Φαγόπυρο, ρεβίθια και τυριά στο φούρνο. Baked buckweat with chickpeas and cheese.



Οι μικρές κουκλίτσες που μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη και είναι τόσο χαριτωμένες με τα όμορφα ζωντανά τους χρώματα είναι σίγουρη αγορά για κάθε επισκέπτη της Ρωσίας. Εκείνο που δεν ήξερα είναι ότι τις κατασκευάζουν σε ότι μορφές μπορείς να φανταστείς, από BEATLES, μέχρι διάσημους πολιτικούς. Με έμπνευση την μικρή μπάμπουσκα, ματριόσκα για να λέμε το σωστό όνομα, δώρο της φίλης μου της Νίκης από το πρόσφατο ταξίδι της στη Ρωσία αποφάσισα να κινηθώ ανατολικά. Αγόρασα φαγόπυρο σε σπόρους, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο διαιτολόγιο των ανατολικών χωρών, όπως Ρωσσία, Ουγγαρία κλπ. Το φαγόπυρο είναι κατηγορία από μόνο του, δεν είναι δημητριακό, δεν είναι όσπριο. Είναι θάμνος που φτάνει τα 80 εκ., ανθεκτικό στα ψυχρά κλίματα και στα φτωχά εδάφη και οι καρποί του έχουν τριγωνικό σχήμα και καφέ πράσινο χρώμα. Δεν περιέχει γλουτένη και έχει άφθονες φυτικές ίνες. Η υφή του όταν το βράζεις μοιάζει με της φακής, αλλά είναι πιο ουδέτερο στη γεύση και το ζουμάκι του είναι πολύ μελωμένο, σαν να έχεις βάλει ζελατίνα. Σίγουρα σαν συνοδευτικό χρειάζεται μία σάλτσα.
Σαν ανήσυχη μαγείρισσα το συνδύασα με ρεβίθια, τα κάλυψα με τυριά και τα έψησα στο φούρνο. Δεν είναι συνηθισμένος συνδυασμός για την ελληνική κουζίνα, αλλά είναι πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή, με τα τυριά να δίνουν μία γιορτινή νότα στα απλά υλικά. Επίσης είναι μία ποικιλία που θα δημιουργήσει συζητήσεις και διαφωνίες!! στο τραπέζι.
Τα παντζάρια είναι ουδέτερα στη γεύση, δίνουν την απαραίτητη υγρασία και στολίζουν. Θα μπορούσα να βάλω και ντομάτα, αλλά τα πατζάρια κρατούν το σχήμα τους και την υφή τους, ενώ η ντομάτα λιώνει.



Τα υλικά λοιπόν για 4 άτομα
1 φλιτζάνι σπόροι φαγόπυρου, το δικό μου ήταν βιολογικό προϊόν με προέλευση την Κίνα
1½ φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
λίγα φυλλαράκια βασιλικού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 βρασμένα παντζάρια
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την κρούστα των τυριών
200γρ καπνιστό τυρί
200γρ μανούρι
3 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά ελαιόλαδο + 1 κουταλιά ελαιόλαδο για το άλειμμα των παντζαριών της επιφάνειας


Συνηθίζω πάντα να βράζω όλα τα ρεβίθια που αγοράζω και να τα χωρίζω στην κατάψυξη. Βράζω περίπου 500γρ και εξασφαλίζω έτσι 3 μπαμπάτσικα σακουλάκια για μαγείρεμα της τελευταίας στιγμής.
Τα παντζάρια τα είχα βράσει για σαλάτα και τα αξιοποίησα και αυτά.
Ετοιμάζω το φαγόπυρο. Βάζω να βράσει το φαγόπυρο με 2½ φλιτζάνια νερό, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τα βράζω μέχρι να φουσκώσουν περίπου 20΄.
Καθαρίζω και πλένω το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σκόρδα. Αλέθω τα λαχανικά στον πολυκόφτη και τα αχνίζω στο ελαιόλαδο για 5΄. Προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνω να βράσουν για 10΄. Προσθέτω στη συνέχεια τα ρεβίθια και κλείνω τη θερμοκρασία.
Ετοιμάζω τα τυριά. Πατώ το μανούρι μαζί με το γάλα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Τρίβω το καπνιστό τυρί και το ανακατεύω μαζί με το λάδι και το μίγμα του μανουριού.
Κόβω τα παντζάρια σε φέτες και στρώνω τις μισές στο κάτω μέρος ενός ταψιού (περίπου 28εκ.). Απλώνω το μίγμα του φαγόπυρου από πάνω, καλύπτω με τα τυριά και με φέτες παντζαριού που τις σχηματίζω με ένα φορμάκι λουλούδια. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο τα παντζάρια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις για 30΄ ή μέχρι να ροδίσουν τα τυριά.