ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΒΡΑΣΤΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ, ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΞΥΓΑΛΟ. ΣΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΛΑΙΚΕΣ KAI ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. COURGETTE WITH FENNEL, JUICE OF UNRIPE GRAPES AND XYGALO CHEESE. LOVELY FOOD MARKETS AND WINERIES OF CRETE.


Οι κρητικές λαϊκές, μία οινοποιία, η δική τους και η δική μου αγουρίδα και τα τελευταία κολοκυθάκια του φθινοπώρου.
Ωραίες οι ευρωπαϊκές λαϊκές αγορές, με τους όμορφα τακτοποιημένους πάγκους, αλλά μπροστά στην ποικιλία των ελληνικών πάγκων είναι οι φτωχοί συγγενείς.
Τα μικρά ολοστρόγγυλα τρυφερά κολοκυθάκια, τα τελευταία της εποχής βράσανε με τσάι του βουνού και ταιριάξανε τέλεια με το ΠΟΠ ξύγαλο Σητείας και την αγουρίδα που αγοράσαμε στη διάρκεια της επίσκεψής μας στην ευρωπαϊκή μέρα ‘ανοιχτές πόρτες’ στην καλόγουστη και καλοστημένη κρητική οινοποιία ΛΥΡΑΡΑΚΗ.
Η αγουρίδα προέρχεται από κόκκινα σταφύλια και έχει ένα ροδοκόκκινο χρώμα και γλυκόξινη γεύση.
Και επειδή μία εικόνα χίλιες λέξεις ιδού η λαϊκή της Ιεράπετρας με τα χίλια δυό καλούδια, το όμορφο οινοποιείο και το πιάτο με τα κολοκυθάκια. Και βέβαια όπως πάντα η συνταγή βήμα βήμα.

Για 3 άτομα
6-7 μικρά κολοκυθάκια
2-3 κλαδάκια μάραθου
4 κουταλιές ξύγαλο + 1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κλαδάκια τσάι του βουνού 
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές αγουρίδα
αλάτι, φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ξύνω τα κολοκυθάκια και τα βράζω μαζί με το τσάι του βουνού για περίπου 15-20΄. Τα στραγγίζω τα κόβω στα τέσσερα και τα αφήνω να κρυώσουν ελαφρά. Ανακατεύω το ξύγαλο με το ελαιόλαδο και το απλώνω στο πιάτο σερβιρίσματος. Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι τα κολοκυθάκια και τα ακουμπώ πάνω στο ξύγαλο. Πλένω, ψιλοκόβω τον μάραθο, τον απλώνω πάνω από τα κολοκυθάκια και έτοιμη η συνταγή
Και μία συμβουλή: Τον ζωμό που βράσανε τα κολοκυθάκια τον κρατώ για το μαγείρεμα της επόμενης μέρας. Συγκεκριμένα μαγείρεψα χάντρες και ταίριαξε μια χαρά.


Και δρασεις για τα παιδια στην ομορφη κρητικη οινοποια.
Ομορφος χωρος παλαιωσης
Και πειραγμενα κοκτειλ με  το αφρωδες του Λυραρακη.
Απο κοκκινα σταφυλια.οξινο οσο πρεπει.
Κςι  μη ξεχναμε ειμαστε στην Κρητη.Μια υπεροχη βουκαμβιλια