ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΒΡΩΜΗΣ. ΟΑΤMEAL COOKIES


16 μέρες για τα Χριστούγεννα

Η σημερινή υγιεινή πρόταση για αυτό το μπισκότο είναι μία από τις επιτυχίες του βιβλίου ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ και η πιο επώνυμη καθώς συμμετείχε σε πολλές παρουσιάσεις.
Τα συγκεκριμένα έχουν και μία πιο γιορταστική εμφάνιση και τα έψησα για μία παρουσίαση του βιβλίου, από την Ευγενία, στην Αθήνα.






Για 42 μπισκοτάκια που χωρούν στο μεγάλο ταψί του φούρνου και σε ένα μικρότερο

125γρ μαλακό αλεύρι
50γρ νιφάδες βρώμης
50γρ λιωμένο φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα του
1 αβγό
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ψιλοκομμένα καρύδια
30 γρ σταφίδες
στη μύτη ενός μικρού κουταλιού σόδα
στη μύτη ενός μικρού κουταλιού μπέκιν
για τη διακόσμηση:
1 κουταλιά μέλι
κόκκινες μπίλιες ζάχαρης

αν θέλετε βάζετε λαδόχαρτο, εγώ διαπίστωσα τελευταία στιγμή ότι δεν έχω και τα έβαλα στο ταψί χωρίς να τα λαδώσω. Βγήκαν υπέροχα και δεν κολλήσανε.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο . Σε αυτή την εκτέλεση δεν άλεσα τις νιφάδες και έκοψα με το μαχαίρι μου τα καρύδια.
Είναι τόσο πανεύκολα αυτά τα μπισκότα και τόσο νόστιμα.
Ανακατεύω το βούτυρο και το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά με ένα κουτάλι, χωρίς μίξερ. Θέλω ένα σφιχτό χυλό να στέκεται στο κουτάλι. Αδειάζω με πολύ μικρό κουταλάκι, το χυλό με κάποια απόσταση, γιατί το μίγμα θα απλώσει. Ψήνω για 12΄κλείνω τη θερμοκρασία, τα ελέγχω αν έχουν ψηθεί, και τα αφήνω να στεγνώσουν με μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου.
Ενώ είναι ζεστά τα αλείφω με το μέλι και κολλάω τις μπίλιες.
Και όπως μας συστήνει η Ευγενία η οποία δίνει και όλες τις χρήσιμες συμβουλές για διατροφική αξία μέσα από τις 75 συνταγές: η βρώμη είναι το δημητριακό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τη χαμηλότερη σε απλά σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.