Κολοκυθονταβάς βεριώτικος.Μία συνταγή της φίλης μου Νίκης.Kolokythodavas , courgettes in the oven. A recipe from Veria from my friend Niki





Με την φίλη μου την Νίκη αυτό που μας συνδέει γενικώς πέρα από τα κοινωνικά ενδιαφέροντα, θέατρο-ταξίδια κλπ., είναι ότι οι άντρες μας είναι και οι δύο από τη Βέροια παλιοί συμμαθητές και φίλοι. Η Νίκη λοιπόν μου αφηγήθηκε αυτή τη συνταγή, την οποία έμαθε από την πεθερά της.
Θα τολμήσω να πω ότι είναι τόσο ελαφρύ που έχει σχεδόν αρνητικές θερμίδες. Θα το προτείνω για συνοδευτικό ή για ορεκτικό. Λίγες κουταλιές δροσερό τζατζίκι συμπληρώνει το πιάτο.
Η συνταγή είναι απλή, εύκολη και νόστιμη. Βασίζεται στη σοφή χρήση μπαχαρικών και σκόρδου.Το αλεύρι συγκρατεί τα ζουμάκια των κολοκυθιών όπως και στην κολομπαρίνα, την γλυκιά κολοκυθόπιτα που έμαθα από το χωριό καταγωγής μου το Αδάμ.





Appetizer for 3-4 persons

5-6 medium courgettes
half a bunch of parsley
3-4 cloves garlic
3 tablespoons flour
1 tablespoon paprika
4 tablespoons olive oil
salt, black pepper

3-4 tablespoons of tzatziki
 


Ορεκτικό λοιπόν για 3-4 άτομα
Ψημένο σε μέτριο ταψί
5-6 μέτρια κολοκυθάκια
μισό ματσάκι μαϊντανού
3-4 σκελίδες σκόρδου
3 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

3-4 κουταλιές απλό τζατζίκι για συνοδευτικό


Πλένω καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κολοκυθάκια.
Ανακατεύω το αλεύρι με το κόκκινο πιπέρι και το αλάτι.
Πλένω και ψιλοκόβω το μαϊντανό
Καθαρίζω τις σκελίδες του σκόρδου από τις φλούδες τους.
Στρώνω σε ένα ταψάκι τις μισές ροδέλες των κολοκυθιών και τις αλείφω με το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζω με ένα σουρωτηρι τη μισή ποσότητα του μίγματος με το αλεύρι. Από πάνω απλώνω το μισό μαϊντανό και τρίβω το σκόρδο.
Αραδιάζω τις υπόλοιπες ροδέλες κολοκυθιού, αλείφω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζω με το υπόλοιπο αλεύρι, τον μαϊντανό και το βάζω στο φούρνο για ψήσιμο.
Ψήνω στους 200ο στις αντιστάσεις για περίπου 40΄. Βγάζω  το ταψί στα μισά του ψησίματος, πιέζω με μία πιρούνα τα κολοκύθια για να βγάλουν τα ζουμάκια τους και τα βάζω ξανά στο φούρνο.
Συνδυάζω τον κολοκυθονταβά με ένα απλό τζατζίκι, χωρίς αρωματικά και φυσικά χωρίς σκόρδο, διότι το φαγητό έχει αρκετό σκόρδο και πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες..