Κριθαφάκι. Baked lentils and orzo



Το μαγείρεμα αυτό έγινε γιατί ήθελα οπωσδήποτε να στήσω φωτογραφία με αυτό το συγκεκριμένο πιάτο. Χαρισμένο από την χαρούμενη μπριόζα καλοκαιρινή μου Καλλικρατειανή γειτόνισσα, Θεοπούλα. -Πάρτο μου λέει, γιατί εμείς στο τσακίρ κέφι τα σπάμε κιόλας.
Και έτσι για να διαφυλάξω αυτό το vintage πιάτο, αγορασμένο από τη Γερμανία της δεκαετίας του ’80, το έβαλα στα υποψήφια του foodstyling.
Αφιερωμένο λοιπόν στη Θεοπούλα που περνάει από το δρόμο και μας ξεσηκώνει με τα ‘λιανοχορταρούδια’!!

Το κριθαφάκι που οφείλει το όνομά του στη φίλη μου Μαρία, υπάρχει στα μαγειρέματα μου του βιβλίου: Διατροφή και γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά, με μικρές παραλλαγές και με το άρωμα του μαραθόσπορου να αφήνει την επίγευσή του.


Για 4 μεγάλες μερίδες:

1 φλιτζάνι φακές μετρίου μεγέθους

1 φλιτζάνι χοντρό κριθαράκι

2 ξερά κρεμμύδια

3 ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδο

1 κόκκινη πιπεριά

2 πράσινες πιπεριές

1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα

½ ματσάκι μαϊντανού

½ κουταλάκι μαραθόσπορους

½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν

6 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Πλένω καλά τις φακές. Βράζω τις φακές για τρία λεπτά και πετάω το νερό τους. Κοπανάω στο γουδί τους μαραθόσπορους. Βράζω στη χύτρα τις φακές μαζί με το δαφνόφυλλο
τους κοπανισμένους μαραθόσπορους και φρέσκο νερό για περίπου 5 λεπτά. Θέλω οι φακές να είναι ολόκληρες και προπαντός να μη χυλώσουν. Διατηρώ τις φακές στο νερό μέχρι να τελειώσω τη σάλτσα.






Ετοιμάζω τη σάλτσα

Αλέθω τα κρεμμύδια και το σκόρδο στον πολυκόφτη. Βάζω το μισό ελαιόλαδο στο τηγάνι και αχνίζω τα κρεμμύδια. Πλένω, αφαιρώ τα σποράκια και τα κοτσανάκια από τις πιπεριές και τις κόβω σε μικρά κομμάτια. Πλένω, καθαρίζω τις ντομάτες από τα κοτσάνια τους και τις αλέθω και αυτές στον πολυκόφτη. Πλένω, ψιλοκόβω τον μαϊντανό.

Προσθέτω στα κρεμμύδια σιγά σιγά, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, το καφτερό πιπέρι, ένα ποτήρι νερό και βράζω τη σάλτσα για 10΄. Σταματώ τη θερμοκρασία και προσθέτω το κριθαράκι, τις φακές, 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Απλώνω το μίγμα σε ένα βαθύ πυρέξ ταψί και ψήνω για 45΄. Στη μέση του μαγειρέματος πασπαλίζω με τη γραβιέρα ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι για να πάει παντού το τυρί και συνεχίζω το ψήσιμο.