Σούπα κρέμα λαχανικών με σουσάμι, καρύδια και μπουκίτσες ψωμιού ραντισμένες με ξινόμαυρο. Cream of vegetable soup with sesame seeds, walnuts and wine-bread croutons.




Ένα ελαφρύ πιάτο: Δυναμωτική σούπα με σπανάκι, πράσα,πασπαλισμένη με σουσάμι και καρύδια, λίγο πριν την ευθεία των λουκούλειων χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων γευμάτων. Η σούπα συμπληρώνεται απαραιτήτως με μπουκίτσες ψωμιού  που ραντίζονται με κόκκινο κρασί από ξινόμαυρο και ροδοκοκκινίζουν για λίγο στο φούρνο. Αν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τη σούπα με καπνιστό σκουμπρί ή  καπνιστή πέστροφα και μία ωραία λεμονάτη βραστή σαλάτα με κουνουπίδι της εποχής.

300γρ σπανάκι
2 μεγάλες πατάτες
2 πράσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδου
2 φλιτζάνια ζωμός αρωματικών (τσάι του βουνού, δίκταμο, πάπρικα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι)
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τις μπουκίτσες ψωμιού
2 φέτες ψωμιού ανά άτομο
½ φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί από ξινόμαυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
για το σερβίρισμα
σουσάμι
καρύδια



ετοιμάζω το ζωμό


Βράζω  το νερό, προσθέτω όλα τα υλικά και συνεχίζω το βράσιμο για 10΄.
Καθαρίζω και πλένω όλα τα λαχανικά καθώς επίσης και τη σκελίδα του σκόρδου. Κόβω σε μικρές ροδέλες τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σε μεγάλους κύβους τις πατάτες.  Περνάω πλένοντας τα και στραγγίζοντας τα, τρία νερά, τα σπανάκια. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω πρώτα τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Ανακατεύω για 5-6΄ και στη συνέχεια προσθέτω, το σκόρδο, τα σπανάκια και κλείνω το καπάκι. Προσθέτω 1 φλιτζάνι στραγγισμένου ζωμού αρωματικών, αμέσως μόλις τα σπανάκια έχουν μειώσει τον όγκο τους. Δοκιμάζω και προσθέτω αλάτι και μαύρο πιπέρι. Προσθέτω ακόμη λίγο νερό στα αρωματικά του ζωμού και τα βράζω για ένα λεπτό, ίσως να χρειαστούν για να δέσω σωστά τη σούπα. Σιγοβράζω τη σούπα για 20΄.
Ενώ βράζει η σούπα ετοιμάζω τα ψωμάκια
Κόβω τις φέτες σε μικρά κομματάκια, τα λαδώνω, τα ραντίζω με το κρασί και τα αλατίζω. Κόβω ένα κομμάτι λαδόχαρτου, αραδιάζω πάνω τα ψωμάκια και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180΄ μέχρι να ροδίσουν . Γυρνάω τα ψωμάκια και από την άλλη μεριά για να ροδίσουν καλά, περίπου στα μισά του ψησίματος




Συνεχίζω με τη σούπα:
Πατάω με την πειρούνα μου την πατάτα και αν διαλυθεί, τότε κλείνω τη θερμοκρασία. Αφήνω τη σούπα να ημερήσει και την περνώ σιγά σιγά από τον πολυκόφτη.  Αν χρειαστεί προσθέτω ακόμη λίγο από το ζωμό των αρωματικών για να μη μου γίνει πολύ σφιχτή. Η διαφορά από την σούπα κρέμα και από τον πουρέ είναι ότι η σούπα πρέπει να πέφτει από το κουτάλι ενώ ο πουρές πρέπει να είναι αφράτος και να στέκεται.
Σερβίρω με το σουσάμι, τα καρύδια και τα ψωμάκια.