ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΔΑΦΝΑΤΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ. BAKED VEGETABLES WITH CRETAN ARTICHOKES AND YOGURT CREAM.


Αγκινάρα με τ’αγκάθια
Και με τα λελούδια τ’άσπρα
Αγκινάρα με τ’αγκάθια
Μην παραμυρίζεις τόσο
Και με κάνεις και νυχτώσω
Κι αν νυχτώσεις παλληκάρι
Κάτσε να βγει το φεγγάρι
Να σε δω να σε γνωρίσω
και να σε γλυκορωτήσω                                               «παραδοσιακό τραγούδι»
Δε θα αναφερθώ στις ποικιλίες της αγκινάρας ούτε και αν τα λουλούδια της είναι άσπρα ή μωβ. Αυτές που χάζευα στη λαϊκή της Ιεράπετρας ήταν μεγάλες και αγκαθωτές.
Ο πάγκος είχε ταμπέλα ΔΑΦΝΑΤΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ και δύο κύριοι, ντόπιοι, είχανε πιάσει κουβέντα με τον πωλητή και διαλέγανε προσεκτικά αγκινάρες. Τις πιάνανε από το κοτσάνι, τις στριφογυρίζανε και τις βάζανε προσεκτικά στη σακούλα, διότι τα αγκάθια ήταν σαν να έχεις πιράνχας σε συμβατικό ενυδρείο. Ποιο ήταν το κριτήριο επιλογής της κατάλληλης αγκινάρας? Ντρεπόμουν λίγο να ρωτήσω αλλά στο τέλος κατάλαβα ότι τις διαλέγανε σύμφωνα με το βάρος τους. Πάντως άντρες να διαλέγουν αγκινάρες δεν έχω δει σε λαϊκή της Θεσσαλονίκης. Ας μην αναφωνήσω το συμπέρασμα του Οβελίξ. Οι άνθρωποι ξέρουν.
Τα αγκάθια ήταν και μεγάλα και φαρμακερά. Αλλά η καρδιά τους τεράστια, γλυκύτατη και πολύ τρυφερή μας αποζημίωσε μετά το δύσκολο καθάρισμά τους. Και εκεί που λέω ότι δε θα ξαναπάρω φρέσκες, το μετανιώνω και τις ψάχνω ξανά.



Φαγητό φούρνου έψησα, με αγκινάρες, λαχανικά, καυτερή πιπεριά και ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού.
Για 4 καλές μερίδες

4 μεγάλες αγκινάρες
2 πράσινες στρόγγυλες πιπεριές
2 κόκκινες στενόμακρες πιπεριές
2 ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι
μία καυτερή πιπεριά
½ ματσάκι μαϊντανού
½ ματσάκι μάραθου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
200γρ γραβιέρα Κρήτης

Για την κρέμα
400-500ml στραγγιστό γιαούρτι
2 αβγά
4 κουταλιές αλεύρι
τη μισή ποσότητα από την παραπάνω αναφερόμενη γραβιέρα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Ετοιμάζω τη γέμιση
Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια τις πιπεριές και τις ντομάτες. Κόβω το κρεμμυδάκι και το αχνίζω για 1΄ στο ελαιόλαδο. Προσθέτω τις πιπεριές και τις ντομάτες και στο τέλος τα αρωματικά, πλυμένα και ψιλοκομμένα. Αλατίζω, προσθέτω μαύρο πιπέρι και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μελώσουν.
Βάζω γάντια και με πολύ προσοχή καθαρίζω τις αγκινάρες. Προσέχω να μην αφαιρέσω πολλά από τα τρυφερά μέρη της αγκιναροκαρδιάς και αφήνω και ένα μικρό κομμάτι από το κοτσάνι της. Μουλιάζω τις αγκινάρες σε μία σουπιέρα με νερό, μία κουταλιά αλεύρι και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. Βράζω τις καρδιές για 3΄ σε ½ λίτρο νερού. Στραγγίζω τις αγκινάρες, τις κόβω σε λεπτές φέτες, τις πασπαλίζω με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Τρίβω τη γραβιέρα και τη χωρίζω στα δύο. Ανακατεύω όλα τα υλικά της κρέμας μαζί με τη μισή γραβιέρα.
Στρώνω το φαγητό σε ένα ταψί μικρού μεγέθους.
Απλώνω μία στρώση αγκινάρες, λίγη γραβιέρα, όλη τη γέμιση, ξανά γραβιέρα και από πάνω όσες φετούλες αγκινάρας περίσσεψαν. Πασπαλίζω με την υπόλοιπη γραβιέρα και στρώνω από πάνω την κρέμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄.

Στο φαγητό ταιριάζει ένα δροσερό τζατζίκι ή γιαούρτι.