ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΟΥ ΤΟ ΑΔΑΜ. TRAHANAS SOUP WITH MEATBALLS, DEDICATED TO ADAM, MY PARENT'S VILLAGE.
για τη σούπα
¾ φλιτζανιού τραχανάς με λαχανικά, από αυτόν που ζύμωσα το καλοκαίρι
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
2 κόκκους μπαχάρι
1 τσιμπιά στίγματα κρόκου Κοζάνης
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τα κεφτεδάκια
300γρ κιμάς μοσχαρίσιος
μία φέτα μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουταλάκι κύμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για το σερβίρισμα
½ κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
Μετράω 6 φλιτζάνια νερό και βάζω να βράσει το καρότο, το δαφνόφυλλο, τα μπαχάρια, τα στίγματα του κρόκου, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Βράζω το ζωμό σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5΄.
Ζυμώνω τα υλικά για τα κεφτεδάκια και πλάθω αρκετά μικρά μπαλάκια. Βγάζω το καρότο, το δαφνόφυλλο και τα μπαχάρια από το ζωμό.
Βάζω τα κεφτεδάκια ένα ένα μέσα στο ζωμό και τα σιγοβράζω για 15΄. Ξαφρίζω τον λιγοστό αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια. Βγάζω τα κεφτεδάκια, από το ζωμό τα σκεπάζω με ένα λαδόχαρτο και στη συνέχεια προσθέτω τον τραχανά και σιγοβράζω για 15΄μέχρι να χυλώσει η σούπα και να σκάσει καλά ο τραχανάς. Βάζω ξανά μέσα τα κεφτεδάκια και κλείνω τη θερμοκρασία.
Σερβίρω τη σούπα με τα κεφτεδάκια και πασπαλίζω από πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι.
Κόβω το καρότο του ζωμού σε φετούλες και το βάζω και αυτό μέσα στα πιάτα.
Αφιέρωμα στο Αδάμ λοιπόν σήμερα: Λίγο διαφορετική η εκτέλεση μου, διότι τα κεφτεδάκια τα έβρασα μεν χωριστά αλλά σερβιρίστηκαν μαζί με τον αχνιστό τραχανά.
Το τσάι του βουνού, το αγαπημένο μου αρωματικό νοστίμισε το ζωμό της σούπας.
και λίγες φωτογραφίες από το χωριό.
το πατρικό της μητέρας μου. παλιό αρχοντικό με εσωτερικά τζάκια, ανώγεια κατώγεια, τεράστια υπόγεια. Τώρα σχεδόν παρατημένο. |
Οι αυλές του σπιτιού |
Αυτό το κουρείο το θυμάμαι από κοριτσάκι |
συνωστισμός στη γραφική μικρή πλατεία |
το όμορφο παλιό σχολείο |
απλά,φρέσκα, ντόπια πιάτα, δυστυχώς είναι κλειστό |
το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής |