ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΤΣΑΠΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ. HOMEMADE YOGURT WITH SLOES AND HONEY

Ξέρετε τα τσάπουρνα? Είναι τόσο κοινά στην ελληνική εξοχή που είναι αδύνατον να μη τα έχετε προσπεράσει. Η γεύση τους όταν ωριμάσουν είναι γλυκόξινη, έχουν ζουμερή και μαλακή σάρκα όπως τα ώριμα δαμάσκηνα, αλλά με μία πολύ ελαφριά στυφή επίγευση. Μοιάζουν πολύ με τα μύρτιλα, μόνο που δεν έχουν το χαρακτηριστικό στεφανάκι στο ένα μέρος τους και έχουν χοντρό κουκούτσι και πιο χοντρή φλούδα.
Τα μπλε μωβ, σαν ολοστρόγγυλες πέτρες αμέθυστου, τσάπουρνα στο φράχτη του αμπελιού μας, ωρίμασαν, γλύκαναν και γεμάτα θεραπευτικές ιδιότητες περιμένουν να τα μαζέψουμε. Παρέα με τον Τζάκμαν μας,το γλυκό ημίαιμο τζάκ ράσελ, μάζεψα αρκετά για να κάνω μία γρήγορη μαρμελάδα και να σερβίρω το σπιτικό μου γιαούρτι.
Και από πού αλλού θα ήταν η συνταγή για το σπιτικό γιαούρτι? Μα φυσικά από τα μαγειρέματα μου του βιβλίου «Διατροφή και Γεύση για Μικρά και Μεγάλα παιδιά» από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ. Η Ευγενία δίνει πολύτιμες πληροφορίες για διατροφικές αξίες, υγιεινή διατροφή αλλά και για την αξία του κάθε γεύματος μέσα στην ημέρα.
Το να φτιάξεις γιαούρτι είναι μία πανεύκολη παρασκευή δε χρειάζεται θερμόμετρο ούτε και ιδιαίτερα σκεύη. Κάντε το για τα παιδιά σας αλλά και μαζί με τα παιδιά σας:
Βάλτε τα να ανακατέψουν το γάλα με το γιαούρτι, να γεμίσουν τα μπολάκια και να μετρήσουν την ώρα του ψησίματος.
Ακόμη και το πως θα στολίσουν το γιαούρτι θα τους ενδιαφέρει τρομερά.
Η δική μου πρόταση, μία γρήγορη μαρμελάδα με μέλι και φρέσκα τσάπουρνα ίσως δεν είναι εφικτή, αλλά αν βγείτε μία βόλτα στην εξοχή όλο και κάπου θα υπάρχει μια τσαπουρνιά για να μαζέψετε μαζί με τα παιδιά τους καρπούς της.
Το κλασσικό ποτό με τσάπουρνα, που παρασκευάζουν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια έχει πολλές ομοιότητες με το περίφημο SLOE JIN, με τη διαφορά ότι η βάση του αμερικανικού αυτού ποτού είναι το τζιν.




















Για 6 κούπες περιεκτικότητας περίπου 170γρ το κάθε ένα
Στο βιβλίο η δόση είναι για 8 κούπες που είναι και η σωστή μερίδα, αλλά εγώ είχα μόνο 6 κούπες.
1 λίτρο πλήρες γάλα αγελάδος
3 κουταλιές γιαούρτι πλήρες αγελάδος, το κλασσικό με την πέτσα
για τη γρήγορη μαρμελάδα τσάπουρνου
1½ φλιτζάνι φρέσκα ώριμα τσάπουρνα
4 κουταλιές μέλι
4 κουταλιές νερό

Βάζω το γάλα να βράσει. Αποσύρω αμέσως την κατσαρόλα από την εστία μόλις αρχίσει να βγάζει ατμό και να εμφανίζονται οι πρώτες φουσκάλες και αφήνω το γάλα να κρυώσει για 15΄. Βάζω μέσα στο γάλα το μικρό μου το δάχτυλο, μετράω μέχρι τα 20 και αν το κρατάω μέσα χωρίς να καίγομαι, τότε το γάλα είναι έτοιμο για τη διαδικασία.
Παίρνω μισό φλιτζάνι από το ζεστό γάλα και το ανακατεύω με το γιαούρτι. Ανακατεύω το γιαούρτι με το υπόλοιπο γάλα και το στραγγίζω προσεκτικά μέσα σε ένα άλλο σκεύος. Μοιράζω στα ποτήρια μου το μίγμα, με όσο πιο δίκαιο τρόπο μπορώ, για να βγούν ίδια. Βάζω τα ποτήρια μέσα σε ένα ταψί και στη συνέχεια σε προθερμασμένο φούρνο στους 45ο για 3 ώρες.
Κουνάω απαλά ένα από τα ποτήρια για να δω αν έχει πήξει το γιαούρτι, αλλιώς το αφήνω για ακόμη 30΄.
Όσες φορές έτυχε να κάνω γιαούρτι με διαφορετικές εταιρίες γάλακτος πάντοτε έπηζαν όπως πρέπει. Αν εσάς σας τύχει να μη πήξει, μη το πάρετε τοις μετρητοίς, δοκιμάστε με μία άλλη εταιρία, δεν είναι ότι κάνετε εσείς κάτι λάθος, είναι τόσο εύκολο που αυτό αποκλείεται. Απλά κάτι συμβαίνει με το γάλα.
Ενώ ψήνεται το γιαούρτι ετοιμάζω τα τσάπουρνα. Πλένω καλά τους καρπούς και τους καθαρίζω από τα κουκούτσια τους. Βάζω να μουλιάσουν τα κουκούτσια στο νερό, τα στραγγίζω και ανακατεύω το νερό με το μέλι μέσα σε ένα μικρό κασταρολάκι. Προσθέτω τα καθαρισμένα τσάπουρνα και σιγοβράζω για 4-5΄. Προσέχω να μη τα παραβράσω διότι πήζουν πολύ γρήγορα.

Σερβίρω με το γιαούρτι.