ΑΒΓΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ. Pie with cheese and eggs

και το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/83GnzseJtKA



Τι είναι το τριώδιο? Είναι το χαρούμενο διάστημα πριν από τη Σαρακοστή και αποτελείται από 3 βδομάδες ε ξού και η ονομασία. Η πρώτη βδομάδα ξεκινάει από την «Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου » και αποτελεί την αρχή της Αποκριάς. Παραδοσιακά τα ελληνικά νοικοκυριά ετοιμαζόντουσαν ηθικά αλλά και υλικά, με την προμήθεια σφαχτών  για την επόμενη βδομάδα που είναι βδομάδα γλεντιού και κρεταοφαγίας. Η δεύτερη βδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα μετά από την Κυριακή του Ασώτου Υιού και λέγεται  και κρεατική επειδή όλοι έτρωγαν κρέας . Το αποκορύφωμα της βδομάδας της Κρεοφάγου είναι η Τσικνοπέμπτη, η μέρα που σε όλα τα σπίτια ψήνανε και γλεντούσανε και η τσίκνα των νόστιμων ψητών  άπλωνε σε όλες τις αυλές.
Η τρίτη βδομάδα αρχίζει από την Δευτέρα μετά από την «Κυριακή της Απόκρεω»  ονομάζεται «τυρινή ή τυροφάγος», επειδή την κρεατοφαγία διαδεχόταν η κατανάλωση γαλακτομικών και ζυμαρικών για να προετοιμαστούν οι πιστοί για τον ερχομό της μεγάλης νηστείας του Πάσχα: τη Σαρακοστή
Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσω ότι Τριώδιο σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθόδοξης εκκλησίας είναι Εκκλησιαστικό βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους που ψάλλονται από την Κυριακή της Απόκρεω μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
και τα της γαστρονομίας:
Η πίτα είναι παραδοσιακή αποκριάτικη της τυρινής εβδομάδας, συνηθίζεται στην ήπειρο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ιδιαίτερο που έχει, είναι η γέμιση που εκτός από φρέσκα αβγά, περιέχει και δύο βραστά. Με αυτή τη συνταγή καταναλώντουσαν αρκετά αβγά, τα οποία θα κάνανε 40 μέρες να ξαναμπούν στο τραπέζι των πιστών.
Σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα ζυμώνανε αυτή την πίτα και μετά το Πάσχα με τα κόκκινα αβγά να εμπλουτίζουνε την γέμιση.
Πολύ αχνά θυμάμαι μία αβγόπιτα που είχα δοκιμάσει μικρό κοριτσάκι στο χωριό μου το Αδάμ. Μπόλικα αβγά, χοντρά χωριάτικα φύλα, ελαιόλαδο και στη συνέχεια ο τεράστιος ξυλόφουρνος. Θυμάμαι που προσπαθούσα να καθαρίσω τα αβγά που θα μπαίνανε στη γέμιση και επειδή ήτανε πολύ φρέσκα με παιδεύανε γιατί  'κολλούσανε' στη φλούδα τους. Τώρα που το σκέφτομαι μάλλον εμπόδισα την υπομονετική νοικοκυρά παρά τη βοηθούσα.
Ορίστε και ένα παραδοσιακό αποκριάτικο που αναγγέλλει τον ερχομό της Σαρακοστής, που ερμήνευε με μοναδικό τρόπο και η Δόμνα Σαμίου.:

Πέθανε ο κρέας πέθανε κι εψόφησε ο τύρος
σήκωσε ο πράσος την ουρά και ο κρέμμυδας τα γένια
και η βρούβα η παλιόβρουβα, με τα χορτάρια τ’ άλλα
με χάρη αναμένουνε να πέσουν στην τσουκάλα. 

ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

Για ένα ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών
για τη ζύμη
3½ φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
½ κουταλάκι αλάτι
για το άλειμμα των φύλλων
30γρ φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
για τη γέμιση
2 αβγά βρασμένα
3 αβγά φρέσκα
400γρ φέτα
2 κουταλιές ελαιόλαδο (προαιρετικά)
άσπρο και μαύρο πιπέρι
για την κρούστα
1 αβγό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1κουταλιά γάλα
1 τσιμπιά αλάτι
Κάνω λακκούβα στο  αλεύρι, προσθέτω όλα τα υλικά και ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα και η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. Χωρίζω τη ζύμη σε 5 κομμάτια, το πρώτο θα ζυγίζει περίπου 230-240γρ και τα υπόλοιπα 4 θα είναι μικρότερα και θα ζυγίζουν από περίπου 140γρ. Πασπαλίζω με αλεύρι τα κομμάτια, τα σκεπάζω με μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνω να σταθούν για 30΄ τουλάχιστον.
Ανακατεύω τα 3 φρέσκα αβγά μαζί με μία κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Τρίβω σε χοντρά κομμάτια τη φέτα. Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το ελαιόλαδο. Αλείφω το ταψί με λίγο ελαιόλαδο, παίρνω το πρώτο κομμάτι ζύμης και το ανοίγω σε φύλλο, το λαδώνω, το απλώνω πάνω στο ταψί και το αφήνω να προεξέχει από τα τοιχώματα για να τυλίξει στο τέλος όλη την πίτα.
Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, το απλώνω πάνω από το πρώτο και το λαδώνω. Κόβω το ένα βραστό αβγό σε κομματάκια, το σκορπάω πάνω στο φύλλο, από πάνω τρίβω τη μισή φέτα και τέλος το μισό μίγμα των χτυπημένων αβγών.
Ανοίγω το τρίτο φύλλο, το απλώνω πάνω από τη γέμιση και το λαδώνω. Κόβω το δεύτερο αβγό σε κομματάκια, το σκορπάω πάνω στο φύλλο, τρίβω από πάνω την υπόλοιπη φέτα και το υπόλοιπο μίγμα των αβγών.
Ανοίγω το τέταρτο φύλλο, το απλώνω πάνω από τη γέμιση και το λαδώνω.
Ανοίγω το πέμπτο φύλλο, το απλώνω πάνω από τη γέμιση, το λαδώνω και διπλώνω προς τα μέσα το πρώτο φύλλο που προεξείχε. Κάνω με το μαχαίρι μερικές τρύπες, ή αν θέλετε μπορείτε να τη χαράξετε σε κομμάτια.
Χτυπάω το αβγό με το γάλα, το ελαιόλαδο και το αλάτι και περιχύνω την πίτα.
Ψήνω στους 200ο για 40΄.











1η γέμιση

2η γέμιση