ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΟΥ ΤΟ ΑΔΑΜ. TRAHANAS SOUP WITH MEATBALLS, DEDICATED TO ADAM, MY PARENT'S VILLAGE.


Το γλυκό ζεστό ατμοσφαιρικό χωριό των γονιών μου το Αδάμ, μόλις 50 περίπου χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάντα στις αναμνήσεις μου. Με τα στενά πέτρινα σοκάκια του, τα σπίτια με τις μεγάλες διπλές ξύλινες πόρτες, τις εσωτερικές αυλές, τα ανώγια όπου στεγνώνανε τα καπνά, και τα κατώγια με τα λογής λογής καλά από τον μπαχτσέ και τα δέντρα το Αδάμ έχει αλλάξει αρκετά σήμερα. Παραμένει όμως γοητευτικό και όμορφο. Αξίζει να κάνετε μία μεσημεριάτικη βόλτα για να δείτε τις παλιές του εκκλησίες, να κάνετε μία βόλτα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και φυσικά να πιείτε ένα κρασάκι και να φάτε απλά και καλά.
Ο τραχανάς με κεφτέδες ήταν ένα γιορτινό πιάτο του χειμώνα που θυμάμαι πολύ έντονα τη γεύση και το άρωμα του. Η μυρωδιά από το κρέας που έβραζε με τον τραχανά μπορεί να ήταν από γίδα ή και από σγούρι, από ότι υπήρχε διαθέσιμο μια και τα περισσότερα σπίτια είχαν κατσίκια αλλά και πρόβατα.
Αφιέρωμα στο Αδάμ λοιπόν σήμερα: Λίγο διαφορετική η εκτέλεση μου, διότι τα κεφτεδάκια τα έβρασα μεν χωριστά αλλά σερβιρίστηκαν μαζί με τον αχνιστό τραχανά. 
Το τσάι του βουνού, το αγαπημένο μου αρωματικό νοστίμισε το ζωμό της σούπας.





τι υπέροχα δέντρα τα κυπαρίσσια!

για 3 μερίδες

για τη σούπα
¾ φλιτζανιού ξινός τραχανάς
1 καρότο
2 κλαδάκια τσάι του βουνού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τα κεφτεδάκια
250γρ κιμάς μοσχαρίσιος
μία φέτα μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Μετράω 6 φλιτζάνια νερό και βάζω να βράσει το καρότο, το τσάι του βουνού, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Βράζω το ζωμό σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5΄.
Ζυμώνω τα υλικά για τα κεφτεδάκια και πλάθω 23 περίπου αρκετά μικρά μπαλάκια. Βγάζω τα κλαδάκια του τσαγιού από το ζωμό.
Βάζω τα κεφτεδάκια ένα ένα μέσα στο ζωμό και τα σιγοβράζω για 15΄. Ξαφρίζω όσο μπορώ τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια. Βγάζω τα κεφτεδάκια και το καρότο από το ζωμό τα σκεπάζω με ένα λαδόχαρτο και στη συνέχεια στραγγίζω το ζωμό. Βάζω ξανά το ζωμό σε μία μικρότερη κατσαρόλα, προσθέτω τον τραχανά και σιγοβράζω για 15΄μέχρι να πήξει η σούπα και να σκάσει καλά ο τραχανάς.
Εσείς αν θέλετε πιο ζουμερή τη σούπα, μπορείτε να προσθέσετε ακόμη λίγο νερό.
Σερβίρω τη σούπα με τα κεφτεδάκια και πασπαλίζω από πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι.
Κόβω το καρότο σε φετούλες, βάζω αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και το σερβίρω και αυτό μαζί με τον τραχανά και τα νόστιμα κεφτεδάκια.











και λίγες φωτογραφίες από το χωριό.




το πατρικό της μητέρας μου. παλιό αρχοντικό με εσωτερικά τζάκια, ανώγεια κατώγεια, τεράστια υπόγεια. Τώρα σχεδόν παρατημένο.

Οι αυλές του σπιτιού


Αυτό το κουρείο το θυμάμαι από κοριτσάκι

συνωστισμός στη γραφική μικρή πλατεία

το όμορφο παλιό σχολείο

απλά,φρέσκα, ντόπια πιάτα

το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής