Τούρτα λαχανικών-ψωμιού με αλοιφή φέτας. Vegetable-bread cake with feta cream




Το πρωτοχρονιάτικο ελαφρύ μας έδεσμα. Αντί για πολλά μικρά πιατάκια, όλα τα καλά μαζί σε μία καλοστημένη, πολύχρωμη αλμυρή τούρτα η οποία κόβεται και σερβίρεται όμορφα.
Φρέσκα λαχανικά, τυρένια γέμιση, γραβιέρα και όποιος θέλει συμπληρώνει και αλλαντικά, επιπλέον γραβιέρα ή και καπνιστή πέστροφα. Ο ελληνικός ροζέ αφρώδης οίνος που επιλέξαμε από την ποικιλία του Αγιοωργίτικου, ταιριάζει  με όλα.

Μία ευκολία που προτείνω για αυτές τις μέρες είναι η αγορά σαλάτας σε συσκευασία, για να έχω ποικιλία και να κερδίζω χρόνο που ποτέ δεν είναι αρκετός.
Καλή χρονιά!!
 




Για 4 άτομα
Για την τούρτα
φέτες από ένα ελαφρά μπαγιάτικο ψωμί
1 συσκευασία πολύχρωμης σαλάτας, διαλέγω να έχει τουλάχιστον 3 χρώματα.
1 ρόδι
2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
¼ φλιτζανιού φλούδες, με τη βοήθεια αποφλοιωτή, κρητικής γραβιέρας
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 ρεπανάκια
15 ντοματίνια
Για την αλοιφή
150γρ φέτα
200ml στραγγιστό γιαούρτι α2%
1 κουταλιά  μουστάρδα απαλή
1 κουταλάκι μαγιονέζα
μαύρο πιπέρι

επίσης χρειάζομαι και μία φόρμα τσέρκι με διάμετρο περίπου22 εκατοστά. Έχω ένα πολύ βολικό που ανοίγει με ένα έλασμα σε πολλά μεγέθη.
Τι κάνω:
Αλέθω στον πολυκόφτη όλα τα υλικά της αλοιφής.
Κόβω τις κόρες από το ψωμί και το κόβω σε φέτες με το χειροκίνητο μαχαίρι – τροχό vintage του 1967, εκ Γερμανίας προερχόμενο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό ψωμί για τόστ. Κόβω τις φέτες σε πιο μικρά κομμάτια για να μην έχω κενά στις στρώσεις.
Με τον τροχό κόβω επίσης τα ρεπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες.
Χωρίζω τη σαλάτα στα υλικά της. Ξεχωρίζω τα κόκκινα φυλλαράκια του λόλο ρόσο, τα σκούρα πράσινα τα πιο ανοιχτόχρωμα.
Ψιλοκόβω τον μαϊντανό, βγάζω τα σποράκια από το ρόδι, κόβω στα δύο τα ντοματίνια, κόβω σε κυβάκια την πράσινη και την μία κόκκινη πιπεριά και σχηματίζω αστεράκια και άλλα σχήματα από την 2η κόκκινη πιπεριά.
Συνθέτω την τούρτα, η οποία έχει 4 στρώσεις ψωμιού
Βάζω μέσα στη φόρμα μία στρώση ψωμάκια, απλώνω λίγη από την αλοιφή τυριού, αραδιάζω τα λόλο ρόσο και την κόκκινη πιπεριά.
Στρώνω τη 2η σειρά ψωμάκια, απλώνω πάλι λίγη αλοιφή, τα πράσινα λαχανικά και την πράσινη πιπεριά.
Στρώνω την 3η σειρά ψωμάκια, αλείφω και βάζω τις φλούδες της παρμεζάνας.
Στρώνω την 4η σειρά ψωμάκια, αλείφω και στολίζω με τα ντοματίνια, το μαϊντανό, τα ρόδια και τα υπόλοιπα ανοιχτόχρωμα μαρουλάκια.
Σερβίρω με αλλαντικά, γραβιέρα και καπνιστή πέστροφα.