Λαχανόρυζο με κιμά, γραβιέρα και μαγικό μαραθόσπορο. Rice with cabbage, minced meat, graviera cheese and magical fennel seeds.





Φαγητό της κατσαρόλας χωρίς πολλά πολλά υλικά αλλά με την πολυτέλεια του τυριού που το κάνει γιορτινό.
Το όμορφο σκεύος είναι ένα από τα δώρα που είχα κερδίσει από τον διαγωνισμό του Γαστρονόμου.  
Η μαντεμένια κατσαρόλα μου φιλοξενεί ένα λαχανόρυζο λίγο διαφορετικό, δεν έχει την κλασσική λεμονάτη μαμαδίστικη γεύση, αλλά ούτε και την κοκκινιστή αγιορίτικη. Γλυκαίνει με το κρητικό τυρί, διότι τα λάχανα δεν έχουν γλυκάνει ακόμη και αρωματίζεται μαγικά με τους μαραθόσπορους.
 Όποιος θέλει μπορεί να βάλει παραπάνω σάλτσα στη μερίδα του.



500γρ λάχανο
500γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι μαϊντανού
1 κουταλιά μαραθόσπορους (και ένα φίλτρο τσαγιού ή αν δεν έχετε ένα φίλτρο καφέ)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το τελείωμα
150γρ κρητική γραβιέρα
4 κουταλιές έτοιμη σάλτσα ντομάτας, κατά προτίμηση καυτερή. Η δική μου είναι από τα βάζα που έφτιαξα τον προηγούμενο μήνα
για το στόλισμα:
ψιλοκομμένο μαϊντανό


Πλένω και κόβω το λάχανο σε μικρά κομμάτια. Πλένω και κόβω τα κρεμμύδια. Βάζω το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αχνίζω πρώτα τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τον κιμά. Πατάω με την κουτάλα το κιμά για να χωρίσει σε μικρά μικρά κομματάκια. Προσθέτω το λάχανο, το μαϊντανό, αλάτι, μαύρο πιπέρι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να σιγοβράσει. Βάζω τους μαραθόσπορους στο φίλτρο και τους χώνω ανάμεσα στο λάχανο.Βγάζω το φίλτρο μετά από 15΄και προσθέτω το ρύζι και 3 φλιτζάνια νερό. Βάζω ξανά το φίλτρο μέσα και αφήνω να σιγοβράσει για 30΄. Κλείνω τη θερμοκρασία και αφήνω το φαγητό να σταθεί για 5΄. Τρίβω το τυρί, το απλώνω πάνω στο λάχανο, προσθέτω και τη σάλτσα σε διάφορα σημεία και κλείνω το καπάκι.