Ζαργανούλες και πατάτες στο χαρτί με σαλτσούλα κόκκινης πιπεριάς. Baked garfish and potatoes with a red pepper’s sauce.




Ζαργάνα: το ζωντανό ξίφος της θάλασσας. Ψαράκι με άσπρο νόστιμο κρεατάκι, χωρίς αγκάθια, με ένα μόνο κεντρικό κοκαλάκι που βγαίνει εύκολα.

Οι φωτογραφίες τους είναι μέσα στο ψαράδικο του Θοδωρή και της Φωτεινής στην Καλλικράτεια, μια και μου τα παρέδωσαν μετά το καθάρισμα αποκεφαλισμένα.
Τα παιδιά τους, από ότι μου είπε η Φωτεινή, έχουν για παιχνίδια τις ζαργάνες, κρατούν από μια στο χέρι και μιμούνται τους ξιφομάχους. Εν τω μεταξύ το ρύγχος της ζαργάνας δεν αστειεύεται, κόβει σαν βελόνα.
Είναι απορίας άξιο πως λέγανε παλιά χαϊδευτικά τις γυναίκες ζαργάνες. Είναι λίγο τρομακτικό το μακρύ και σουβλερό ρύγχος με τα  πολλά δοντάκια.
Η πιο γνωστή ζαργάνα είναι η ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, η μαντάμ Σουσού, με ιδανικότερη ερμηνεύτρια, την περίφημη Άννα Παναγιωτοπούλου. Η Σουσού είναι παντρεμένη με τον Παναγιωτάκη, ιχθυοπώλη στο επάγγελμα ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει το μεροκάματο για τον ίδιο και την απίστευτα απαιτητική σύζυγό του. Τη λατρεύει και τη φωνάζει χαϊδευτικά «ζαργάνα» μου και της τα συγχωρεί όοοοολα.

Έδωσα πικάντικη νότα στις ζαργανούλες και στις πατάτες και τις έντυσα με κουρκουμά και θυμάρι και τις έψησα στο λαδόχαρτο.

Για 2 άτομα
½ κιλό ζαργανούλες
3 πατάτες
3 κόκκινες πιπεριές + ½ κουταλάκι ελαιόλαδο για τη σάλτσα τους
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλάκι θυμάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
 
λαδόχαρτο




















Βάζω τις πιπεριές μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο και τις ψήνω στο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις για 30΄ . Θέλω η φλούδα να μαυρίσει. Βγάζω από το φούρνο τις πιπεριές και τις τυλίγω μέσα στο ίδιο αλουμινόχαρτο για να ιδρώσουν και να μπορέσω να τις καθαρίσω πιο εύκολα από τις φλούδες και τα σποράκια τους.
Πασπαλίζω τις ζαργανούλες με το αλάτι, μία κουταλιά ελαιόλαδο, τον κουρκουμά και το θυμάρι. Βάζω γάντια μιας χρήσης γιατί ο κουρκουμάς βάφει τα χέρια και ανακατεύω καλά καλά τα ψαράκια.
Καθαρίζω πλένω και κόβω τις πατάτες σε χοντρά μπαστουνάκια όπως για το τηγάνισμα. Πασπαλίζω τις πατάτες με το αλάτι, το πιπέρι, με μία κουταλιά ελαιόλαδο, τον κουρκουμά και το θυμάρι και τα ανακατεύω καλά με τα γάντια.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και αραδιάζω πρώτα τις πατάτες . Ψήνω τις πατάτες για 30΄ στους 200ο . Ψήνω και τα ψαράκια για 20΄ στην ίδια θερμοκρασία.
Καθαρίζω τις πιπεριές από φλούδες και σποράκια, ενώ έχω τις πατάτες και τα ψάρια στο φούρνο, και τις πατώ με ένα πιρούνι να λιώσουν. Προσθέτω ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Σερβίρω τα ψαράκια και τις πατάτες που έχουν έντονη και πικάντικη γεύση λόγω του κουρκουμά με την γλυκιά σάλτσα της πιπεριάς.