Μελένια κότσια με κόκκινο πουρέ. Slow cooked pork feet with honey and red puree with smashed beetroot and potato.



Ευτυχώς που η γαστρονομική μόδα, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν το όρο, ανέδειξε από την κοπή του χασάπη και άλλα κρέατα όχι τόσο δημοφιλή. Τα ταπεινά χοιρινά κότσια που είναι εθνικό πιάτο στη Γερμανία, γίνανε μόδα και στο ελληνικό τραπέζι. Τα κότσια που με το σιγανό ψήσιμο μεταμορφώνονται σε νοστιμότατα κοψίδια, μπορούν να πάρουν και αυτά τη θέση που τους αξίζει στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με λίγη ρίγανη και ένα μέλι με προσωπικότητα, το χοιρινό μοσχοβολάει. Διάλεξα το μέλι από ρείκι γιατί καλύπτει το κρέας με το δυνατό άρωμά του και το ποτίζει με την ελαφρώς καραμελένια  και γλυκιά γεύση του.
Το δημοφιλές χρώμα των Χριστουγέννων το κόκκινο υπάρχει επίσης στο πιάτο, το ροζ κόκκινο πουρέ από παντζάρι και πατάτα είναι ελαφρύ και νόστιμο χάρη και στη σάλτσα του χοιρινού

Για 3 άτομα. Για ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι με πολλά άτομα, απλά διπλασιάζουμε τις ποσότητες, εξάλλου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα υπάρχουν σίγουρα και άλλες λιχουδιές.
1,5 κιλά χοιρινά κότσια
3 κουταλιές μέλι από ρείκι
κλαδάκια ρίγανης
χυμός ενός μανταρινιού
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 κόκκινη πιπεριά
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ροζ πουρέ
3 πατάτες
1 παντζάρι
½ φλιτζάνι γάλα
2-3 κουταλιές από το ζωμό του ψησίματος
Πλένω καλά τα κότσια, και τα καθαρίζω από τα λίπη τους. Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες τα κρεμμύδια και την πιπεριά. Στύβω το μανταρίνι. Αλατίζω καλά τα κότσια και βάζω πάνω τους όλα τα υλικά, τη ρίγανη, το χυμό, τα κρεμμύδια, την πιπεριά, το μέλι, και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύω καλά καλά τα κότσια με τα υλικά τους και τα βάζω μέσα σε ένα λαδόχαρτο, κάνω πακέτο για να μη τρέξουν τα ζουμάκια του κρέατος και το τυλίγω σε ένα αλουμινόχαρτο. Ψήνω τα κότσια για 3 ώρες στους 150ο .Μόλις ψηθούν τα  στραγγίζω  από τα ζουμάκια τους και τα ξεκοκαλίζω. Αλέθω τα ζουμάκια μαζί με τα λαχανικά στον πολυκόφτη και τα βράζω για 10΄ ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα.







Για τον πουρέ.
Κρατώ ένα βραστό παντζάρι από κάποια σαλάτα προηγούμενης μέρας. Καθαρίζω, πλένω και χοντροκόβω την πατάτα. Βράζω τις πατάτες με λίγο αλάτι. Αλέθω το παντζάρι, πατώ τις πατάτες με την πρέσα για πουρέ μαζί με το αλάτι, το τριμμένο παντζάρι μερικές κουταλιές από το ζωμό του κρέατος και το γάλα.