ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ, ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ. Biscuit with carob flour, honey and lemon.



Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ χαρουπάλευρο? Αν όχι,ελάτε να κάνουμε μία γευσιγνωσία.
Αγοράστε ένα σακουλάκι με χαρουπάλευρο, ανοίξτε το και μυρίστε το. Έχει δυνατή και έντονη μυρωδιά, η γεύση του όμως είναι απαλή, γλυκερή, πολύ χαρακτηριστική, αν το δοκιμάσετε είναι γλυκό και θυμίζει καραμέλα, με νότες καφέ και στο βάθος (γωνία αριστερά J, τόσα χρόνια οινογευσίας με έχουν επηρεάσει!) λίγη σοκολάτα.  
Ήδη έχει μία αρωματική προσωπικότητα που θέλει να την προσέξεις για να αποδώσει. Ο συνηθισμένος νηστίσιμος συνδυασμός με μπαχαρικά όπως κανέλλα και γαρύφαλλο σε συνδυασμό με το χαρουπάλευρο και το ελαιόλαδο, κατά την ταπεινή μου άποψη, δίνουν ένα βαρύ αποτέλεσμα.  
Ας με συγχωρέσουν οι νηστεύοντες του Δεκαπενταύγουστου, διότι είναι αρτύσιμα τα μπισκότα που προτείνω. Είναι όμως πανεύκολα, έχουν την ευγενική γλύκα του μελιού και του χαρουπιού και μοσχοβολούν λεμόνι και φρέσκο βούτυρο. Πρόσθεσα και λίγα φουντούκια για την αίσθηση της πραλίνας. Όλη η συνταγή εκτελέστηκε πολύ γρήγορα και ξεκούραστα μέσα σε έναν πολυκόφτη (blender). Αν κάποιος θέλει και νηστίσιμη εκδοχή θα την βρει εδώ: 

ΚΟΥΛΟΥΡΆΚΙ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΆΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΎΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΟΎΔΙΝΟ ΚΑΚΆΟ ΜΟΥ. 





Ιδού η συνταγή για 30 μπισκότα χωρίς ζάχαρη
125γρ βούτυρο αγελάδος, καλό είναι να έχει μαλακώσει  και να μην είναι απευθείας από το ψυγείο
110γρ ανθόμελο με απαλή γεύση και άρωμα
1 αβγό
70γρ χαρουπάλευρο
150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70γρ φουντούκια
1 κουταλάκι μπέκιν
ξύσμα ενός λεμονιού
λαδόχαρτο για το ψήσιμο και ζυγαριά για δίκαιο φορμάρισμα
Λόγω έλλειψης μίξερ στην Καλλικράτεια χρησιμοποίησα τον πολυκόφτη μου, το οποίο έχει φαρδύ και βολικό μπολ ανάδευσης. Πρόσθετα ένα ένα τα υλικά, άλεθα κάθε φορά και στο τέλος με ένα κουτάλι ανακάτεψα και ενσωμάτωσα στο μείγμα τα φουντούκια.
Η εκτέλεση ακριβώς: Αλέθω τα φουντούκια στον πολυκόφτη και τα αδειάζω σε ένα μπολάκι. Αλέθω στον ίδιο πολυκόφτη, το βούτυρο με το μέλι για λίγα δευτερόλεπτα όσο χρειάζεται για να ενωθούν μεταξύ τους, προσθέτω το αβγό, αλέθω ξανά. Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού και το χαρουπάλευρο, αλέθω για λίγα δευτερόλεπτα. Βάζω και το αλεύρι με το μπέκιν και αλέθω για τελευταία φορά. Προσθέτω τα φουντούκια και ανακατεύω δυνατά με ένα κουτάλι. Σκεπάζω το μπολ με το καπάκι του και το βάζω στο ψυγείο για να σφίξει για περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις πάνω – κάτω. Χωρίζω με ένα κουταλάκι το μίγμα και με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 30 ίσα μπαλάκια των 19γρ. Μου περίσσεψε και ένα μικρούλι κομμάτι που το έψησα φυσικά και αυτό. Πατώ απαλά με την παλάμη μου τα μπαλάκια και σχηματίζω πλατιά μπισκότα. Διορθώνω το σχήμα με τα χέρια μου και φροντίζω να έχουν ίδιο πάχος χωρίς άκρες να προεξέχουν
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί του φούρνου μου και ακουμπώ τα μπισκότα. Τα μπισκότα δεν απλώνουν μένουν περίπου όσο όταν τα ζύμωνα. Ψήνω τα μπισκότα για 16΄, κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω μέσα στο φούρνο για να στεγνώσουν καλά.
Γίνονται σκούρα γιατί το αλεύρι του χαρουπιού έχει καφέ χρώμα.