Σοκολατάκια με κάστανα μέλι και ουίσκι. Ζαχαροπλαστική στην Ιεράπετρα. Truffles with chocolate, chestnuts, honey and whisky. Pastry in Ierapetra, Crete.







Το ουίσκι δεν είναι στις πρώτες μου επιλογές όταν είναι να πιω κάτι δυνατό εκτός από το αγαπημένο μου κρασί. Όταν έχω όμως ένα καλό μπουκάλι, σκέφτομαι πάντα να κάνω ένα γλυκό. Τα κάστανατο μέλι  και μία καλή σοκολάτα με οδήγησαν να κάνω τρούφες. Είναι τόσο εύκολο να κάνεις καλά σοκολατάκια. Λιώνεις τη σοκολάτα ανακατεύεις ότι υλικά θέλεις, περιμένεις να κρυώσει και πλάθεις σοκολατένιες εκρήξεις απόλαυσης σε ότι μέγεθος σε ικανοποιεί. Έτσι λοιπόν στην Ιεράπετρα με τον νοτιά να λυσσομανάει στα 8 περίπου μποφώρ, πέρασα χαλαρά πλάθοντας τις αρωματικές τρουφίτσες κάστανου και ουίσκι.

Δοκιμάστε το για τις γιορτές που έρχονται και δεν εννοώ μόνο τα Χριστούγεννα.



για 22 μικρές τρούφες
200γρ σοκολάτα 65%
12 βρασμένα κάστανα
50γρ βούτυρο αγελάδος
2 κουταλιές καλό ουίσκι
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή άχνη ζάχαρη
½ κουταλάκι βανίλια (από φυσικό λοβό μαζί με ζάχαρη)
για το πασπάλισμα
3 κουταλιές σκόνη κακάο






Αλέθω στον πολυκόφτη τα κάστανα μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Επιμένω μέχρι να σκάσουν καλά οι κόκκοι της ζάχαρης. Ζεσταίνω τη σοκολάτα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να λιώσει σιγά σιγά. Προσθέτω το βούτυρο και το ποτό και όταν λιώσει τελείως η σοκολάτα βάζω και το μίγμα με τα κάστανα και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μίγμα να γίνει χλιαρό και στη συνέχεια το βάζω μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και να πλάθεται. Απλώνω κακάο πάνω σε ένα πιάτο. Παίρνω μικρές κουταλιές από το μίγμα, το πλάθω σε στρόγγυλες τρουφίτσες τις οποίες κυλάω στη συνέχεια στη σκόνη κακάο. Τρώγονται αμέσως αλλά και μετά από 2-3 βδομάδες.