Ζυμαρικά με καλαμαράκια και σάλτσα λιαστής ντομάτας-κρόκου. Pasta with squid, sun dried tomato sauce and Greek Red saffron.


Το ιδιαίτερο σε αυτή την συνταγή της γρήγορης καθημερινής θαλασσινής μακαρονάδας, είναι ο κρόκος που δίνει μία βαθιά γεύση στη σάλτσα. Το καλαμαράκι θα μπορούσε να είναι στην κατάψυξη, σαν περίσσευμα από άλλο γεύμα.



Για 2 άτομα
250γρ ζυμαρικά τύπου spaghetti
1 μεγάλο καλαμάρι
10-12 λιαστές ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 πρέζα στίγματα κρόκου
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
προαιρετικά! 1 κουταλάκι μέλι
Ψιλοκόβω τις λιαστές και τις μουσκεύω μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό μαζί με τα στίγματα του κρόκου. Τα αφήνω για 15΄ να βγάλουν το χρώμα και το άρωμά τους τα στίγματα και οι λαστές. Αλέθω τις λιαστές μαζί με το ζουμάκι τους στον πολυκόφτη.
Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αχνίζω για 5΄ στο ελαιόλαδο. Πλένω και ψιλοκόβω τον μαϊντανό. Προσθέτω τις λιαστές και το μισό μαϊντανό στη σάλτσα και τη σιγοβράζω για 5΄. Καθαρίζω το καλαμαράκι από τα εσωτερικά του και το κοκαλάκι του, το κόβω σε λωρίδες και το προσθέτω και αυτό να βράσει στη σάλτσα. Αν οι λιαστές είναι λίγο στυφές προσθέτω μισό κουταλάκι μέλι.  Βράζω τη σάλτσα για 10΄, αν χρειαστεί προσθέτω και νερό.  Στο τέλος αφού το δοκιμάσω βάζω το αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι.
Βράζω τα ζυμαρικά, τα στραγγίζω, τα ανακατεύω με τον υπόλοιπο φρέσκο μαϊντανό και στη συνέχεια με τη σάλτσα.