ΓΕΜΙΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ. FESTIVE STUFFED BREAD WITH CHESTNUTS
24 μέρες λοιπόν μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα μετράμε
μαζί αντίστροφα μέρα με τη μέρα.
Σήμερα σας έχω ένα ωραίο ελαφρύ ρολό γεμιστό με
κάστανα, ταχίνι και κακάο, τυλιγμένο σε ζύμη που μοσχοβολάει μανταρίνι.
για τη ζύμη
1½ φλιτζάνι μαλακό αλεύρι και 1-2 κουταλιές για το
ζύμωμα
1 αβγό
¼ φλιτζάνι γάλα
30 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο αγελάδος (ή μία μεγάλη
κουταλιά)
¾ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 γεμάτο κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 βανίλια
ξύσμα δύο υπέροχων μοσχοβολιστών κρητικών μανταρινιών
για το άλειμμα
1 αβγό + 1 κουταλιά γάλα
για τη
γέμιση:
½ φλιτζάνι ταχίνι ολικής άλεσης
4 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές κακάο + 2 κουταλιές νερό
για το
στόλισμα
1 κουταλιά μέλι
ζάχαρη σε κόκκινους κόκκους, δεν ξέρω αν υπάρχει
εδώ, εγώ την αγόρασα από την Γερμανία.
Ζεσταίνω το γάλα με το βούτυρο, λιώνω τη μαγιά σε 2
κουταλιές νερό, κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Ανακατεύω
και ζυμώνω απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πετύχω μία ζύμη λεία και
ελαστική.
Τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει. Αν βιάζεστε
ανοίγετε το φούρνο στους 40ο και την βάζετε μέσα να ζεσταθεί πιο
γρήγορα. Μετά από 10΄κλείνετε το φούρνο
αλλά αφήνετε τη ζύμη μέσα (σκεπασμένη).
Ετοιμάζω τη γέμιση ανακατεύοντας πρώτα το κακάο με το
νερό στη συνέχεια με το μέλι και τέλος το ταχίνι. Προσθέτω λίγο νερό ακόμη αν
το μείγμα γίνει πολύ σφιχτό.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, λαδώνω ελαφρά το χέρι μου, την ανοίγω σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο,
απλώνω την κρέμα κακάο και τα κάστανα, την τυλίγω σε ρολό, την ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο μέσα στο
ταψί και την αφήνω να φουσκώσει και πάλι. Ανακατεύω τον κρόκο του αβγού με το
γάλα και αλείφω το ρολό.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο και
ψήνω στις αντιστάσεις για 30΄ περίπου.
Αλείφω το ρολό με το μέλι και πασπαλίζω με τη
διακοσμητική κόκκινη ζάχαρη σε κόκκους.