Γίγαντες από την Ελλάδα με γλυκοπατάτες και κανθαρέλλες. Από το παζάρι της Βρέμης. Beans from Greece with sweet potatoes and mushrooms cantharelles. From the open food market of Bremen



Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γερούλης γάιδαρος που δεν μπορούσε πια να δουλέψει για το αφεντικό του στη Βρέμη και αποφάσισε να γίνει μουσικός και να παίζει λαγούτο. Ο δρόμος το έφερε και έγινε φίλος με έναν γεροντάκο σκύλο που δεν μπορούσε πια να κυνηγήσει και του πρότεινε να γίνει και αυτός μουσικός και να χτυπάει ταμπούρλο. Η παρέα μεγάλωσε με μία γριούλα γάτα που δεν μπορούσε άλλο να κυνηγάει ποντίκια  και της πρότεινε ο αρχηγός της παρέας, ο γάιδαρος δηλαδή, να γίνει η τραγουδίστρια της ορχήστρας.
Το συγκρότημα ολοκληρώθηκε με έναν παππούλη κόκορα που προοριζόταν για σούπα, αλλά αντί για σούπα θα έκανε τα back up της γάτας.
Η ορχήστρα εγκαταστάθηκε σε μία καλύβα με όλα τα καλά στο δάσος, αφού έδιωξε με τις φωνές της αλλά και με έξυπνες κινήσεις τρόμου και καράτε, τους τέσσερις άγριους ληστές που κρυβόντουσαν μέχρι τότε εκεί.
Λένε ότι η ηρωική παρέα ζει ακόμη στο δάσος ήσυχα ήσυχα και η καριέρα τους ως μουσικών έμεινε στις σκέψεις τους. Οι μορφές τους στολίζουν την πόλη της Βρέμης και είναι το σήμα κατατεθέν της.


Φυσικά το παραμύθι δεν έχει σχέση με το μαγείρεμα, παρά μόνο ότι και τα δύο συνέβησαν στη Βρέμη.
Φασόλια γίγαντες δεν μπορείς να βρείς στη Γερμανία, τα έφερα λοιπόν από το σπίτι και τα μαγείρεψα με γερμανικές κανθαρέλλες από το παζάρι της παλιάς πόλης της Βρέμης. Δεν ήταν τρελά νόστιμες, ούτε και είχαν τη φρουτώδη γεμάτη γεύση που έχουν τα δικά μας μανιτάρια από τα δικά μας δάση στην Ελλάδα.
Το φαγητό όμως πήρε νοστιμιά και άρωμα από την σούπερ αρωματική ρίγανη του αρωματόκηπου που έχω στο χωριό

για 4 άτομα
1 φλιτζάνι φασόλια γίγαντες από τη Φλώρινα
1 μεγάλη γλυκοπατάτα
250γρ κανθαρέλλες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
2 κόκκινες τσίλι πιπεριές
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι μαϊντανού
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά αποξηραμένη ελληνική ρίγανη
5 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Φουσκώνω τους γίγαντες για 10 ώρες. Βράζω τους γίγαντες για μία ώρα με 1λίτρο νερό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε μικρά κομματάκια όλα τα λαχανικά.
Αφήνω για το τέλος τα μανιτάρια. Κόβω τα κοτσανάκια τους και τα πλένω προσεκτικά για να φύγει το υπόστρωμά που έχει μείνει.
Απλώνω σε ένα ταψί όλα τα λαχανικά, προσθέτω τα φασόλια το ζωμό τους, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά του ταψιού και ψήνω στους 200ο στις αντιστάσεις για 30΄. Βγάζω όλο το ζωμό του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και το βράζω μέχρι να μείνει ½ φλιτζάνι. Θέλω το φαγητό να είναι μελωμένο και να μην έχει παραπάνω ζωμό από ότι πρέπει.  Προσθέτω τα μανιτάρια και ψήνω για άλλα 10΄. Περιχύνω με το ζωμό της κατσαρόλας.