Σκορδαλια με καρυδια σαν μπισκοτο για το τσιπουρο. Garlic-walnut cookie for tsipouro



Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να κάνω μία μοντέρνα εκδοχή της σκορδαλιάς αλλά δεν μπορεί να επέμβει κανείς εύκολα σε μία τόσο ισορροπημένη συνταγή. Δεν ξέρω αν έχω κάνει παγκόσμια πρωτοτυπία, όχι ότι είναι και κάτι σπουδαίο αλλά τελικά έψησα την σκορδαλιά σαν μπισκότα.
Τα μπισκότα πήγαν σε συσκευασία δώρου μαζί με μία τούρτα πατατοσαλάτας με πέστροφα που θα την περιγράψω σε επόμενη ανάρτηση,  στην αδερφή του Απόστολου που μας είχε τραπέζι με τον παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου: μπακαλιάρο-σκορδαλιά.
Τα μπισκότα ταιριάζουν με πικάντικες αλοιφές όπως για παράδειγμα την τυροκαφτερή που έβαλα εγώ μαζί με ένα κομματάκι ψητής κόκκινης πιπεριάς.

Το πλούσιο τραπέζι είχε από όλα τα καλά.
Τα δικά μου:
Τούρτα πατατοσαλάτας με πέστροφα
Η εκδοχή της σκορδαλιάς σε μπισκότο.
Και της άξιας οικοδέσποινας:
Μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα.
Σκορδαλιά πατάτας.
Τυροκαφτερή.
Λευκό ταραμά.
Τρυφερό μπρόκολο από τον λαχανόκηπου του Γιάννη.
Σαλάτα με πράσινα λαχανικά.
Πιπεριές κόκκινες με λαδόξιδο και σκορδάκι.
Χειροποίητο ψωμί ολικής της κουνιάδας.
Και φυσικά τσίπουρο με και άνευ διότι οι απόψεις διίστανται για το ποιο είναι το καλύτερο.
Για γλυκό σα να είχαμε συνεννοηθεί από πριν, κάναμε και οι δύο ανώμαλα με πικρή σοκολάτα και ψητά αμύγδαλα με τη φλούδα τους.

Για 12 μπισκότα
2-3 φετούλες ψωμί προζύμης
¾ φλιτζανιού καρύδια
2 σκελίδες σκόρδο
10 στίγματα κρόκου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Βάζω τα στίγματα μέσα σε ¾ του φλιτζανιού νερό και τα αφήνω να βγάλουν τη γεύση και το άρωμά τους. Χοντροκόβω τα καρύδια ενώ ετοιμάζεται το νερό του κρόκου και κόβω σε μπουκιές το ψωμί. Μουσκεύω το ψωμί το στραγγίζω, αλέθω τις σκελίδες με το μισό ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω στον πολυκόφτη το ψωμί, το αλέθω και τέλος προσθέτω τα καρύδια που δε θέλω να αλεστούν πολύ για να τα είναι πιο αισθητά. Το μίγμα δεν πρέπει να είναι νερουλό γιατί θα απλώσουν αλλά ούτε και πολύ σφιχτό γιατί δε θα γίνουν αφράτα.  Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ο  στον αέρα. Χρησιμοποιώ τη λειτουργία του αέρα γιατί θέλω να γίνουν τραγανά και να θυμίζουν μπισκότα.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί . Παίρνω την πλαστική μεζούρα που μετράω τον καφέ τη γεμίζω με το υλικό και το ξεφορμάρω στο λαδόχαρτο. Διορθώνω το σχήμα με τα χέρια μου γιατί είναι αρκετά εύπλαστο και δεν πέφτει ομοιόμορφα. Πατάω τα μπισκότα ελαφρά και τα ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ψήνω τα μπισκότα για 25΄ ή έως ότου ροδίσουν καλά.
Πασπαλίζω τα μπισκότα με λίγο αλατάκι ακόμη γιατί μου είναι αδύνατον να βάλω το σωστό αλάτι στις συνταγές. Πάντα μα πάντα βάζω λιγότερο.