Τόνος στο φούρνο με κρεμμύδια του βουνού. Baked tuna and aromatic onions




Ψαρολατρεία στην Καλλικράτεια:
Το δυνατό και σβέλτο πελαγίσιο ψάρι με το νόστιμο σφριγηλό ψαχνό.
Το πιάτο είναι από τα κλασσικά ελληνικά, ένα πλακί με μπόλικα κρεμμύδια που πήρε ένα επιπλέον άρωμα από το τσάι του βουνού.



for 4 servings
1 kg fresh tuna
1 teaspoon salt for the fish
1 kg onions
3 large ripe tomatoes
3 cloves garlic
½ bunch parsley
1 teaspoon honey
few sprigs of mountain tea
2 allspice berries
2 small dried chilies
½ cup olive oil
salt, black pepper
1 potato

για 4 άτομα
μία ωραία φέτα φρέσκου τόνου 1 κιλού
1 κουταλάκι χοντρό αλάτι για το ψάρι
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδου
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι μέλι
λίγα κλαδάκια τσάι του βουνου
2 κόκκοi μπαχάρι
2 μικρές ξερές καφτερές πιπερίτσες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

1 πατάτα για να ακουμπήσει το ψάρι
















Αλατίζω το ψάρι με το χοντρό αλάτι.
Καθαρίζω και κόβω σε χοντρές φέτες τα κρεμμύδια.
Βάζω 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι, προσθέτω τα κρεμμύδια, αλάτι, μαύρο πιπέρι και τα μαγειρεύω σε σιγανή θερμοκρασία για 10΄. Προσθέτω ψιλοκομμένα τα σκόρδα, τα κλαδάκια του βουνού, το μπαχάρι και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 10΄. Ανακατεύω κάθε τόσο για να μη καούν τα κρεμμμύδια. Στο τέλος προσθέτω το μέλι. Καθαρίζω και ξεφλουδίζω τις ντομάτες, τις κόβω σε κυβάκια, πλένω, ψιλοκόβω και τον μαϊντανό και τα προσθέτω και αυτά στα κρεμμύδια. Βράζω τη σάλτσα για άλλα 5΄ και κλείνω τη θερμοκρασία. Καθαρίζω, πλένω και κόβω την πατάτα σε ροδέλες. Στρώνω στο ταψί τη μισή σάλτσα, απλώνω τις ροδέλες της πατάτας, αλατίζω, τρίβω πιπέρι και απλώνω από πάνω τη φέτα του ψαριού. Προσθέτω ξανά μαύρο πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το καλύπτω με την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνω στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄στους 200ο .