ΤΑΡΤΑ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΣΑΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ, ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΟΝΤΑΛΜΠΑΝΟ. Fresh salad on a tart, feta cream, ham and the inspector Mondalbano.


Μαγειρέματα στη Γερμανία.
Ο Αντρέα Καμιλιέρι ήταν για πολλά χρόνια αγαπημένος μου συγγραφέας. Έχω σχεδόν όλα τα βιβλία του και η συντροφιά με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο ήταν ευχάριστη και χαλαρωτική. Ώσπου ήρθε και η εικόνα, το σήριαλ ιταλικής παραγωγής, γυρισμένο στην γοητευτική Σικελία, με τον φαλακρούλη επιθεωρητή και το χαριτωμένο αστυνόμο Καταρέλα, που μπέρδευε όλα τα ονόματα αλλά ήταν άσσος στην πληροφορική.
Αυτό που δεν μπόρεσε να δώσει με λεπτομέρεια το σήριαλ ήταν οι γλαφυρότατες περιγραφές της Σικελιανής κουζίνας από τον καλοφαγά συγγραφέα. Πιάτα τα οποία μαγείρευε με επιμέλεια η οικιακή βοηθός του επιθεωρητή  Αντελίνα, αντικείμενο αντιπαράθεσης με την σύντροφο του Λίβια.
Εντυπωσιακή η κουζίνα της Σικελίας: ζυμαρικά, όλα τα θαλασσινά και τα ψάρια που μαγειρεύουμε και εμείς, αλλά και μπαρμπούνια μαγειρευτά με κρεμμύδια, σαρδέλες παστές  τυλιγμένες με φύλλα κάππαρης, σάλτσα για ζυμαρικά με αβγά αχινού και αβγά αστακού, καπονάτα, μπακαλιάρος βραστός  με φύλλα δάφνης και λαχανικά, άγρια σπαράγγια σαλάτα, τηγανιτές μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα ελιές και κάππαρη, τα περίφημα πορτοκάλια: κροκέτες ρυζιού γεμιστές με κοκκινιστό κρέας , γλυκό ρικότα και άλλα πολλά .





Και φυσικά τα γεύματα συνοδευόντουσαν από τα περίφημα κρασιά της Σικελίας.
Στο κρασί λοιπόν θα μείνω, γιατί από αυτό ξεκίνησε αυτό το μαγείρεμα, ένα κρασί που αγοράσαμε στη Βρέμη με το παραπλανητικό όνομα MONTALBANO ένα λευκό κρασί από την σπάνια ποικιλία GRILLO της Σικελίας, μία ποικιλία που συμμετέχει στην οινοποίηση του κρασιού Μαρσάλα. Αυτό το όνομα μου θύμισε τις αστυνομικές ιστορίες και τη γαστρονομία της Σικελίας, μέχρι που παρακάλεσα και την φίλη μου την Νίκη σε μία από τις εκδρομές της στο ωραίο νησί, να μου φέρει ένα βιβλίο μαγειρικής από εκεί.
Τα λευκά κρασιά γενικά στη Γερμανία είναι φτηνά, πολύ καλά, με υπέροχα μπουκάλια και όμορφο σχεδιασμό ετικέτας, και από τοπικές ποικιλίες κυριαρχούν τα Riesling.  
Για αυτό το κρασί σκέφτηκα αυτή την τάρτα με φρέσκια σαλάτα, εύκολη και εντυπωσιακή.
Για 3-4 άτομα
3 αβγά
70γρ βούτυρο αγελάδας
120γρ φρέσκο γάλα
200γρ αλεύρι
1 κουταλάκι μπέκιν
1 κουταλάκι αποξηραμένη μαντζουράνα
½ κουταλάκι αλάτι
Για τη σαλάτα
200γρ βαλεριάνας  
200γρ τρυφερά φύλλα από σπανάκι
λίγα τρυφερά φύλλα ρόκας
1 πορτοκαλί πιπεριά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την κρέμα φέτας
200γρ φέτα
1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλάκι μουστάρδας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός μισού λεμονιού
2 κουταλιές γάλα, αν χρειάζεται βάζετε παραπάνω
μαύρο πιπέρι
Προαιρετικά:
200γρ φέτες αλλαντικών γαλοπούλας και χοιρινού

Για την τάρτα η οποία ουσιαστικά είναι ένα μαλακό μπισκότο με το γλυκό άρωμα της μαντζουράνας:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο . Ανακατεύω το βούτυρο με το αλάτι, τη μαντζουράνα, προσθέτω ένα ένα τα αβγά. Ανακατεύω χωρίς μίξερ, επειδή δεν είχα, εσείς χρησιμοποιείστε το θα γλυτώσετε χρόνο. Προσθέτω εναλλάξ στη συνέχεια το αλεύρι με το μπέκιν και το γάλα και ανακατεύω καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.  Στρώνω ένα λαδόχαρτο σε μία φόρμα 26εκ και ψήνω για 30΄. Αφήνω να κρυώσει λίγο το ψωμάκι και το βγάζω από το λαδόχαρτο.
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της κρέμας και την απλώνω πάνω στην τάρτα.
Πλένω, καθαρίζω και κόβω τα σαλατικά, κόβω την πιπεριά σε κυβάκια, γυρνάω σε ροδέλες τα αλλαντικά και στολίζω την τάρτα. Ραντίζω με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με ελάχιστο αλάτι και μαύρο πιπέρι.