμήσει και μετά από 10΄προσθέτω και τη σοκολάτα ανακατεύοντας για κάνα  δίλεπτο.

Αφήνω τη μαρμελάδα να γίνει χλιαρή και την αποθηκεύω στα ζεστά από το φούρνο αποστειρωμένα βάζα. Κλείνω τα βάζα με τα καπάκια σφικτά, τα γυρνάω ανάποδα και τα αφήνω να ηρεμήσουν για 5-6 ώρες.
Είναι τόσο εύκολο να κάνει κανείς μαρμελάδα μόνος του. Το μόνο δύσκολο με τη μαρμελάδα είναι το ξάφρισμα. Τον αφρό που παίρνω από την κατσαρόλα δεν τον πετάω, το συντηρώ στο ψυγείο για μικρό διάστημα και ανάλογα προσθέτω λίγες κουταλιές μέσα σε κέικ ή το βάζω μέσα σε γιαούρτι με τα κορν φλέικς.
Και η μέθοδος που ακολουθώ για να αποστειρώσω τα βάζα:
Βάζω στο φούρνο μέσα σε ένα ταψί τα βάζα μαζί με τα καπάκια στους 140ο για 20΄.