Χιονουλες με φιστικι Αιγινης, σιροπιασμενες με τσαι του βουνου και κροκο. Coconut sweets with Aegina pistachios, mountain tee and Greek Red Saffron.





Απόστολε τα προσέχεις τα σκυλιά? έβαλα κάτω την πιατέλα!
Ίσα που προλάβαμε τον ταχύτατο αρσενικούλη Τζάκμαν για να μην αρπάξει τις χιονούλες. Σκούπα είναι το υποκοριστικό του γλυκού ημίαιμου Τζακ Ράσελ, γιατί είναι τόσο λαίμαργος που  ρουφάει σαν σκούπα τις κροκέτες του μέσα σε δευτερόλεπτα. Σίγουρα θα ρουφούσε δύο τρία από τα λαχταριστά γλυκά.
Το υιοθετήσαμε μαζί με το 2 ετών θηλυκό κοκόνι τη Τζάκι πέρσι το Πάσχα. Πεινασμένα, ταλαιπωρημένα, το θηλυκό κούτσαινε. Στειρώσαμε αμέσως το θηλυκό και από τότε ζουν μαζί παρεούλα στο σπίτι στο χωριό.
 Τα γλυκά είναι παλιά συνταγή με μπύρα, σιροπιάζονται και τυλίγονται στο αρωματικό ινδοκάρυδο, σπεσιαλιτέ της ξαδέρφης στο χωριό.
Η εκδοχή μου είναι με φιστίκια Αιγίνης, και ένα αρωματικό σιρόπι με τσάι του βουνού, κρόκο και φλούδα πορτοκάλι. Απλοποίησα και την τεχνική τους που απαιτούσε να γεμίζονται ένα ένα. Απλά πρόσθεσα στην τελική ζύμη τα φιστίκια.
Υλικά για 25 κομμάτια
για τη ζύμη
550γρ περίπου αλεύρι
300γρ καλαμποκέλαιο (περίπου 1 μεγάλο νεροπότηρο)
200γρ μπύρα    
1 βανιλίνη
1 κουταλιά μπέκιν
½ φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης
για το σιρόπι
300γρ ζάχαρη
300γρ νερό
1 κουταλιά τσάι του βουνού, λίγα στίγματα κρόκου και μία πορτοκαλόφλουδα
1 φακελάκι φίλτρου ειδικό για ρόφημα
για το πασπάλισμα
50γρ ινδοκάρυδο


Κόβω τα φιστίκια στα δύο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο  στις αντιστάσεις πάνω – κάτω.
Ντύνω το ταψί του φούρνου με λαδόχαρτο.
Βάζω σε λεκάνη τα υγρά υλικά και  τη βανίλια και τα ανακατεύω με το χέρι για μερικά λεπτά έως ότου ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέκιν και τελευταία τα φιστίκια. Ζυμώνω για ελάχιστα λεπτά και μόλις ενωθούν τα υλικά, ζυγίζω τη ζύμη μου που είναι περίπου 1 κιλό και στη συνέχεια ζυγίζω το πρώτο κομμάτι για να το έχω σαν μέτρο. Για να γίνουν 25 κομμάτια το κάθε μπαλάκι πρέπει να ζυγίζει 40γρ. Μπορούν να γίνουν και μικρότερα.
Ψήνω τα γλυκά στον προθερμασμένο φούρνο και μόλις ροδίσουν κλείνω τη θερμοκρασία και βάζω να βράσει το σιρόπι με όλα τα υλικά του για 7΄ - 8΄.
Μόλις βράσει το σιρόπι αραδιάζω λίγα λίγα  τα γλυκά μέσα στο καφτό σιρόπι, τα αφήνω για 1 λεπτό από τη μία μεριά και 1 λεπτό από την άλλη. Τα βγάζω με την τρυπητή κουτάλα ή με ένα πιρούνι και τα τυλίγω με το ινδοκάρυδο.