Γλυστρίδα, παμίδι, καρύδι και πικάντικο κρεμμύδι. Purslane, grapes, nuts and spicy onions



Ιδανική σαλάτα για τσίπουρο
Με τα πρώτα παμίδια από το αμπέλι στη Βέροια και τη γλιστρίδα από την αυλή της Καλλικράτειας έκανα αυτή την πανεύκολη γλυκόξινη σαλάτα. Απαραίτητο το μαρινάρισμα του κρεμμυδιού που του δίνει τη γεύση του τουρσιού λόγω του ξιδιού και το πικάντικο των μπαχαρικών του κουρκουμά και της πούδρας ντομάτας.



Σαλάτα για 3 άτομα


2 φλιτζάνια φύλλα γλυστρίδας
1 τσαμπί σταφύλι παμίδι
1 ξερό κρεμμύδι
½ φλιτζάνι καρύδια
¼ φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι πούδρα ντομάτας ή αν δεν έχετε γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι κουρκουμά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι για τα κρεμμύδια
λίγο αλάτι για τη σαλάτα













Ετοιμάζω πρώτα τα κρεμμύδια που πρέπει να μαριναριστούν στο ξίδι και στα μπαχαρικά.
Καθαρίζω το κρεμμύδι, το πλένω, το κόβω σε λεπτές ροδέλες και το ξαναπλένω για να φύγει η κάψα του.
Κρατώ μία κουταλιά από το ξίδι και το ανακατεύω με την πάπρικα, τον κουρκουμά, το αλάτι και τα κρεμμύδια. Πιέζω τα κρεμμύδια με τα χέρια μου για να πάρουν τη γεύση και το άρωμα των μπαχαρικών. Προσθέτω λίγο νερό και τα αφήνω να ψηθούν στη μαρινάτα τους.
Καθαρίζω τη γλυστρίδα, την πλένω και την βάζω σε ένα μπολάκι με νερό για να ‘πέσουν’ τα σποράκια της. Στραγγίζω τη γλυστρίδα και κόβω τα πιο χοντρά κοτσανάκια της.
Ξεχωρίζω από το τσαμπί του σταφυλιού 1 φλιτζάνι περίπου ρόγες.
Ψήνω τα καρύδια στους 200ο για 15΄ σε προθερμασμένο φούρνο.
Στραγγίζω τα κρεμμύδια από τη μαρινάτα τους και τα πιέζω καλά καλά με τα τα χέρια μου για να βγούν όλοι οι χυμοί τους.
Ανακατεύω τα κρεμμύδια με τη γλυστρίδα, τα σταφύλια, τα καρύδια, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και τη σερβίρω.