ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΠΙΟ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ. ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ, ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ. FESTIVE POTATO STEW WITH CHESTNUTS, BEEF AND AROMATICS.


Γιαχνί δεν είναι ένας όρος που συναντώ τακτικά τώρα τελευταία σε άρθρα με σύγχρονες τάσεις μαγειρικής. Εμένα μου φέρνει νοσταλγία όπως και όλα τα φαγητά της κατσαρόλας που είναι τόσο ελληνικά και μπορούν να αλλάξουν  πολύ εύκολα με την προσθήκη ή την αλλαγή των υλικών. Αυτές οι πατάτες για παράδειγμα έχουν άλλα δύο βασικά υλικά μόνο αλλά είναι πολύ ιδιαίτερες. Μπορούν να έχουν και ντομάτα ή λιαστές ντομάτες, η και ζουμερές κόκκινες πιπεριές, αλλά θα προτείνω την απλότητα και την άνεση των λίγων υλικών γιατί ο χρόνος μας είναι πολύ πολύτιμος.



για 3 άτομα

1 κιλό πατάτες
300γρ κάστανα
250γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μερικά κλαδάκια φρέσκα αρωματικά από δεντρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα και λίγα φύλλα φασκόμηλου
1 κουταλιά πάπρικα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Βράζω τα κάστανα για 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Πλένω τα αρωματικά, καθαρίζω και πλένω τις πατάτες και τις κόβω σε μέτρια κομμάτια. Καθαρίζω και πλένω τα σκορδάκια και το κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και αρχικά προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο στη συνέχεια τα αρωματικά και τον κιμά. Ανακατεύω σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να μαγειρευτεί. Προσθέτω στη συνέχεια τις πατάτες, τα κάστανα, την πάπρικα, ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι.
Σιγανομαγειρεύω για 30΄. Προσθέτω λίγο ακόμη νερό αν χρειαστεί. Αν θέλετε προσθέτετε στο τέλος τα κάστανα. Επίσης αν τα κάστανα δεν είναι τόσο γλυκά μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι μέλι.