Χταπόδι σαλάτα με μπαστουνάκια γλυκοπατάτας. Μαγειρέματα στη γιορταστική Βρέμη. Octopus salad with sweet potato sticks. Cooking in festive Bremen



Χταπόδι ελληνικό από το Αιγαίο είναι δυσεύρετο στη Γερμανία. Έφερα λοιπόν από την Θεσσαλονίκη το χταπόδι μου και το σέρβιρα με σαλάτα στην εορταστική Βρέμη.
Σπουδαία βδομάδα για τη Βρέμη, Freimarkt, ένα μεγάλο πανηγύρι που οργανώνεται κάθε χρόνο από το 1063 στην όμορφη πλατεία με τα κουκλίστικα κτίρια με 150 περίπου άρματα και χαρούμενους Γερμανούς που χορεύουν και μοιράζουν από καραμέλες μέχρι μπύρες και λουκάνικα. Παράλληλα στήνεται για τις δύο τελευταίες βδομάδες του Οκτωβρίου ένα τεράστιο λούνα παρκ. Φόρεσα λοιπόν και εγώ την μπισκότο καρδούλα και εγκλιματίστηκα στο χαρούμενο περιβάλλον.
Μπύρα άφθονη, κέφι και πολύ πολύ φαγητό τηγανιτό ως επί το πλείστον. Αν νομίζετε ότι όλα αυτά δεν γίνονται με τάξη είστε γελασμένοι. Υπάρχει αστυνομία παντού, προσωπικά μου ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στη τσάντα μου γιατί φούσκωνε από την φωτογραφική μου μηχανή, έβρεχε και την προφύλαγα. Σας ευχαριστούμε μου είπαν κάνουμε έλεγχο μήπως φέρνετε ποτά μέσα στο χώρο. Αισθάνθηκα ασφαλής για να πω την αλήθεια.
 









το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Βρέμης. Ο ανεμόμυλος με τα κινούμενα φτερά.

Για 2 άτομα
για το χταπόδι
πλοκάμια από ένα μικρό χταπόδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλιά ξίδι
για τη γλυκοπατάτα
1 μεγάλη γλυκοπατάτα
1 κουταλιά θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λαδόχαρτο
για τη σαλάτα
3 φλιτζάνια ανάμεικτη σαλάτα από μαρούλι, λολο ρόσο, ρόκα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
χυμός μισού λεμονιού
αλάτι

πως είχα βράσει το χταπόδι:
Βράζω το χταπόδι σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να προσθέσω νερό, για περίπου 40΄. Στραγγίζω το χταπόδι από το ζωμό του, το κόβω σε κομματάκια και προσθέτω ελαιόλαδο, ρίγανη και ξίδι. Αφήνω το χταπόδι μέσα στο ελαιόλαδο για 1 μέρα για να πάρει αρώματα από το ελαιόλαδο και τη ρίγανη.
Η γλυκοπατάτα:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο , πάνω κάτω στις αντιστάσεις και στρώνω ένα κομμάτι λαδόχαρτου στο μεγάλο ταψί του φούρνου. Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες τη γλυκοπατάτα και στη συνέχεια τις κόβω σε μικρά μπαστουνάκια. Αλατίζω, βάζω θυμάρι, μαύρο πιπέρι και ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά καλά τα μπαστουνάκια και τα αραδιάζω πάνω στο λαδόχαρτο. Ψήνω για 25΄.
Ανακατεύω τα λαχανικά της σαλάτας με το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτω το χταπόδι με το λαδόξιδό του και τα μπαστουνάκια της γλυκοπατάτας.








 άς βάλω και μερικά από τα φαγητά που απολαύσαμε στη Βρέμη: 



Ψαρομπιφτέκι με πατάτες: Frikadelle

Σνίτσελ σπέσιαλ με αβγό

τούρτα μανταρινιού, ανάλαφρη σαν σύννεφο