Σαρδέλες με κρίταμα και ντομάτα. Ψαρολατρεία στην Καλλικράτεια. Sardines with Kritama (Sea Fennel) and tomatoes. I love fish in Kallikrateia
Σαρδέλα, το κοπαδιάρικο αφρόψαρο με τους χίλιους τρόπους μαγειρέματος.
Αν θέλεις την ευκολία σου με το καθάρισμα των ψαριών, καλό είναι να τα έχεις καλά με τον ψαρά σου. Αν τον εμπιστευτείς, και είσαι τακτική στις αγορές σου, τότε τα ψαράκια θα φτάνουν στην κουζίνα καθαρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα.
Εγώ αυτό που θεωρώ το πιο δύσκολο στο καθάρισμα της σαρδέλας είναι τα λέπια της , χοντρά και άφθονα.
Σίγουρα ο πιο νόστιμος τρόπος για την καλοκαιρινή σαρδέλα που είναι πιολιπαρή από την χειμωνιάτικη είναι στα κάρβουνα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Στο φούρνο λοιπόν γεμιστά φιλετάκια  με κρίταμα και ντομάτα. Ακούγεται δύσκολο αλλά είναι πολύ εύκολο.
Κρίταμα έχω στη γλάστρα. Κάθε χρόνο παγώνει και την άνοιξη με τα πρώτα ποτίσματα και τις ζεστές λιακάδες αρχίζουν και ξαναδίνουν.
Σας αρέσουν τα κρίταμα?
 εμένα ναι, την ξαδέρφη μου όμως με την οποία συμφάγαμε τις σαρδέλες καθόλου. Μα της έλεγα έχουν γεύση θάλασσας φάτα είναι πλούσια σε στοιχεία.
Μπααα μυρίζουν πετρέλαιο! Ευτυχώς είχα την μελιτζανοσαλάτα και το μυδοπίλαφο και σώθηκε η κατάσταση.
Η αλήθεια είναι ότι ή το αγαπάς το κρίταμο ή το απορρίπτεις.
For 3 servings
500g sardines
one handfull of fresh Kritama or pickled Kritama
1 large ripe tomato
3 tablespoons olive oil
salt black pepper

Για 3 άτομα λοιπόν (με ένα δυσαρεστημένο)
500γρ σαρδέλες
μία χεριά φρέσκα κρίταμα ή κρίταμα τουρσί
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Πλένω, καθαρίζω και βγάζω το κεφάλι και το κοκκαλάκι από τις σαρδέλες για να γίνουν φιλετάκια.. Κόβω τα κρίταμα από τα χοντρά κοτσανάκια τους. Πλένω και κόβω τη ντομάτα σε λεπτές λωρίδες. Αλατίζω καλά καλά τις σαρδέλες και στρώνω τις μισές σε ένα ταψάκι. Τις αλοίφω με το μισό ελαιόλαδο και αραδιάζω τα βλασταράκια του κρίταμου. Πάνω από το κρίταμο απλώνω τις λωρίδες της ντομάτας και σκεπάζω με τις λωρίδες της ντομάτας. Αλατίζω ξανά.
Απλώνω τις υπόλοιπες σαρδέλες σκεπάζοντας την γέμιση. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄.Σερβίρω με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα.