ΚΡΕΜΑ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ, ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΜΕΝΑ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. HALVA MOUSSE WITH LEMON, MASTIHA, NECTARINES, MOUNTAIN TEA AND GREEK HONEY.


Μία πολύ καλοκαιρινή κρέμα:
Ένας ακόμη τρόπος για να σταθεροποιήσουμε την κρέμα γάλακτος χωρίς βράσιμο, χωρίς ζελατίνη, χωρίς κρέμα τυριού ή χωρίς άσπρη σοκολάτα, είναι να προσθέσουμε χαλβά του μπακάλη που τον θυμόμαστε κάθε Σαρακοστή, τις ημέρες νηστείας του Δεκαενταύγουστου και βέβαια τη νηστεία των Χριστουγέννων.
Ένας ξεχασμένος χαλβάς στο ντουλάπι, λίγη μαστίχα και σε λίγα λεπτά ετοίμασα μία κρέμα γευστική με τις ωφέλιμες θερμίδες αλλά και τη χαρακτηριστική γεύση του ταχινιού. Η Κατερίνα με την αναφορά της στο κερασμένο, σε χαλκιδικιώτικη ταβέρνα, μους από χαλβά μου θύμισε ότι είχα σε κάποιο ράφι στη κουζίνα μου μία κλειστή συσκευασία με άρωμα βανίλιας .
Η κρέμα έχει την ιδιαίτερη γεύση του ταχινιού, της μαστίχας και του λεμονιού και σερβίρεται με αρωματικά νεκταρίνια που βράσανε για λίγα λεπτά με τσάι του βουνού και ωραίο ελληνικό ανθόμελο. Τα φρούτα χαρίζουν δροσιά στην κρέμα και βέβαια εναλλακτικά μπορούν να προστεθούν και φρέσκα και να καλυφθούν με μέλι. Έτσι η κρέμα ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα για τους βιαστικούς ζαχαροπλάστες.





Για 5 ποτήρια-μερίδες
200γρ χαλβά του μπακάλη με γεύση βανίλια
500ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
ξύσμα ενός λεμονιού
2 κρυσταλλάκια μαστίχας + 1 κουταλιά ζάχαρη
για τα φρούτα
2 μεγάλα νεκταρίνια
4 κουταλιές ανθόμελο
½ φλιτζάνι ρόφημα από τσάι του βουνού

Ετοιμάζω το ρόφημα. Βάζω να βράσει νερό και λίγο πριν αρχίσουν να σκάνε οι φούσκες κλείνω τη θερμοκρασία προσθέτω το τσάι του βουνού και το αφήνω σκεπασμένο για 5΄να πάρει γεύση και άρωμα. Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε μικρά κομματάκια τα νεκταρίνια από τη φλούδα και τα κουκούτσια τους.
Βάζω τα φρούτα με τα υλικά τους σε ένα μικρό τηγάνι και τα σιγανομαγειρεύω για 10΄ έως ότου μελώσουν, προσέχοντας να μη λιώσουν και τα αφήνω να κρυώσουν.
Ετοιμάζω την κρέμα.
Κτυπώ στο γουδί μου τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη έως ότου γίνει σκόνη και  την περνώ από ένα σουρωτηράκι για να αποφύγω τα μεγάλα κομμάτια της, τα οποία δε θα είναι και τόσο ευχάριστα μέσα στην κρέμα.
Κρατώ 120γρ (περίπου) από την κρέμα και την υπόλοιπη την χτυπώ με το μίξερ σε απαλή σαντιγί.
Ανακατεύω στον πολυκόφτη το χαλβά με την κρέμα που χώρισα (τα 100ml), το ξύσμα και τη μαστίχα, έως ότου ανακατευτούν καλά και να έχω ένα όμορφο και λείο μίγμα.
Ανακατεύω απαλά με ένα κουτάλι την κρέμα σαντιγί με το μίγμα του χαλβά, μοιράζω σε 5 ποτήρια του κρασιού και αφήνω τα ποτήρια στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα.

Σερβίρω την κρέμα με μία-δύο κουταλιές νεκταρίνια και αρωματικό σιρόπι.