ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ, ΑΝΗΘΟ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΙΤΑΜΑ. ZUCCINI PIE WITH FETA, DILL AND FRESH SEAFENNEL.




Αν έχετε δοκιμάσει τα κρίταμα μόνο σαν τουρσί, τότε οφείλετε να τα δοκιμάσετε και φρέσκα. Τα θαλασσινά ταπεινά, κάποτε δυσεύρετα για τους αστικούς πληθυσμούς θαμνάκια, υπάρχουν τώρα και στα φυτώρια αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να έχετε πάντα στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Το χειμώνα παγώνουν, τα κόβετε, εξαφανίζονται και την άνοιξη ξεπροβάλλουν δειλά-δειλά με τα τρυφερά ανοιχτοπράσινα φυλλαράκια τους αλλά όταν τα τρίψεις στα χέρια σου έχουν ένα δυνατό άρωμα λες και έχεις στα χέρια σου την αύρα της θάλασσας.
Μία χεριά φρέσκα κρίταμα έκοψα από τη γλάστρα στην Καλλικράτεια. Πραγματικά δε θυμάμαι από πότε το έχω αυτό το φυτό. Το χειμώνα είναι εντελώς απότιστο και απεριποίητο και όταν πηγαίνουμε ξανά το επόμενο καλοκαίρι βρίσκω τα πρώτα φυλλαράκια να έχουν ξεπεταχτεί και ανυπομονούν για πότισμα. Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με τα φυτά, σαν να σε υποδέχεται κάτι ζωντανό με ψυχή, το λυπήθηκα που το έκοψα για την πίτα, αλλά ήθελα το έντονο ιώδες άρωμά του για να μου κάνει πικάντικα τα γλυκά κολοκυθάκια.
Χορτόπιτα λοιπόν με ελαιόλαδο και χοντρά χωριάτικα φύλλα.




για τη ζύμη
500γρ μαλακό αλεύρι και 3 κουταλιές για το πλάσιμο των φύλλων
240γρ νερό, ένα φλιτζάνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
3 κολοκυθάκια
λίγα κλαδάκια άνηθου
1 χεριά φρέσκα κρίταμα
2 αβγά
120γρ φέτα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το άλειμμα:
110γρ ελαιόλαδο
Επιμένω πολύ στη συνταγή αυτή με τα 4 φύλλα. Είναι εύκολο να τα ανοίξεις, το ταψί είναι μέτριο σε μέγεθος και ο πλάστης χοντρός κάνει σχεδόν όλη την δουλειά μόνος του, εσύ απλά πιέζεις δυνατά με τα χέρια. Δε χρειάζεται και καμμιά ιδιαίτερη τεχνική.
Αρχίζω λοιπόν πρώτα από τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 1 ώρα.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια. Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε τέσσερα ίσα κομμάτια, τα αλευρώνω καλά και τα σκεπάζω με μεμβράνη και πετσέτα και τα αφήνω να σταθούν.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Πλένω καλά τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζω και τα τρίβω στο ρεντέ. Βάζω τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα στραγγιστήρι και τα πατώ με το χέρι μου για να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Ψιλοκόβω τα κρίταμα και τον άνηθο, χοντροτρίβω τη φέτα και ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης.
Αλευρώνω καλά το τραπέζι, παίρνω το πρώτο κομμάτι και το ανοίγω σε φύλλο. Πιέζω με τον χοντρούλη πλάστη μου και τραβώ κάθε φορά το φύλλο με τα χέρια μου για να ανοίξει και να γίνει μεγαλύτερο από το ταψί που θα ψήσω την πίτα
Λαδώνω το ταψί και μόλις ανοίξω το φύλλο στην επιθυμητή διάσταση το στρώνω μέσα στο ταψί δημιουργώντας κάποιες πτυχές και το λαδώνω καλά με το ελαιόλαδο.
Απλώνω πάνω στο φύλλο το 1/3 της γέμισης.
Ανοίγω το 2ο φύλλο το στρώνω πάνω στο 1ο φύλλο και το λαδώνω.
Απλώνω αναλογικά πάλι την γέμιση πάνω στο 2ο φύλλο.
Ανοίγω το 3ο φύλλο το απλώνω πάνω στο 2ο φύλλο και το λαδώνω.
Απλώνω την υπόλοιπη γέμιση.
Ανοίγω το 4ο φύλλο το απλώνω πάνω από το 3ο και το λαδώνω καλά.
Χαράζω την πίτα σε κομμάτια .
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο  στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 40΄και αφήνω την πίτα μέσα στο φούρνο να τραβήξει καλά.