Κολοκυθόσουπα βελουτέ. Creamy squash soup







Η αξία της λιτότητας.
Για τη συγκεκριμένη σούπα η οποία μας έρχεται από την Ευρώπη διαβάζω κάποιες συνταγές που έχουν απίστευτα  πολλά υλικά, μπαχαρικά και αρωματικά και είναι σχεδόν αποτρεπτικές. Πώς να αγοράσεις, να καθαρίσεις να πλύνεις και να συγκεντρώσεις όλα αυτά τα υλικά για να κάνεις μία σούπα.  
Στην απλότητα και στα λιτά υλικά βασίζεται η συνταγή μου. Το πολύ βασικό που πρέπει να έχω σαν υλικό είναι ένας νόστιμος ζωμός μοσχαριού και το δεύτερο: φρέσκο βούτυρο.
Επειδή το 2ο πιάτο της ημέρας θα ήταν ροδέλα κολοκύθας γεμιστή με μοσχάρι και λαχανικά επωφελήθηκα από την προετοιμασία της και χρησιμοποίησα το ζωμό του κρέατος.
Το πρώτο πιάτο λοιπόν του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού μας ήταν αυτή η πολύ νόστιμη σούπα με μόνο συνοδευτικό φέτες από ρεπανάκια τα οποία έβρασα με λίγα κλαδάκια από τσάι του βουνού και 4 κουταλιές ζωμό κρέατος.

για 4 μερίδες

1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτρια πατάτα
1 λίτρο ζωμός κρέατος
1 κουταλιά απαλή μουστάρδα
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το συνοδευτικό στόλισμα
4-5 ρεπανάκια
3 κλαδάκια τσάι του βουνού
2-3 κουταλιές ζωμού

Ετοιμάζω το ζωμό
Βάζω στην κατσαρόλα 500γρ σπάλα μοσχαριού, κομμένη σε κυβάκια μαζί με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ένα χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι. Γυαλίζω σε δυνατή θερμοκρασία για 3-4΄, στη συνέχεια προσθέτω 1 λίτρο ζεστό νερό και βράζω στη χύτρα ταχύτητος για 25΄. Δοκιμάζω αν το κρέας έβρασε καλά και ήταν όπως έπρεπε, χώριζε με το πιρούνι.
Η σούπα
Καθαρίζω την κολοκύθα με τον αποφλοιωτή λαχανικών εύκολα και γρήγορα. Καθαρίζω και πλένω την πατάτα και τα κρεμμυδάκια. Χοντροκόβω τα τρία υλικά και τα βάζω να βράσουν μαζί με το ζωμό. Προσέχω ίσα ίσα να καλυφθούν τα υλικά από το ζωμό γιατί και η κολοκύθα θα αφήσει τα ζουμάκια της. Προσθέτω αλάτι, ελαιόλαδο και βάζω να βράσουν στη χύτρα για 15΄.
Κλείνω τη θερμοκρασία αφήνω τη χύτρα να ηρεμήσει, την ανοίγω και βγάζω λίγο ζωμό για να μείνουν μόνο τα λαχανικά. Προσθέτω τη μουστάρδα, το φρέσκο βούτυρο, μπόλικο χοντροαλεσμένο πιπέρι και ανακατεύω με την κουτάλα για να λιώσει το βούτυρο.
Αλέθω το μίγμα στον πολυκόφτη, διατηρώ τη σούπα ζεστή και ετοιμάζω τα ρεπανάκια.

Κόβω στον πολύτιμο τροχό – μαχαίρι μου τις φέτες από τα ρεπανάκια, τα ξεπλένω και τα βάζω να βράσουν για 5΄στο ζωμό που έβγαλα από τη σούπα μαζί με το τσάι και μία τσιμπιά αλάτι.
Σερβίρω τη σούπα με τα ρεπανάκια, τα οποία δεν είναι μόνο για την όρεξη αλλά έχουν μεγάλη διατροφική αξία: διαθέτουν βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και αντιοξειδωτικά.