Μοσχάρι με μπύρα, μέλι και ρύζι αρωματικών. Veal with beer, honey and aromatic rice.




Κλασσική ελληνική μαγειρική: Μοσχάρι με ρύζι. Η συνταγή έχει επιρροές από την πολύπλοκη και υπέροχη κουζίνα της Καραϊβικής, αλλά μαγειρεύεται με τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, όπως είναι τα μοσχομυριστά μας αρωματικά, το μέλι και το καλό νόστιμο ελληνικό κρέας.

Με μία διακριτικά πικρή ελληνική μπυρίτσα και ένα μέλι ανθέων-θυμαριού μαγείρεψα τo ντόπιο μοσχαράκι. Επειδή πάντα αφήνει μία πικρή γεύση ή μπύρα την ισορρόπησα με λίγο ξινούτσικο γιαούρτι αγελάδος.  Θα μπορούσα να βάλω λίγο λεμόνι ή ακόμη και ένα κουταλάκι ξύδι. Κλασσικός κανόνας: το πικρό εξισορροπείται με ξινό. Το φαγητό είναι της χύτρας γιατί μας αρέσει να μένει χρόνος και για άλλα ενδιαφέροντα.
Και φυσικά το ρύζι έβρασε με το αγαπημένο μου τσάι του βουνού!


Για 4 άτομα
800γρ σπάλα μοσχαριού
2 ώριμες ντομάτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα
1 γλυκοπατάτα
1 μπύρα των 330ml
3 κουταλιές μέλι ανθέων-θυμαριού
½ φλιτζάνι γιαούρτι αγελάδος
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 κλαδάκια θυμάρι
2 κόκκοι μπαχάρι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το ρυζάκι
1 φλιτζάνι ρύζι κατά προτίμηση νυχάκι (εγώ είχα καρολίνα)
Κλαδάκια από τσάι του βουνού και ένα κλαδάκι θυμάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Πλένω, σκουπίζω το κρέας και το κόβω σε μικρά κομματάκια.
Πλένω καθαρίζω τα κρεμμυδάκια, τις σκελίδες του σκόρδου και τα ψιλοκόβω. Αχνίζω το κρέας στο ελαιόλαδο, προσθέτω τα κρεμμυδάκια και σιγομαγειρεύω για άλλα 5 ΄. Σβήνω με τη μπύρα, προσθέτω το μέλι, κλείνω με το καπάκι της χύτρας και βράζω για 30΄. Μαγειρεύω με μέτρια θερμοκρασία  και προσέχω  να μην τελειώσει γρήγορα το νερό. Καταλαβαίνω από τον ήχο που έχει ο ατμός αν η κατσαρόλα έχει νερό ή όχι.
Ενώ βράζει το μοσχάρι ετοιμάζω τα υπόλοιπα λαχανικά. Καθαρίζω τις ντομάτες, τα καρότα και την γλυκοπατάτα, τα κόβω σε μικρά κομματάκια.
Αφού περάσουν τα 30΄ κλείνω τη θερμοκρασία, περιμένω να φύγει ο ατμός, ανοίγω τη χύτρα και προσθέτω τις ντομάτες, τα καρότα, το θυμάρι, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω αν χρειάζεται 1 φλιτζάνι νερό και βράζω για άλλα 15΄ πάλι στη χύτρα. Αφήνω τη χύτρα να ηρεμήσει, ανοίγω το καπάκι της και βάζω τώρα τις γλυκοπατάτες διότι λιώνουν πολύ γρήγορα και θέλουν λιγότερο χρόνο.
Βράζω άλλα 3΄με κλειστό το καπάκι. Ανοίγω το καπάκι και  αν έχει μελώσει το φαγητό , παίρνω 3 κουταλιές από το ζουμάκι του και το ανακατεύω με το γιαούρτι και στη συνέχεια ενσωματώνω το μίγμα του γιαουρτιού στο κρέας. Σερβίρω το κρέας με το ρύζι των αρωματικών.
Το ρύζι
Μουλιάζω το τσάι σε νερό να φύγουν οι σκόνες και τα σποράκια του. Στραγγίζω το νερό από τα αρωματικά. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο, προσθέτω το ρυζάκι, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύω 2 λεπτά να λαδώσει καλά το ρύζι προσθέτω 3 φλιτζάνια νερό. Πριν σωθεί το ζουμάκι του κλείνω τη θερμοκρασία και το σκεπάζω με μία πετσέται.
Σερβίρω το μοσχάρι με το ρύζι και φυσικά το φαγητό το συνοδεύει τέλεια η μπύρα.