Σαργός με λαχανικά και ξινά της Κρήτης στο φούρνο. Μαγειρέματα στην Ιεράπετρα. Baked sargos fish with vegetables and Cretan citrus. Cooking in Ierapetra.




Σαργός, το λαίμαργο και αχόρταγο ψάρι με τις μαυρόριγες πλευρές.
Πόσο χρονών λέτε είναι ο σαργός της φωτογραφίας? Είναι πέντε χρονών! Την ηλικία του σαργού από ότι έμαθα από τον ψαρά, μπορείς να την εκτιμήσεις ανάλογα με το βάρος του.  500γρ ζύγιζε αυτός που είχα στη σακούλα πέντε χρονών ήταν ο καημένος. Οι σαργοί μπορούν να γίνουν 10 χρονών και θα ζυγίζουν σε αυτή την ηλικία περίπου 2 κιλά. Αλήθεια ψέματα δεν είμαι σίγουρη, αλλά ήταν χαριτωμένη λεπτομέρεια.
Προσπέρασα γρήγορα το δράμα αυτό και έψησα τον σαργούλη στο λαδόχαρτο μαζί με λαχανικά, μανταρίνια και λεμόνια από τη λαϊκή της Ιεράπετρας. Φάγαμε ένα πεντάχρονο οι κακούργοι ας είναι αυτό το έγκλημά μας.


Για 1-2 άτομα που δεν πεινάνε πολύ!
1 σαργός 500γρ
2 πατάτες
2 ντομάτες
1 μανταρίνι
1 λεμόνι
2-3 μανιτάρια πλευρώτους
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι


Καθαρισμένο το ψάρι από τον χαρούμενο Ιεραπετρίτη ψαρά ήθελε μόνο αλατάκι για να νοστιμίσει. Αλατίζω λοιπόν το ψάρι. Καθαρίζω τα λαχανικά,τα κόβω σε ροδέλες, τα αλατίζω, τα πασπαλίζω με χρωματιστά πιπέρια και τα ραντίζω με το ελαιόλαδο. Στρώνω στο ταψί ένα λαδόχαρτο, απλώνω τα λαχανικά και από πάνω ακουμπώ το ψάρι. Βάζω 2-3 φέτες από τα εσπεριδοειδή για να βγάλουν τους χυμούς τους και να κρατήσουν ζουμερό το ψάρι. Ψήνω για 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο .